ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναδρομική έκθεση της Μαρίας Λοϊζίδου με τίτλο Lookunderthehood

Επιχειρεί να ενεργοποιήσει 22 χώρους με τους οποίους έχει συνεργαστεί στη πορεία των 35 χρόνων της δουλειάς της

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

 Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παρουσιάζει την εικαστική παρέμβαση «Ο Δραγουμάνος, ο θυμός του και οι εννέα κόρες» μέσα στο πλαίσιο της νέας πρότασης της Μαρίας Λοϊζίδου «Look under the hood». Το έργο θα φιλοξενείται στην αίθουσα «Οθωμανικοί Χρόνοι», του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2019. Το «Look underthehood» της Λοϊζίδου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λευτέρης Οικονόμου, έχει χαρακτήρα αναδρομικής προβολής του έργου της εικαστικού.

Η Μαρία Λοϊζίδου επιχειρεί να ενεργοποιήσει 22 χώρους με τους οποίους έχει συνεργαστεί στη πορεία των 35 χρόνων της δουλειάς της, προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαχρονική διαλεκτική της σχέση με την τέχνη και την πόλη, μέσα από την ποικιλομορφία των λόγων που τη στηρίζουν και την αμφισβήτηση των μέσων της τεκμηρίωσής και της μνήμης. Τα έργα που παρουσιάζονται μπορούμε να τα αντιληφθούμε ως αναφορές και σημειώσεις, προκειμένου να διανύσουμε διαδρομές και να περπατήσουμε μονοπάτια που βοηθούν να χαρτογραφήσουμε τους βηματισμούς μας.

Αν η παρατήρηση της περιήγησης είναι στο επίκεντρο μιας τέτοιας θεματικής, η πρόταση της Λοϊζίδου επιχειρεί να συμβάλει στα ερωτήματα που προκύπτουν, «Ποιος είναι αυτός ο τόπος ; Πού βρισκόμαστε τώρα;» Ένας από τους πρωταρχικούς χώρους συνεργασίας στην πορεία της δουλειάς της Μαρίας Λοϊζίδου είναι το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, το οποίο πρωτοτυπώντας και ανοίγοντας νέους δρόμους στα πολιτιστικά της πόλης και του τόπου, ως νεοσύστατο τότε μουσείο, φιλοξένησε το 1992 την εγκατάσταση της εικαστικού, «Ο Δραγουμάνος, ο θυμός του και οι εννέα κόρες».

Η πρόταση αυτή βασισμένη στο ιστορικό αρχείο του Μουσείου και της ιστορίας της πόλης της Λευκωσίας, ανήκει στην πρώιμη περίοδο της πρακτικής της Μαρίας Λοϊζίδου να παράγει προτάσεις και έργα για ιστορικούς χώρους, κάτι για το οποίο διακρίνεται σήμερα συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις και πραγματοποιώντας μόνιμες εγκαταστάσεις σε δημόσιους χώρους. Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο διατηρώντας και επεκτείνοντας το ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη τέχνη αφού, φιλοξένησε από τότε πολλές άλλες ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, συμμετέχει στη νέα πρόταση της Μαρίας Λοϊζίδου «Look underthehood» με την παρουσίαση του έργου «Ο Δραγουμάνος ο θυμός του και οι εννέα κόρες», στους νέους ανακαινισμένους του χώρους.

Look under the hood Η νέα πρόταση της Μαρίας Λοϊζίδου Lookunderthehood, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λευτέρης Οικονόμου, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ άλλων και στον χώρο τέχνης Garage, της οδού Αμμοχώστου στη Λευκωσία. Αυτή η προσέγγιση συμβάλλει στην κατανόηση της διαλεκτικής σχέση μας με τη τέχνη και τη πόλη, χάριν στην ποικιλομορφία των λόγων που τη στηρίζουν και στην αμφισβήτηση των μέσων τεκμηρίωσης της μνήμης. Τα έργα που φιλοξενούνται τα βλέπουμε μαζί για πρώτη φορά. Μπορούμε να τα αντιληφθούμε ως αναφορές και σημειώσεις, διανύοντας διαδρομές και περπατώντας μονοπάτια που βοηθούν να συνδεθούμε μεταξύ μας με νέες ερμηνείες, κειμενικές, εικονικές, συναισθηματικές.

Αν η παρατήρηση κατά τη διάρκεια της περιήγησης είναι στο επίκεντρο μιας τέτοιας θεματικής, η πρόταση της Λοϊζίδου επιχειρεί να συμβάλει στο να απαντηθούν ερωτήματα που προκύπτουν, όπως: Πού είμαι τώρα; Ποιος είναι αυτός ο τόπος; Η περιήγηση ξεκινά από τον κύριο εκθεσιακό χώρο Γκαράζ, που είναι φορτισμένος με την επίμαχη ιστορία της περιοχής του Tahtakale, της εντός των τειχών πόλης. Η πρόταση δανείζεται τον τίτλο της από την αγγλική έκφραση «Look under the hood» η οποία παραπέμπει στη προσοχή που χρειάζεται να επιδεικνύουμε, στη λεπτομέρεια των πραγμάτων( όπως το λάδι και το νερό στη λειτουργία του αυτοκινήτου).

Το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε επίσης από φεμινιστικά κινήματα της δεκαετίας του 70, σχολιάζοντας την ευθύνη μιας κοινωνίας απέναντι στη επαναξιολόγηση των παραμέτρων που την συνθέτουν, προκαλεί την εικαστικό να επεκταθεί και στον απέναντι χώρο του εν λειτουργία γκαράζ αυτοκινήτων. Σε διάλογο με τα επιμέρους στοιχεία που εμπεριέχονται στο γκαράζ και με τη συμβολή του ιδιοκτήτη μηχανικού, παράγεται μια από κοινού ατμόσφαιρα ως εργαλείο κατανόησης συνεργειών, ετερόκλητων κατά τα άλλα μεταξύ τους.
Πληροφορίες: Γκαραζ, Αμμοχώστου 16, Λευκωσία, από: Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου έως Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου και Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, Αίθουσα «Οθωμανικοί Χρόνοι», από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ