ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα εικαστικά της Κύπρου σε καραντίνα

Επτά γκαλερίστες της Λευκωσίας μοιράζονται στην «Κ» σκέψεις και λύσεις μετά την κορωνοϊό εποχή

Η τέχνη ένας από τους κύριους τομείς που επλήγησαν από την έξαρση αυτής της πρωτοφανής συνθήκης που βιώνει η ανθρωπότητας. Ζώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις, όπου όλοι επηρεαστήκαν ανεξαίρετος, στη «Κ» μίλησαν και απάντησαν 7 γκαλερίστες της Λευκωσίας, δίνοντας ελπίδα και κουράγιο για τα εικαστικά του νησιού μας, θέτοντάς τους τέσσερα ερωτήματα: Πώς αυτή η παγκόσμια επιδημία επηρέασε τα εικαστικά της Κύπρου; Με ποιο τρόπο εσείς διαχειρίζεστε την κατάσταση; Πώς βλέπετε το μέλλον στα εικαστικά; Θα δούμε εκθέσεις, έργα αφιερωμένα, εμπνευσμένα από την πανδημία;


Δάφνη Νικήτα – Δίατοπος

Σίγουρα αυτή η πρωτοφανής για όλους επιδημία έχει επηρεάσει την καλλιτεχνική κίνηση όχι μόνο της Κύπρου αλλά και παγκόσμια. Λόγω της κατάστασης αυτής το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παραμένει προς το παρόν κλειστό. Αισθανθήκαμε, όμως, πως αυτή τη δύσκολη περίοδο με τις πολλές ώρες μοναξιάς του, ο άνθρωπος επιζητεί διάφορες διεξόδους που θα τον μεταφέρουν από το επίπεδο της πνευματικής αδράνειας σ’ άλλα επίπεδα πνευματικής ανάτασης. Γι’ αυτό σκεφτήκαμε να συνεχίσουμε την επαφή του κοινού με το έργο τέχνης, διαδικτυακά. Έτσι δημιουργήσαμε με τον εικαστικό και καλλιτεχνικό διευθυντή επί σειρά ετών Γιώργο Ταξιαρχόπουλο την Πλατφόρμα «ACEY Europe» με σκοπό τη διοργάνωση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών projects. Πιστεύω ότι σε καιρούς πανδημίας οι άνθρωποι έχουν περισσότερο ανάγκη την τέχνη, τη χρειάζονται πια ουσιαστικά, γιατί αποδεικνύεται ένα ισχυρό φάρμακο ίασης ειδικά και ιδιαίτερα για το πνεύμα. Βεβαίως και θα δούμε εκθέσεις! Πιστεύω, επίσης, πως και οι καλλιτέχνες έχουν την ανάγκη για δημιουργία. Ας μην ξεχνάμε πως ο άνθρωπος ανέκαθεν στην ιστορία γινόταν δημιουργικότερος στους δύσκολους καιρούς. Είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να νικήσει τον θάνατο. Τα έργα που δημιουργούνται αυτή την περίοδο, την εποχή της πανδημίας είναι αναπόφευκτο να είναι επηρεασμένα από αυτή γιατί η τέχνη δεν μπορεί παρά να είναι αυτοβιογραφική. Οι καλλιτέχνες θα καταθέσουν στα έργα τους τις ψυχικές και διανοητικές τους καταστάσεις, δημιουργώντας, πιστεύω έργα μιας άλλης δυναμικής και αξίας που θα μας οδηγήσουν σε μια νέα μετά την πανδημία εποχή.


Νατάσα Τοφαρίδη – Γκαλερί Αποκάλυψη

Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση που δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που έχει τις απαντήσεις και τις λύσεις έτοιμες. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο να βρούμε τρόπους για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση και φυσικά χωρίς να επιστρέψουμε πίσω στην πρακτική των εγκαινίων και της συγκέντρωσης πολλών προσώπων.
Σημασία, όμως, έχει να κρατήσουμε το ενδιαφέρον ζωντανό για τα εικαστικά ίσως να βοηθήσουμε κιόλας να ξεχαστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Η γκαλερί μας εγκαινιάζει μία μέθοδο επικοινωνίας με το κοινό μέσω διαδικτύου. Μέσα από τις σελίδες του facebook, Instagram, e-mails κτλ. Το κοινό μας και οι φίλοι μας θα ενημερώνονται καθημερινά με τα νέα έργα, προτάσεις ακόμη και για τις εκθέσεις που είχαν προγραμματιστεί. Τα εικαστικά έχουν επηρεαστεί πολύ. Όπως όλα φυσικά τα θέματα που συμβαίνουν θα κάνει κι αυτή η κρίση τον κύκλο της και θα επιστραφεί η κανονικότητα. Το καλό είναι ότι η ανθρώπινη φύση ξέχνα γρήγορα. Φυσικά, το ζήτημα αυτό θα αποτελέσει έμπνευση όχι μόνο η ασθένεια καθαυτή, αλλά και ο εγκλεισμός που έχει προκαλέσει πολλαπλά συναισθήματα. Το χιούμορ, πάντως, είναι σπουδαίο εργαλείο αυτές τις μέρες.

Χριστοφής Κίκας – Διαχρονική Γκαλερί

Πάγωσαν κυριολεκτικά, μαζί και η εντυπωσιακή έκθεση του Γιώργου Γαβριήλ «Αντικατοπτρισμοί» που μόλις είχε αρχίσει στη Διαχρονική Γκαλερί. Αρκετοί, όμως, καλλιτέχνες μας δραστηριοποιούνται πιο εντατικά στη δημιουργία έργων τέχνης στον επιπρόσθετο χρόνο που έχουν τώρα. Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες μας, όπως κάναμε διαχρονικά εδώ και 30 χρόνια, επεκτείνουμε την προώθηση έργων μέσω διαδικτύου και προσεγγίζουμε καλούς πελάτες με ελκυστικές τιμές, και ευκολίες αποπληρωμής για όσους χρειαστούν. Είναι, όμως, αδήριτη ανάγκη να συνδράμει και το κράτος, διότι η Τέχνη γενικά είναι αναγκαίο και αναπόσπαστο μέρος μιας αληθινής Μόρφωσης, που και αυτή με τη σειρά της είναι απαραίτητη για μια υγιή, πεφωτισμένη, και πραγματικά δημοκρατική κοινωνία.
Μια και τα πλείστα έργα πηγάζουν από βιώματα των καλλιτεχνών, αναμφίβολα θα έχουμε και έργα εμπνευσμένα από την πανδημία, αλλά και από τη νέα τάξη πραγμάτων που θα επέλθει. Προσδοκώ, όμως, να δω και έργα που να πηγάζουν από πνευματικές αναζητήσεις και πανανθρώπινες αξίες, όπως την αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, και τον σεβασμό προς τον τόπο που ζούμε, τη Γη.

James Christoforou - Alpha C.K. Art Gallery

Η πανδημία «πάγωσε» όλες τις εικαστικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κύπρο όπως και παγκοσμίως. Η γκαλερί μας προγραμμάτιζε πέντε παρουσιάσεις καλλιτεχνών μέχρι τον Ιούνιο, καθώς και μία μεγάλη φιλανθρωπική έκθεση με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό-Κλάδο Λευκωσίας στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, οι οποίες αναβλήθηκαν και θα πραγματοποιηθούν στο σύντομο μέλλον. Ο εκθεσιακός μας χώρος θα ξαναλειτουργήσει όταν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Εκπροσωπούμε πάνω από πενήντα Κύπριους και Ελλαδίτες εικαστικούς, έτσι το φιλότεχνο κοινό μας πάντα έχει πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό και ευρύ ποικιλία έργων ζωγραφικής και γλυπτικής. Παράλληλα, ενισχύσαμε τη διαδικτυακή μας παρουσία και θα προβάλλουμε σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων διά μέσου της ιστοσελίδα μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η καλλιτεχνική δημιουργία ποτέ δεν υπέκυψε σε καμία πανδημία, πόλεμο, ή καταστροφή. Ούτε ο κορωνοϊός δεν θα σταθεί εμπόδιο στην εικαστική δημιουργία και ανάπτυξη. Οι καλλιτέχνες είναι συνηθισμένοι στη μοναχικότητα και απομόνωση – έτσι δημιουργούν. Παρακολουθούν, αναλογίζονται, εμπνέονται και καταθέτουν τις σκέψεις και σχολιασμούς τους προς δικό μας προβληματισμό και ερμηνεία. Σίγουρα, θα καταγράψουν τις ιστορικές στιγμές που ζούμε, εκθέτοντας ταυτόχρονα τον εαυτό τους και τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά σύνολα για ευθύνες, χειρισμούς και τα επακόλουθα της τρέχουσας κρίσης.

Άντρος Ευσταθίου – Is not Gallery

Εμείς ως Isnotgallery contemporary,ενώ είχαμε κάνει εγκαίνια της νέας μας ομαδικής έκθεσης «lush art in austere times» στις 4 Μαρτίου, στις 16 Μαρτίου αναγκαστήκαμε να κλείσουμε. Ενώ είχαμε ένα πρόγραμμα εκθέσεων μέχρι το καλοκαίρι με δύο ατομικές παρουσιάσεις καλλιτεχνών από Ελλάδα και Ιταλία, εννοείται ότι ακυρώσαμε και τις δύο εκθέσεις για τη νέα χρονιά, και όταν λέμε νέα χρονιά εννοούμε αρχής γενομένης αρχές Οκτωβρίου. Στην isnotgallery contemporary «επικοινωνούμε» τις εκθέσεις μας, όπως και τα έργα τέχνης στον κόσμο και στους πελάτες μας μέσω των social media εδώ και χρόνια, και νομίζω ειδικά τώρα είναι η στιγμή που τα social media θα παίξουν τεράστιο ρόλο στις σχέσεις μεταξύ γκαλερί-πελάτη και καλλιτέχνη.
Εμείς το μέλλον το φανταζόμαστε φωτεινό! Πραγματικά έτσι νιώθουμε, ότι ακόμη και στα πιο βαθιά σκοτάδια, το φως θα φανεί κάποια στιγμή από απέναντι. Θα περάσει όλο αυτό και θα στήσουμε ξανά ωραίες εκθέσεις, κόσμος θα φανεί στα εγκαίνια και οι καλλιτέχνες θα επιστρέψουν πιο δυνατοί με φρέσκες ιδέες και έργα. Σίγουρα θα δούμε εκθέσεις και έργα εμπνευσμένα από την πανδημία αυτό είναι το μόνο σίγουρο –το θέμα είναι να παραχθούν έργα τα οποία πραγματικά να έχουν λόγο ύπαρξης και όχι απλώς έργα μόνο για το θεαθήναι....

Γκλόρια Κασσιανίδου – Γκλόρια Γκαλερί

Βλέπουμε εικόνες από πρωτεύουσες του κόσμου χωρίς ίχνος ανθρώπου. Τα δύσκολα γεγονότα το πρώτο που χτυπούν είναι την Τέχνη. Έτσι και αυτή τη φορά η Τέχνη πήρε ίσως το ποιο μεγάλο χτύπημα, ακόμα προσπαθούσαμε να συνέλθουμε από το 2013. Η γκαλερί είναι κλειστή από τις 13 του Μάρτη 2020. Στις 12 είχαμε τα εγκαίνια μιας πολύ καλής έκθεσης της Μαίρης Σάββα στα οποία παρέστησαν η καλλιτέχνις, οι γονείς της και εμείς. Είχαν αρχίσει τα μέτρα για προφύλαξη. Προσπαθούμε να μείνουμε ζωντανοί, βάζοντας στην ιστοσελίδα της γκαλερί φωτογραφίες έργων της, καθώς και άλλων καλλιτεχνών. Αυτό όμως είναι μια ψευδής πραγματικότητα, η Τέχνη είναι ζωντανός οργανισμός. Όμως, ίσως αυτός ο εγκλεισμός να είναι καλός, για να καταλάβει ο κόσμος ότι πρέπει να δει με τα μάτια του και να ακούσει ζωντανά. Να δει εκθέσεις, να πάει θέατρο, να ακούσει τη Συμφωνική Ορχήστρα. Οι καλλιτέχνες, όμως, είναι οι εκφραστές καταστάσεων
Το ξέρω, διότι (εδώ έρχεται το καλό της τεχνολογίας ) μου στέλνουν φωτογραφίες από έργα που κάνουν. Έτσι παίρνω πληροφορίες για πολύ ωραία έργα ζωγραφικής γλυπτικής, χαρακτικής, μουσικής. Πότε θα τα δείξουμε ή αν θα επιβιώσω ως γκαλερί δεν ξέρω. Ξέρω, όμως, ότι ο κόσμος αργά ή γρήγορα θα τα δει. Η πραγματικότητα αυτού του τραγικού γεγονότος που θα μείνει, είναι η Τέχνη που έγινε. Τα άλλα θα γίνουν αναμνήσεις δύσκολες ή τραγικές , που ο χρόνος σιγά-σιγά θα απαλύνει.

Μαρία Στάθη – Art Seen

Τα πολιτιστικά δρόμενα στη Κύπρο έχουν επηρεαστεί κατά κόρον από την παγκόσμια επιδημία. Τα μουσεία και οι γκαλερί παραμένουν κλειστά. Στα τέλη Φεβρουαρίου εγκαινιάστηκε η έκθεση της Βίκυς Περικλέους και μέσα σε δύο βδομάδες η γκαλερί, ακολουθώντας τα μέτρα προστασίας, έπρεπε να κλείσει. Παρόλο που μέσω του web-site της γκαλερί και των social media προωθήθηκε η έκθεση, ωστόσο, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εμπειρία όταν επισκέπτεσαι μια έκθεση έχοντας άμεση επαφή με τα έργα. Επίσης, έχει γίνει ανάθεση στην Amy Stephens για τη δημιουργία ενός limited edition print όπου μέρος των εσόδων θα δοθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Το έργο θα πωλείται διαδικτυακά στον online shop της γκαλερί όπως και τα υπόλοιπα έργα για τη στήριξη των καλλιτεχνών και τη συνέχιση του προγράμματος της Art Seen. Καλλιτέχνες, δημιουργικοί συντελεστές, γκαλερί και μουσεία απ’ όλο το κόσμο προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και επεξεργάζονται νέες στρατηγικές.
Η ιστορία της τέχνης μας έχει διδάξει ότι μετά από πανδημίες κι άλλες κρίσης υπάρχει άνθηση στα εικαστικά κι αυτό ήδη έχει γίνει εμφανές με νέα σημαντικά έργα που αναδύονται στο διαδίκτυο. Το σημαντικό είναι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, που θα έχει ως αποτέλεσμα η τέχνη να γίνει ισχυρότερη και πιο σχετική.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ