ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απεβίωσε ο ζωγράφος Γιώργος Σκοτεινός σε ηλικία 85 ετών

Ενας από τους εξέχοντες Κύπριους καλλιτέχνες - Εκπροσώπησε την Κύπρο σε διεθνείς εκθέσεις

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου ο  ζωγράφος Γιώργος Σκοτεινός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια της ζωής του ζούσε και δημιουργούσε στην Αγία Νάπα. Τον θάνατο του καλλιτέχνη ανακοίνωσε η σύζυγός του Νόνη Σκοτεινού με ανάρτησή της στο facebook.

Ο Γιώργος Σκοτεινός γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1937 αλλά έζησε από μικρός στην Αμμόχωστο. Αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα (1961-1964), ενώ κατά την ίδια περίοδο παρακολούθησε και μαθήματα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Κατά το διάστημα 1964-1967 σπούδασε κινηματογράφο στο Visual Artand Movie Subscription Group της Νέας Υόρκης. 

Σε συνέντευξή του στην «Κ» στη Λουίζα Λούη, τον Αύγουστο του 2021 είχε πει ερωτώμενος πώς βλέπει την Κύπρο του σήμερα σε σχέση με τα πολιτιστικά δρώμενα... «Είμαι απογοητευμένος, δεν υπάρχει αμφιβολία. Είμαι απογοητευμένος, διότι ήλπιζα ότι θα μπορούσα να ταράξω λλίο τα νερά στο νησί μας, ερχόμενος πίσω από το εξωτερικό. Πώς να μπορέσεις να έχεις ελπίδα, σε ένα μέρος που δεν υπάρχει ένα σωστό υπουργείο Πολιτισμού, ένα υπουργείο Πολιτισμού που είναι καμουφλαρισμένο κάτω από την προπαίδεια».

Οσο για τους νεότερους καλλιτέχνες είχε πει: « Η συμβουλή μου στα νέα παιδιά είναι να κάνουν αυτό που αγαπούν και να μάθουν να το κάνουν μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια που θα τους κρατήσει μέχρι το τέλος. Άρα συνοψίζοντας οι δύο μου συμβουλές είναι αγάπη προς αυτό που κάνεις και να μάθεις να αντέχεις».

Ο Γιώργος Σκοτεινός είχε πει για τη συμμετοχή του στην ΕΟΚΑ στην «Κ», στο πλαίσιο της συνέντευξής του: «Όταν τέλειωσα το γυμνάσιο ήμουν ήδη μέρος αυτού του αγώνα και ήμουν έτοιμος να θυσιάσω τη ζωή μου για την πατρίδα μου. Οι δάσκαλοί μας έπαιξαν κύριο λόγο σε αυτό, διότι μας έμαθαν να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες, περήφανοι που μιλούμε αυτή τη γλώσσα και περήφανοι που έχουμε την κυπριακή κουλτούρα. Καθυστέρησα να πάω να σπουδάσω δυόμισι χρόνια, διότι πιάστηκα και μπήκα στις φυλακές. Ήμουν στις ομάδες κρούσεων. Οι ομάδες κρούσεων ήταν να κουβαλάς όπλα και να κλέβεις όπλα από τις αποθήκες των Άγγλων. Θυμούμαι εκείνη τη μέρα που πιάστηκα πήγαμε και περικυκλώσαμε έναν αστυνομικό σταθμό των Άγγλων στη Γιαλούσα και ξεκινήσαμε να πυροβολούμε. Ξεκίνησαν να μας πυροβολούν και εκείνοι και έτσι είπαμε να φύγουμε. Ξεκινώντας να φύγουμε αποφασίσαμε να στραφούμε πίσω, εκεί η Άγγλοι είχαν έτοιμα τα μπλόκα σε σημείο που δεν το περιμέναμε εμείς, μας περικύκλωσαν, μας κατασκότωσαν από το ξύλο, μας έγδυσαν και μας κουβάλησαν στο μεγάλο στρατόπεδο. Εκεί δημιουργήσαν κάτι τεράστιες ουρές όπου περνούσαν από δίπλα και μας ξυλοκοπούσαν. Όταν κάποιος πήγαινε να αντιδράσει, έπιαναν το αυτόματο όπλο και μας χτυπούσαν στην κοιλιά. Αυτός ήταν ο λόγος που καθυστέρησα για τις σπουδές μου».

Women of Cyprus, 1974

«Ο Κύκλος Καταγγελίας»

Για την έκθεσή του «Ο Κύκλος Καταγγελίας» ο Γιώργος Σκοτεινός είχε πει ότι έγινε ειδικά μετά την εισβολή σαν μια πολιτική αντίδραση των πράγματων, από ό,τι είδε και πέρασε σαν πρόσφυγας. Η πρώτη εκδήλωση έγινε στην Ελλάδα, μετά ήρθε στην Κύπρο, αργότερα στάλθηκε στην Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας και έμειναν εκεί κλειδωμένα μέσα στις κούτες τότε τα έργα. «Υπέφερε εκείνη η έκθεση κατά κάποιο τρόπο. Ήρθε πίσω μετά από αρκετούς μήνες με τη βοήθεια της Ελλάδας. Μου ζήτησαν από το Ινστιτούτο της Κοινοπολιτείας στην Αγγλία να μεταφερθεί εκεί η έκθεση και έτσι και έγινε. Εκεί γνώρισε μεγάλη επιτυχία όμως, η δική μου όμως προσπάθεια ήταν να πάει εκεί που πρέπει και συγκεκριμένα στην Ευρώπη. Ο σκοπός μου ήταν να ξεσηκώσω τους Έλληνες και τους Κύπριους που ζουν στις ευρωπαϊκές πόλεις για να γίνουν κάποιες ειρηνικές διαδηλώσεις έξω από την έκθεση».

 

Έλαβε τα βραβεία:

1982 - 5η Τριεννάλε Ινδιών, Lalit Kala Academy, αργυρό μετάλλιο
1968 - Μπιενάλε Αλεξάνδρειας 1968, τιμητική διάκριση
2015 - Αριστείο Τεχνών της Κυπριακής Δημοκρατίας

Θλίψη για θάνατο του ζωγράφου εκφράζουν Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας

Θλίψη και συγκλονισμό για το θάνατο του Αμμοχωστιανού ζωγράφου Γιώργου Σκοτεινού εκφράζουν Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας, με την κηδεία να τελείται με δημοτική δαπάνη.  

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου εκφράζονται παράλληλα ειλικρινή συλλυπητήρια στην σύζυγό του Νόνη και στα παιδιά του.

Προστίθεται ότι «ο μεγάλος ζωγράφος της Κύπρου μετά την προσφυγιά ζούσε και δημιουργούσε στην Αγία Νάπα συμβάλλοντας σημαντικά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Επαρχίας Αμμοχώστου. Ο Γιώργος Σκοτεινός ήταν μία εξέχουσα προσωπικότητα που κοσμούσε με την παρουσία του και την ενεργό δράση του, την Αγία Νάπα».

Ο αείμνηστος ζωγράφος διετέλεσε μεταξύ άλλων «μέλος της Επιτροπής του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής και τιμητικό μέλος των Συμποσίων Σεφέρη, ενώ έργα του κοσμούν το Κέντρο Σεφερικών Σπουδών της Αγίας Νάπας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ύστερα από συνεννόηση με την οικογένεια του Γιώργου Σκοτεινού η κηδεία θα τελεστεί με δημοτική δαπάνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ