ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επικοινωνία ιδεών και ανθρώπων στο Φυτώριο

Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου διοργανώνει τρία προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και θεωρητικών τέχνης

Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου (ΕΙ.ΚΑ) διοργανώνει τρία προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και θεωρητικών τέχνης για το καλοκαίρι του 2020, Ιούνιος- Σεπτέμβριος. Για τα προγράμματα αυτά έχουν επιλεγεί οκτώ καλλιτέχνες και τα οποία θα διοργανωθούν στο Φυτώριο, το οποίο θα λειτουργήσει κατά την περίοδο αυτή ως εργαστήρι παραγωγής έργων και σκέψης. Το πρόγραμμα φιλοξενίας πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Eleni Odysseos Suspension Oil on plywood 80 x 120 cm 2020

Σε συνέχεια της ανοικτής πρόσκλησης για τη σειρά προγραμμάτων φιλοξενίας στο Φυτώριο (Phytorio Artists-in-Residency) ανακοινώθηκαν τα ονόματα των καλλιτεχνών που έχουν επιλεγεί, για τη νέα διάταξη του προγράμματος, όπως και για τη νέα πρόταση Phytoriocamp, η οποία θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη άνοιξη. Η «Κ» μίλησε με την ομάδα του Φυτωρίου (Μαρία Λοϊζίδου, Μελίνα Σουκιούρογλου, Μαρίνα Χριστοδουλίδου, Μαρία Λιανού, Μαρία Τριλλίδου), καθώς, και με τους δύο πρώτους καλλιτέχνες του προγράμματος φιλοξενίας για την περίοδο 9 Ιουνίου – 8 Ιουλίου 2020, τους Ανδρέα Μαλλουρή και Ελένη Οδυσσέως.

Η ομάδα του Φυτωρίου πιστεύει ότι μέσω των προγραμμάτων θα διερευνηθούν ιδέες και μέσα, που αφορούν άμεσα την πρακτική νέων εικαστικών και θεωρητικών τέχνης που επιλέχθηκαν κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης. «Η επιλογή των προτάσεων βασίστηκε σε σύγχρονες πρακτικές, κυρίως για να δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εργαστούν συλλογικά και να συζητήσουν θέματα που απασχολούν την πρακτική τους. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας, οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν κατ’ αρχήν τις προτάσεις τους και στη συνέχεια θα έρθουν σε επαφή με μέντορες, εικαστικούς και θεωρητικούς τέχνης, τους οποίους οι ίδιοι επέλεξαν για να συζητήσουν τη δουλειά τους. Τα προγράμματα θα ολοκληρωθούν με εκθέσεις και συζητήσεις ανοικτές σε όλους».

Ο λόγος που υπάρχει αυτή η ανοικτή πρόσκληση, καθώς και για το πώς έγινε η συγκεκριμένη επιλογή των καλλιτεχνών η ομάδα του Φυτωρίου είπε: «Η ανοικτή πρόσκληση αφήνει ελεύθερο τον κάθε φιλοξενούμενο, είτε ως άτομο, είτε ως ομάδα, να χρησιμοποιήσει τον χώρο του Φυτωρίου ως εργαστήρι και σημείο συνάντησης, αφενός, για να απομονωθεί και να δημιουργήσει, κι αφετέρου για να συνευρεθεί με ανθρώπους του χώρου και το κοινό. Λάβαμε μεγάλο αριθμό προτάσεων και το κύριο κριτήριο επιλογής ήταν η πρωτοτυπία μιας ιδέας εν τω γίγνεσθαι. Ο αυξημένος αριθμός φιλοξενούμενων με βάση την Κύπρο προκύπτει από τις πρόσφατες συνθήκες και την απαγόρευση της αεροπορικής μετακίνησης».

Η γενική φιλοσοφία και το σκεπτικό του προγράμματος αυτού, όπως μας εξήγησε η ομάδα είναι ότι, «μέσω νέων τρόπων παραγωγής σκέψης σε καίρια κοινωνικά ζητήματα που επικοινωνεί η σύγχρονη τέχνη, με τη μεθοδολογία και τα εργαλεία της, κινητοποιεί πρωτότυπες και καινοτόμες προτάσεις νέων καλλιτεχνών. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια πλατφόρμα σκέψης και δράσης σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, αυτοοργάνωσης, πειραματισμού και επεξεργασίας πρακτικών που προκύπτουν και απασχολούν τους φιλοξενούμενους. Το Φυτώριο αποτελεί για όλους χώρο έμπνευσης», λένε χαρακτηριστικά.

Andreas Mallouris Para_Sympathetic Twins silicone molding rubber pigment metal 59X21X9cm 2019

Νέοι τρόποι σκέψης

Οι δύο πρώτοι καλλιτέχνες, ο Ανδρέας Μαλλουρής και η Ελένη Οδυσσέως θεωρούν ότι η έρευνα και των δύο τους περιστρέφεται γύρω από θέματα πολιτικής του σώματος και μέσα από αυτό το residency ελπίζουν στη διερεύνηση κοινών πτυχών αλληλεπίδρασης της πρακτικής τους. «Οι συζητήσεις που εξελίχθηκαν μεταξύ μας, μέσα από κοινές συνιστώσες φεμινισμού και queer theories, αφορούσαν σε ζητήματα διεκδίκησης αυτονομίας, αντίστασης σε συστήματα ιεραρχίας και ελέγχου, αποκέντρωσης και αναχαίτισης συστημάτων δυαδικότητας», επιπρόσθετα και οι δύο καλλιτέχνες δήλωσαν για το τι θα ήθελαν να αποκομίσουν από την εμπειρία τους ότι, «Θα επιθυμούσαμε την ενεργοποίηση παραγωγικού διαλόγου που εν δυνάμει θα οδηγούσε σε μια μακροχρόνια συνεργασία, μεταξύ μας αλλά και με τη κοινότητα του Φυτωρίου. Το Φυτώριο μάς παρέχει την ευκαιρία να συζητήσουμε γύρω από τις πρακτικές μας σε βάθος με τρεις μέντορες της επιλογής μας, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο για μια εποικοδομητική εμπειρία και ενδελεχή ερεύνα στα ζητήματα που μας απασχολούν καλλιτεχνικά.»

Λαμβάνοντας μέρος σε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας συνήθως βοηθά τους καλλιτέχνες να δουν από άλλη οπτική γωνία τη δουλειά τους. Σε ερώτηση στους Ανδρέα Μαλλουρή και Ελένη Οδυσσέως κατά πόσο η εμπειρία του residency τους έχει κάνει να αντικρίσουν διαφορετικά τη δουλειά τους εξήγησαν πως στο οικοσύστημα όπου φιλοξενούνται έρχονται σε επαφή με κοινότητες περιθωριοποιημένες, αποτέλεσμα της πατριαρχικής νεοφιλελεύθερης κανονικότητας και υιοθετημένων συστημάτων ανοσίας. «Ο καλλιτέχνης, ως πολιτικό σώμα, εξελίσσεται μέσω των στοιχείων και εμπειριών που συλλέγει. Με τον διάλογο που αναπτύσσεται στο Φυτώριο, σίγουρα ανοίγονται νέοι τρόποι σκέψης. Ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε γέφυρες επικοινωνίας με όσους από τους επισκέπτες δείξουν ενδιαφέρον για τη δουλειά μας, συνομιλώντας και μοιράζοντας σκέψεις και ιδέες μαζί τους, στο λεγόμενο ‘open studio’, που στοχεύουμε να οργανώνουμε στον χώρο μας».


Phytorio Artists-in-Residency

Καλοκαίρι 2020
9 Ιουνίου– 8 Ιουλίου Ανδρέας Μαλλουρής και Ελένη Οδυσσέως

15 Ιουλίου – 14 Αυγούστου Μιχάλης Χαραλάμπους και Όθωνας Χαραλάμπους

24 Αυγούστου – 23 Σεπτεμβρίου Λευκή Σαββίδου και Ελπίδα Φραγκεσκίδου

Πληροφορίες
www.phytorio.org | Facebook: Visual Artists Cyprus | Εικαστικοί Καλλιτέχνες (Κύπρου) - ΕΙ.ΚΑ
@VisualArtistsCyprus |

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ