ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιβάν Κλιουν, Αντωνάκος και φετίχ στο MOMus

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Θεσσαλονίκης ετοιμάζει ένα από τα μεγαλύτερα αφιερώματα διεθνώς

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Γιος ξυλουργού, εργάστηκε αρχικά ως λογιστής προτού σπουδάσει στη Σχολή Τεχνών της Βαρσοβίας και συναντήσει τον Καζιμίρ Μαλέβιτς από τον οποίο επηρεάστηκε τόσο ώστε να ενταχθεί στο καλλιτεχνικό κίνημα του Σουπρεματισμού. Ο λόγος για τον ζωγράφο, γλύπτη και θεωρητικό Ιβάν Κλιουν, μέλος της εικαστικής ομάδας Σουπρέμους, όπως και η Λιουμπόβ Ποπόβα, για τον οποίο το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΜΤ) της Θεσσαλονίκης ετοιμάζει ένα από τα μεγαλύτερα αφιερώματα διεθνώς, όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή παρουσίαση του πρώτου καλλιτεχνικού προγραμματισμού του MOMus.

Ο Κλιουν εκπροσωπείται στη συλλογή Κωστάκη του μουσείου με περίπου 200 έργα που καλύπτουν τη διαδρομή του καλλιτέχνη από τον συμβολισμό, στη γεωμετρία και στις επηρεασμένες από την ευρωπαϊκή τέχνη νεκρές φύσεις. Η συλλογή του ΜΜΤ θεωρείται η πληρέστερη διεθνώς για τον Ρώσο καλλιτέχνη και η έκθεση που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, σε επιμέλεια της Μαρίας Τσαντσάνογλου, θα είναι η πρώτη μετά την παρουσίαση του έργου του το 1996 από την Πινακοθήκη Τετριακόφ.

Η συλλογή Κωστάκη θα τροφοδοτήσει και την έκθεση «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» με έργα τα οποία έχουν αναφορές στις ερμηνείες της ουτοπίας και της δυστοπίας.

Το Μουσείο Αλεξ Μυλωνά στην Αθήνα θα διοργανώσει την έκθεση «Στήβεν Αντωνάκος. Φως», με τυπώματα του καλλιτέχνη που βρίσκονται στις συλλογές του ΜΟΜus, ενώ τον Νοέμβριο θα παρουσιάσει έργα του Takis από τις συλλογές του Οργανισμού.

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στο οποίο έχουν ενωθεί οι συλλογές του Μακεδονικού και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης) θα επιχειρήσει τη χαρτογράφηση του εικαστικού τοπίου στην Ελλάδα με τη διοργάνωση «Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Η σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα στη δεκαετία 2010-2020», η οποία θα αναπτυχθεί σε ένα τετράμηνο πρόγραμμα εκθέσεων, συνεδρίων και εκδόσεων. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσει επίσης το έργο του πρωτοπόρου Βούλγαρου εικαστικού Λούτσεζαρ Μπογιατζίεφ, την έκθεση - καμπάνια «Βαλ’ τους Χ - Ο Μαύρος Χάρτης της Ρατσιστικής Βίας» και τη νέα παραγωγή της Μαρίας Ζερβού «The CAMP». Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει την 24η Photobiennale από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο του 2021 (το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα), ενώ την άνοιξη θα παρουσιάσει στο κοινό το έργο του Αμερικανού φωτογράφου Ρότζερ Μπέιλεν «Shadows of the Mind». Την έκθεση «Φετίχ και Σώμα: Αντικείμενα πόθου και λαγνείας της μετα-ψηφιακής κουλτούρας» θα διοργανώσει το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στο Λιμάνι, το οποίο θα συνεργαστεί με τα φεστιβάλ πειραματικής μουσικής, ντοκιμαντέρ και κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του MOMus Ανδρέας Τάκης δεσμεύθηκε για την προκήρυξη διαγωνισμών σχετικά με τις θέσεις διευθυντών των ενωμένων μουσείων που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Μουσείο Φωτογραφίας, επείγει η πλήρωσή τους και απέδωσε την καθυστέρησή τους στις εκλογές και σε τεχνικούς λόγους.

Ο προϋπολογισμός του MOMus ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από το άθροισμα των επιχορηγήσεων των πρώην μουσείων (Κρατικό, Μακεδονικό, Φωτογραφίας), αλλά επιπλέον πόροι φαίνεται πως είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του Οργανισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια θα παρουσιαστούν χαρακτικές εικονογραφήσεις μιας περιόδου 46 χρόνων, από το ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η μεγάλη τελετή ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X