ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«The Tides of the Century» με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα

Ο Θεόδουλος Γρηγορίου, η Γιούλα Χατζηγεωργίου και ο STELARC στη Διεθνή Έκθεση του Ocean Flower Island της Κίνας

Η έκθεση από την επιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά με τίτλο : «Θέση-Αντίθεση-Σύνθεση. Στη τροχεία των αλλαγών» βρίσκει την Ελλάδα ως τιμωμένη χωρά. Στη έκθεση λαμβάνουν επίσης μέρος τρεις σημαντικοί κύπριοι καλλιτέχνες ο Θεόδουλος Γρηγορίου, η Γιούλα Χατζηγεωργίου και ο STELARC. Η έκθεση λαμβάνει χώρο στο Ocean Flower Island, Hainan της Κίνας.

Πιο κάτω μπορείτε να διαβάσετε το σκεπτικό της έκθεσης από την Κατερίνα Κοσκινά

Οι αιώνες, μελλοντικοί και παρελθοντικοί, πάνε και έρχονται σαν παλλυριακά κύματα, εν μέσω των διαρκώς μεταβαλλόμενου άμμου του χρόνου, βρισκόμαστε είκοσι χρόνια στον 21ο αιώνα.

Ζούμε σε μια ιστορική στιγμή παγκόσμιας αλλαγής λόγω, εν μέρει, των πρωτοφανών εξελίξεων της συγκυρίας αλλά και της τεχνολογίας που μας οδηγούν προς ένα κοινό παγκόσμιο μέλλον.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, έχουμε την επίμονη ανάγκη να εμβαθύνουμε στις παλίρροιες του παρελθόντος, στις αρχές, τις παραδόσεις, τις ρίζες μας, και να συνδεθούμε με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αυτό το σταυροδρόμι της παλίρροιας του παρελθόντος και του μελλοντικού κόσμου επηρεάζει και επηρεάζεται από την τέχνη σε όλο τον κόσμο, πλοηγώντας τη καλλιτεχνική δημιουργία σε αυτή τη ροή αλλαγών.

Αποφασισμένοι να εμπλακούμε στη ροή αυτών των παλιρροιών - για να μελετήσουμε και να οραματιστούμε - είμαστε περήφανοι που η πρότασή μας επιλέχθηκε για να γίνει μέρος της Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης στη Χαινάν 2020 του Ocean Flower Island και η Ελλάδα βρίσκετε στη θέση της τιμωμένης χώρας.

Έργο από την έκθεση της Γιούλας Χατζηγεωργίου με τίτλο Bypass. (το έργο ανήκει στην συλλογή της κρατικής πινακοθήκης σύγχρονης τέχνης της Κύπρου)

Το σημείο εκκίνησης της Έκθεσης Θέση-Αντίθεση-. Στη Τροχιά των Αλλάγων είναι η κοινή πεποίθηση ότι οι αρχαίοι ελληνικοί και κινεζικοί πολιτισμοί, που έχουν ορίσει και διαμορφώσει πολιτισμούς πέρα από τα σύνορά τους, μοιράστηκαν πολλά κοινά στοιχεία για την κατανόηση και την ερμηνεία του κόσμου. Και για τους δύο πολιτισμούς, ο κόσμος δεν περιοριζόταν στη φυσική γη αλλά περιλάμβανε την πολύ ευρύτερη, περίπλοκη, ακατανόητη αλλά αρμονική δομή του σύμπαντος. Τα θεμέλια αυτών των πολιτισμών έχουν ξεπεράσει το χρόνο και συνέχισαν να επηρεάζουν τον πολιτισμό κατά τη διάρκεια των αιώνων. Ποιες ομοιότητες μπορούν να εξαχθούν σήμερα μεταξύ αυτών των δύο χωρών;

Στην παγκόσμια αρένα, παρατηρούμε την ανάγκη αποκωδικοποίησης και αποκρυπτογράφησης του κόσμου γύρω μας προς την κατανόηση. Μια ώθηση που κυμαίνεται μεταξύ του Σύμπαντος και της ανθρωπότητας. Υπάρχει επίσης μια προσωπική ανάγκη να βρούμε οπτικές και απτές γλώσσες για να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε τον δικό μας κόσμο. Η Έκθεση αυτή βασίζεται στη μέθοδο του λόγου, όπου η ροή του χρόνου και της αλλαγής εκφράζεται σε τρία στάδια ανάπτυξης και συνείδησης - Θέση - Αντίθεση - Σύνθεση, που βασίζεται στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, ιδιαίτερα στη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτης.

Αυτή η τριαδική προσέγγιση, Θέση-Αντίθεση-Σύνθεση αντιπροσωπεύει την προοπτική μας για τη δημιουργία αυτής της Έκθεσης και ευθυγραμμίζεται με την αρχιτεκτονική του κτιρίου, χωρισμένη σε τρεις αίθουσες.

Η Έκθεση έχει σχεδιαστεί ως μια καθολική εμπειρία για το κοινό να φανταστει μυθολογίες και μέλλοντα, καθώς και να αναδείξει τις έννοιες της αλληλεπίδρασης, του διαλόγου και της ρευστότητας.

«Τα Πάντα ρει», όπως δηλώνεται από τον αρχαίο προ-Σωκρατικό φιλόσοφο Ηράκλειτο. Αυτό αναφέρεται στην ατελείωτη κίνηση που ωθεί την ανθρωπότητα να ασχοληθεί με την ιδέα της αλλαγής και της ροής, που δε διαφέρει πολύ από τη φιλοσοφία Γιν και Γιανγκ. Το νερό, ιδιαίτερα, είναι ένα στοιχείο που έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο στην αρχαία οικονομική και εδαφική επέκταση, αλλά και στη διάδοση του πολιτισμού και των καλλιτεχνικών χαρακτηριστικών των δύο χωρών. Σκοπός μας σήμερα είναι να δώσουμε έμφαση στις ομοιότητές τους ως πολιτισμοί μεγάλης επιρροής στις παλιές χρονικές στιγμές και να επισημάνουμε το , όχι μόνο ως εμπορικές οδό, αλλά ειδικά, ως οδό για πολιτιστικές ανταλλαγές, όπως αυτή της συγκεκριμένης έκθεσης.

Έργα από την έκθεση των Nikos Papadopoulos , Stelios Faitakis, Stephen Antonakos

Η Έκθεση συγκεντρώνει μια εκλεκτική συλλογή έργων (γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο, έργα πολυμέσων και ψηφιακή τέχνη) από πρωτοπόρους Έλληνες καλλιτέχνες ή καλλιτέχνες ελληνικής προέλευσης όπως Τάκης, Ζογγολόπουλος, Αντωνάκος, Τσόκλης, ΧΡΥΣΣΑ, Σαμαράς και Stelarc, ως καθώς και οι καθιερωμένοι καλλιτέχνες, ο Βαρώτσος, ο Ναυρίδης, το Στραπατσάκη και ο Αγγελαδάκης.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης αναδυόμενους καλλιτέχνες όπως ο Λεμός, ο Τριανταφυλλίδης, ο Ρουφάνης και ο Μώρηςς, που διαμορφώνουν την καλλιτεχνική πραγματικότητα της νέας εποχής.

Τα έργα αυτής της Έκθεσης αποτελούν απόδειξη ότι η παράδοση και η επιστήμη δεν είναι αντικρουόμενοι κόσμοι. Αντίθετα, η τέχνη έχει την ικανότητα να ζωντανεύει τα θέματα ανεξάρτητα από το μέσο που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του. Η Έκθεση Θέση-Αντίθεση-Σύνθεση. Στη τροχιά των αλλαγών επηρεάστηκε από το COVID 19 και εγκαταστάθηκε εξ αποστάσεως. Μέσω της προηγμένης τεχνολογίας και της αφοσίωσης των ομάδων και στις δύο χώρες, δεν καταφέραμε μόνο να το καταστήσουμε δυνατό, αλλά συνεργαστήκαμε για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις, τις πιθανότητες και να δούμε τις προοπτικές για μελλοντικές συνεργασίες.

Με μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση στην ομάδα παραγωγής στη Κίνα και και στη China International Exhibition Agency θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους και όλους ξεχωριστά που συνεργάστηκαν σε αυτό προκλητικό έργο. Η εμπειρία του Ocean Flower Island επιβεβαιώνει την ικανότητά μας να δημιουργούμε νέους κόσμους, οι οποίοι απαιτούν να αναγνωρίσουμε τις παλίρροιες του παρελθόντος και του παρόντος και να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον είναι ήδη εδώ.

Έργο από την έκθεση της Aemilia Papaphilippou

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

1. ΑΛΗΘΕΙΝΟΣ Δημήτρης
2. ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ Ανδρέας
3. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ Στίβεν
4. ΧΑΝΔΡΗΣ Παντελής
5. ΧΡΥΣΑ
6. C O S T I S
7. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΛΕΜΟΣ Μανώλης
8. ΔΡΙΒΑΣ Γιώργος
9. ΦΑΙΤΑΚΗΣ Στέλιος
10. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Γιούλα
11. ΧΑΡΩΝΙΤΑΚΗΣ Ασπάσσιος
12. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ Γιάννης
13. ΜΙΧΑΛΟΥΔΗΣ Ιωάννης
14. ΜΩΡΗΣ Πέτρος
15. ΝΑΥΡΙΔΗΣ Νίκος
16. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος
17. ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ‘Ευα
18. ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ Αιμιλία
19. ΠΑΣΤΡΑ Ναυσικά
20. ΡΟΥΦΑΝΗΣ Αριστοτέλης
21. ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ Μάνθος
22. ΣΑΜΑΡΑΣ Λουκάς
23.ΜΙΧΑΛΟΥ(δη)Σ
24. ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΚΗ Μαριάννα
25. ΤΑΚΙΣ
26. ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ
27. TΡΑΓΚΑΣ Δημήτρης
28. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ Τεό
29. ΤΣΟΚΛΗΣ Κώστας
30. ΒΑΡΩΤΣΟΣ Κώστας
31. ΒΕΝΕΤΟΠΟΥΛΟΣ Μπάμπης
32. ΒΕΝΙΕΡΗ Λυδία
33. ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ Παντελής
34. ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος

Προσκεκλημένο Φεστιβάλ: Athens Digital Arts Festival (ADAF) (21 καλλιτέχνες)

Τίτλος έκθεσης τιμώμενης χώρας: Θέση-Αντίθεση-Σύνθεση. Στη τροχειά των αλλάγων

Thesis-Antithesis-Synthesis. In the Belt of Change

Τοποθεσία: Pavilion 6, Ocean Flower Museum, Ocean Flower Island, Hainan, CHINA

Οργανωτές: Chinese International Exhibition Agency (CIEA)
Ocean Flower Island Museum

Επιμελήτρια: Κατερίνα Κοσκινά

Παραγωγός: Κώστας Κωνσταντινίδης, PostScriptum

Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Μαρία Μανέτα

Προσκεκλημένο Φεστιβάλ: Athens Digital Arts Festival (ADAF)

Υπό την Αιγίδα των:

Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Τουρισμού, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, Δήμου Αθηναίων, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

Η έκθεση εντάσσεται στο 2021: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδος-Κίνας

Με τη στήριξη των:

Εθνικό Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ίδρυμα Ωνάση, PACE Gallery New York, ‘Ίδρυμα ΚΕΤΕ, Ίδρυμα Γιώργος Ζογγολόπουλος

Επιμέλεια και Έρευνα:

Η POLITES είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2019 στην Αθήνα. Το κύριο πεδίο εφαρμογής του είναι η προώθηση του ελληνικού και διεθνούς σύγχρονου πολιτισμού και τέχνης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Παραγωγή: PostScriptum

Ιδρύθηκε το 1991 και αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία στον πολιτισμό σε όλες του τις διεπαφές με στόχο την ενδυνάμωση της επικοινωνίας του πολιτισμού. Υποστηρίζει με καινοτόμες δράσεις το έργο των οργανισμών πολιτιστικής αναφοράς και τη σχέση τους με τις κοινότητες τους, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τις δημιουργικές βιομηχανίες και την οικονομία γενικότερα.

Ocean Flower Island:

Βρίσκεται στους 19 ° 31 ’Β και περιβάλλεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, το Ocean Flower Island είναι ο κόσμος το μεγαλύτερο κατασκευασμένο νησί. Το Ocean Flower Island βρίσκεται στη δυτική ακτή του Hainan Island, Κίνα. Η έκταση του φτάνει 8.000.000 τετραγωνικά μέτρα, 1,5 φορές μεγαλύτερο από το Palm Island στο Ντουμπάι. To νησί φιλοδοξεί να γίνει κέντρο πολιτισμού και τουρισμού στην Ασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ