ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Εδώ μονάχα Μονάχους» του Βαγγέλη Γέττου

Πρόκειται για μια όμορφη και καλογραμμένη ιστορία για παιδιά που σκοπό έχει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή τους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Ανδρονίκης Λασηθιωτάκη

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΤΤΟΣ
«Εδώ μονάχα Μονάχους»
εικονογράφηση και Χλόη Φίνν


Πρόκειται για μια όμορφη και καλογραμμένη ιστορία για παιδιά που σκοπό έχει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά τον κίνδυνο εξαφάνισης της μεσογειακής φώκιας. Η μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) αναφέρει ο κ. Λούης Χατζηιωάννου PhD διευθυντής του Περιβαλλοντικού Κέντρου Ερευνών «Ενάλια Φύσις» κάποτε εξαπλωνόταν σε όλες τις ακτές της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας εξάπλωση που έφτανε τη βορειοδυτική ακτή της Αφρικής στον Ατλαντικό, ακόμη και μέχρι τις Αζόρες. Πλέον, με πληθυσμό γύρω στα 700 άτομα, με τα πλείστα να απαντώνται στην Ανατολική Μεσόγειο, η εξάπλωσή τους έχει μειωθεί δραματικά και χαρακτηρίζεται ως «κινδυνεύον είδος» έχοντας ενταχθεί στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της IUCN, ως το πιο απειλούμενο θηλαστικό στη Μεσόγειο θάλασσα και το πιο σπάνιο είδος φώκιας στον κόσμο. Στην Κύπρο, υπολογίζεται πως ζουν μόνο περίπου 20 άτομα. Παρόλο που θεωρούνται θαλάσσια είδη και περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους στη θάλασσα, χερσαία ενδιαιτήματα όπως τα θαλάσσια σπήλαια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, αφού τα χρησιμοποιούν για ξεκούραση αλλά και για τη γέννηση και φροντίδα των μικρών τους. Δυστυχώς, παρόλο που η μεσογειακή φώκια προστατεύεται από πολυάριθμες εθνικές νομοθεσίες, περιφερειακές και διεθνείς συνθήκες και κανονισμούς, η απώλεια και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων αυτών, κυρίως λόγω της αστικοποίησης των γειτνιαζουσών περιοχών καθώς και άλλων τουριστικών και αλιευτικών πιέσεων, συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τους πληθυσμούς σε όλη τη Μεσόγειο. Ας ελπίσουμε πως οι μάχες που δίνονται ενάντια στις αυθαίρετες και διεφθαρμένες πρακτικές προς το περιβάλλον να πιάσουν επιτέλους τόπο ώστε και οι επόμενες γενιές των φωκιών να μπορούν να απολαμβάνουν τα καθαρά νερά της Μεσογείου. Κι εμείς, να μπορούμε να θαυμάζουμε αυτό το μοναδικό είδος.

Tα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατίθενται για τους σκοπούς της έρευνας και προστασίας της θαλάσσιας ζωής της Κύπρου.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο διανέμεται στην τιμή των €8,99, από τη Read Library.

Για περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και τους συντελεστές του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.read-library.com/.

lasithiotakisa@sppmedia.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση