ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο λόρδος Ελγιν στο εδώλιο 200 χρόνια μετά

Ενα «εικονικό δικαστήριο» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Γλυπτών του Παρθενώνα θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Κολέγιο του Γουίντσεστερ

Νικόλας Ζώης

Εργαστήριο δοκιμής νομικών επιχειρημάτων αλλά και πρότυπο μελλοντικών νομικών ενεργειών φιλοδοξεί να γίνει ένα «εικονικό δικαστήριο» με αντικείμενο το ιδιοκτησιακό ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και το γεγονός ότι ο λόρδος Ελγιν δεν πλήρωσε φόρους στο τελωνείο για την εισαγωγή των Γλυπτών του Παρθενώνα («Κ», 8/10/22).

Η δίκη, που διοργανώνεται αύριο στις 9.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος από το Winchester College, «alma mater» στο οποίο φοίτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (Institute for Digital Archaeology – IDA) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θα έχει τον χαρακτήρα ντιμπέιτ μεταξύ φοιτητικών ομάδων, οι οποίες θα κληθούν να επιχειρηματολογήσουν τόσο υπέρ της ελληνικής πλευράς όσο και της βρετανικής, απαντώντας στο ερώτημα εάν «έχει το Βρετανικό Μουσείο τον νόμιμο τίτλο ιδιοκτησίας των Ελγινείων Μαρμάρων».

Στο δικαστήριο θα προεδρεύει επίσης επταμελής επιτροπή από νομικούς, δικαστές και διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου. Εποπτικό και καθοδηγητικό ρόλο στο ντιμπέιτ θα έχουν ο νομικός Νίκολας Λε Πουαντεβίν, καθώς και ο Ρότζερ Μίτσελ, διευθυντής του IDA και καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

«Το εικονικό δικαστήριο θα βοηθήσει κοινό και συμμετέχοντες», λέει στην «Κ» ο Ρότζερ Μίτσελ, «να κατανοήσουν βαθύτερα τα νομικά ζητήματα γύρω από αυτή τη 200ετή διαμάχη.

Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινή γνώμη εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο είναι συγκλονιστικά λίγα εκείνα που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της κατανόησης των συγκεκριμένων νομικών δικαιωμάτων που συνδέονται με το ζήτημα.
Θα είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για τους φοιτητές του Winchester College να συλλογιστούν και να ασχοληθούν με ένα σημαντικό θέμα που συνδέεται με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά, με τρόπο που αφορά σχεδόν τους πάντες».

Εστιάζοντας ειδικά στο σκέλος της συμμετοχής των φοιτητών του συγκεκριμένου ιδρύματος, ο κ. Μίτσελ λέει ότι θα είχε ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς το πόσο διαφορετικές θα μπορούσαν να ήταν οι απόψεις του Ρίσι Σούνακ στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, αν είχε συμμετάσχει σε ένα εικονικό δικαστήριο σαν και αυτό ως φοιτητής του Winchester.

«Βρίσκεται άραγε στους τωρινούς συμμετέχοντες φοιτητές ένας μελλοντικός πρωθυπουργός; Οι νέοι είναι το μέλλον. Είναι εκείνοι που τα επόμενα χρόνια θα λαμβάνουν όλες τις σημαντικές αποφάσεις για τη σχέση της κοινωνίας με την πολιτιστική κληρονομιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ