ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:38
 

Βαλέτα και Leeuwarden, Πολιτιστικές Πρωτεύουσες Ευρώπης το 2018

οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν στις 26 και 27 Ιανουαρίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Leeuwarden στην Ολλανδία και η Βαλέτα στην Μάλτα κατέχουν, από την 1η Ιανουαρίου, τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το επόμενο έτος.

Όπως ανακοινώθηκε, οι εναρκτήριες εκδηλώσεις για τη Βαλέτα θα πραγματοποιηθούν από τις 14 έως τις 20 Ιανουαρίου στην πόλη, εμπνευσμένες από μια παραδοσιακή μαλτέζικη γιορτή, παρουσία του Επιτρόπου αρμόδιου για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, Τίμπορ Ναβράσκις, ενώ στο Leeuwarden, οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν στις 26 και 27 Ιανουαρίου, με καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις και παραστάσεις από επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιτέχνες σε όλη την πόλη, ενώ τα μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους σε επισκέπτες σε όλη την περιοχή του Friesland.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς θα παραστεί στην επίσημη τελετή έναρξης στις 27 Ιανουαρίου.

Ο αρμόδιος για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες Επίτροπος Ναβράσκις δήλωσε σχετικά πως ο θεσμός βοηθά στην προσέγγιση κοινοτήτων μέσω του πολιτισμού με μακροχρόνια οφέλη για τις αντίστοιχες πόλεις, τους πολίτες και τις οικονομίες τους. "Το 2018 θα είναι ένα ειδικό έτος, καθώς είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι πρωτεύουσες έχουν συμπεριλάβει πολλά προγράμματα προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στα προγράμματά τους - συμβάλλοντας στην ανάδειξη του ρόλου του πολιτισμού στην οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας", ανέφερε ο Επίτροπος.

Παραδοσιακή άποψη του πολιτισμού

Το πρόγραμμα για το φεστιβάλ της Βαλέτα στοχεύει να ενθαρρύνει καλλιτέχνες και ακροατές να ξανασκεφτούν την παραδοσιακή άποψη του πολιτισμού. Λόγω της ειδικής θέσης της Μάλτας ως νησιωτικού κράτους μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αφρικής, το πρόγραμμα φιλοδοξεί επίσης να συγκεντρώσει διαφορετικές απόψεις από τις διάφορες ακτές της Μεσογείου, αναφέρει η Κομισιόν σε γραπτή ανακοίνωση. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 140 έργα και 400 εκδηλώσεις, που οργανώνονται γύρω από τρία κύρια θέματα: "Νησιωτικές ιστορίες", "Μελλοντικό μπαρόκ" και "Ταξίδια". Περίπου 1.000 τοπικοί και διεθνείς καλλιτέχνες, επιμελητές, εκτελεστές, ηγέτες εργαστηρίων, συγγραφείς, σχεδιαστές, χορωδίες και κινηματογραφιστές θα συμμετάσχουν και οι εορτασμοί θα συνεχιστούν όλο το χρόνο στα νησιά της Μάλτας και του Gozo.

Το Leeuwarden θα ενισχύσει και να συνδέσει κοινότητες

Από την άλλη το Leeuwarden έχει ως στόχο να ενισχύσει και να συνδέσει κοινότητες από ολόκληρη την περιφέρεια Friesland και την Ευρώπη, με περισσότερα από 800 έργα που αφορούν τη μουσική, το θέατρο, την τέχνη του τοπίου, την όπερα και τον αθλητισμό, λαμβάνοντας υπόψη την έννοια του "Iepen mienskip" (ανοικτή κοινότητα) στο επίκεντρο του προγράμματος κατά τη διάρκεια του έτους. Έκθεση Ολλανδού γραφίστα M.C. Ο Escher, μια όπερα, μια εκδήλωση με τους κτηνοτρόφους της περιοχής και εκθέσεις με έργα λαϊκής τέχνης, είναι μερικά μόνο από τα πολλά έργα που θα συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση και την καλύτερη κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών.

Σε σημερινή ανακοίνωση η Κομισιόν σημειώνει ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ξεκίνησε από την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη το 1985 και έγινε μία από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη. Οι πόλεις επιλέγονται με βάση ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που πρέπει να περιλαμβάνει μια ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση, να προωθεί τη συμμετοχή και τη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης και να συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της πόλης και της γύρω περιοχής.

Ευκαιρία οι πόλεις να διαμορφώσουν την εικόνα τους

Είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τις πόλεις να διαμορφώσουν την εικόνα τους, να βρεθούν στον παγκόσμιο χάρτη, να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και να σκεφτούν την ανάπτυξή τους μέσω του πολιτισμού. Η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όχι μόνο στον πολιτισμό αλλά και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο τόσο για την πόλη όσο και για την περιβάλλουσα περιοχή.

Το 2017, το Aarhus στη Δανία και η Πάφος στην Κύπρο ήταν ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες. Μετά το Leuwarden και τη Βαλέτα το 2018, οι μελλοντικές πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης θα είναι το Plovdiv (Βουλγαρία) και η Matera (Ιταλία) το 2019, η Ριέκα (Κροατία) και το Galway (Ιρλανδία) το 2020, (2021) και το Esch (Λουξεμβούργο) και το Kaunas (Λιθουανία) το 2022. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι υποψήφιες χώρες και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών / του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Creative Europe μπορούν να πάρουν τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, «Γλέντι στην ακρογιαλιά ΙΙ», δεκαετία 1970. Ταπισερί 196x268 εκ.

Ζωγραφική... στον αργαλειό

Το Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, ετοιμάζει έκθεση με τίτλο «Υφάνσεις. Ζωγραφική και ταπισερί στην Ελλάδα από το 1960 έως ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το μυθιστόρημα της Eρσης Σωτηροπούλου «Τι μένει από τη νύχτα» σε μετάφραση της Κάρεν Εμεριχ

Καβάφης, ένας άντρας σε κίνηση

Η αμερικανική έκδοση του μυθιστορήματος της Eρσης Σωτηροπούλου «Τι μένει από τη νύχτα» σε μετάφραση της Κάρεν Εμεριχ κέρδισε ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X