ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γνωρίζοντας δύο γενιές Εμπειρίκους

Ο Δημήτρης Σπύρου από την ομάδα Βιταμίνα μιλάει στην «Κ» για τη σειρά συνεντεύξεων «Ανδρέας και Λεωνίδας Εμπειρίκος»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

«Ο στόχος είναι να βγούμε από τη μιζέρια των καιρών και να ψάξουμε σε μικρά πράγματα την ομορφιά που βρίσκεται κρυμμένη στις λεπτομέρειες» μού λέει ο Δημήτρης Σπύρου για τη σειρά από τις μικρές συνεντεύξεις που μαζί με τη Μαντώ Παπαδοπούλου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου και ηχοληψία Παν Μπρατ, κάνουν στον Λεωνίδα Εμπειρίκο, τον γιο του Ανδρέα Εμπειρίκου. Η ομάδα βιταμίνα παρουσιάζει την καινούργια της δράση με τίτλο «Ανδρέας και Λεωνίδας Εμπειρίκος», μια σειρά μικρών επεισοδίων-συνεντεύξεων υπό μορφή ντοκιμαντέρ με τον Λεωνίδα Εμπειρίκο, ιστορικό και κάτοχο του ιστορικού αρχείου του πατέρα του Ανδρέα Εμπειρίκο.

–Ο Λεωνίδας Εμπειρίκος μού είχε πει σε συνέντευξή του ότι νιώθει μεγάλη υποχρέωση έναντι του πατέρα του, εσένα τι σε ώθησε για μία τέτοια δράση;

–Η αγάπη κυρίως προς το έργο και τη ζωή του Ανδρέα Εμπειρίκου, αλλά και η εκτίμηση και ο σεβασμός που έχω για τον Λεωνίδα, έναν άνθρωπο σπουδαίο πέρα από την τεράστια κληρονομιά που κουβαλάει ως οντότητα, αλλά και ως χαρακτήρας με εμπνέει και βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την ιδιοσυγκρασία του ώστε να μπορείς να παρουσιάσεις μια συνέντευξή του και να έχει αρκετό ενδιαφέρον. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια περίπου όταν είχα την τύχη να φιλοξενούμε τον Λεωνίδα σπίτι μας και τον άκουσα να διαβάζει ένα ανέκδοτο κείμενο του πατέρα του με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Εκεί είδα έναν γιο να βρίσκει τα γραπτά του πατέρα του σε ένα μπαούλο και να τα διαβάζει και να θέλει να τα μοιραστεί με τον κόσμο, έτσι μου γεννήθηκε και μένα η ανάγκη να ψάξω περισσότερο το έργο του Εμπειρίκου και να προσπαθήσω με διάφορους τρόπους να βοηθήσω και εγώ να το γνωρίσει και άλλος κόσμος. Δηλαδή η ιδέα ήταν να παρουσιάσουμε ένα μέρος της ιστορίας του Ανδρέα Εμπειρίκου, αλλά και να συστήσουμε στο κοινό τον Λεωνίδα Εμπειρίκο, την ιστορία του και την προσωπικότητά του μέσα από τις αφηγήσεις για τον πατέρα του, ξέρεις, το έργο του Εμπειρίκου δεν είναι μόνο ο «Μεγάλος Ανατολικός», δεν είναι μόνο η γραφή. Είναι και η φωτογραφία και η ψυχανάλυση αλλά και η στάση ζωής του.

–Πώς έγιναν οι συνεντεύξεις; Ποιες ήταν γενικά οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο πρότζεκτ;

–Το πρότζεκτ ξεκίνησε ως σκεπτικό εντελώς διαφορετικά από το πώς εξελίχθηκε. Η αρχική σκέψη ήταν να πάμε στην Αθήνα να πάρουμε τις συνεντεύξεις από τον Λεωνίδα στο σπίτι του (όπου εκεί έζησε ο Ανδρέας Εμπειρίκος), να πάρουμε πλάνα από το σπίτι και το φωτογραφικό αρχείο, όμως λόγω των γνωστών καταστάσεων που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε τις συνεντεύξεις μέσω διαδικτυακών πλατφορμών όπου στήσαμε ένα μίνι συνεργείο σε συνθήκες καραντίνας για σωστή λήψη ήχου και εικόνας για να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερη ποιότητα. Μας έδωσε ο Λεωνίδας την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε κάποια βίντεο και φωτογραφίες από το αρχείο του πατέρα του και έτσι αρχίσαμε κάπως το στήσιμο πάντα με το σκεπτικό πως θα προβληθεί μέσω διαδικτύου χωρίς να έχουμε την ευκαιρία ή την ευχέρεια να το μοιραστούμε με κόσμο σε ανοιχτές πλατείες.

Έτσι καταλήξαμε στην ιδέα να φτιάξουμε το ντοκιμαντέρ σε μορφή 20-25 λεπτών επεισοδίων για να είναι λίγο πιο προσιτό στον θεατή με θεματολογία, η οποία θα περιλάμβανε την ιστορία, τη διαδικασία έκδοσης του αδημοσίευτου υλικού από τη γυναίκα του Βιβίκα και τον Λεωνίδα με μικρά επεισόδια που φανερώνουν τη σχέση πατέρα - γιου.

–Έχεις ασχοληθεί μουσικά με το έργο του Εμπειρίκου, τι είναι αυτό που σε εμπνέει από τον άνθρωπο, τον λογοτέχνη, τον ψυχολόγο;

–Η γραφή, η ομορφιά της γλώσσας, η προσωπικότητα, το χιούμορ, η αθωότητα στην πρόθεση ακόμη και στα πιο «τολμηρά» του κείμενα και φυσικά το κοινό σημείο που έχουμε όλοι στο ότι αγωνιζόμαστε να δείξουμε τη δουλειά μας σε μια εποχή που ίσως να μη θέλει να τη δει ή να ασχοληθεί μαζί της. Η αγάπη δηλαδή στο να κάνεις κάτι που πιστεύεις και ας μην αναγνωριστεί ποτέ για τον ένα ή τον άλλο λόγο.

–Στο πρώτο επεισόδιο διακρίνω μια ανεπαίσθητη μουσική σου υπογραφή… θα ακούσουμε κάτι περισσότερο στα επόμενα;

–Η μουσική σε τέτοιες περιπτώσεις έρχεται να τονίσει το κείμενο και όχι να το καλύψει. Σε αυτή τη δράση εκτός από μουσική είχα αναλάβει και τη σκηνοθεσία, την έρευνα και τις συνεντεύξεις μαζί με τη Μαντώ Παπαδοπούλου. Έτσι χρειαζόταν μια ισορροπία.
Δεν ήθελα να υπερτερεί η μουσική στα επεισόδια αλλά να τονίζει την αφήγηση του Λεωνίδα. Υπάρχουν κάποιες μελοποιήσεις με απαγγελίες είτε από τον Ανδρέα είτε από τον Λεωνίδα Εμπειρίκο στα πρώτα δύο επεισόδια φυσικά. Το τρίτο και τελευταίο επεισόδιο θα είναι μελοποιημένα ποιήματα με απαγγελία από τον Λεωνίδα σε μορφή ενός βίντεο κλιπ όπου η μουσική θα έχει πιο έντονη παρουσία.

–Τι αποκομίζεις από κάθε επεισόδιο για τον Ανδρέα Εμπειρίκο; Ο Λεωνίδας Εμπειρικός μού είχε πει ότι κρύβει πολλές εκπλήξεις το αρχείο του λογοτέχνη…

–Στο κάθε επεισόδιο μπορείς να πάρεις μια ιδέα για τον άνθρωπο Ανδρέα Εμπειρίκο, τον ποιητή, τον ψυχαναλυτή, τον φωτογράφο, τον πατέρα αλλά και για τον Λεωνίδα Εμπειρίκο, έναν ιδιαίτερο άνθρωπο με αρχές, ευαισθησίες και τεράστιο πλούτο γνώσεων και χαρακτήρα. Προσπαθήσαμε να δείξουμε και τον πατέρα αλλά και τον γιο και την ιδιαίτερη τους σχέση.

–Στο πρώτο επεισόδιο ακούσαμε για τα κατάλοιπα, στο δεύτερο για τον φουρνό… Τι μπορείς να μου πεις για τα επόμενα επεισόδια;

–Το δεύτερο επεισόδιο για τον «φουρνό» είναι άκρως απολαυστικό και διηγείται ένα περιστατικό όταν ήταν μικρός ο Λεωνίδας και είχε πάει βόλτα με τον πατέρα του σε ένα κήπο όπου εκεί είδε για πρώτη φορά ένα «φουρνό» ένα είδος βάτραχου (που δεν είναι βάτραχος) και μέσα από αυτό το περιστατικό μπορεί κάποιος να ανακαλύψει την ιστορία της Άνδρου της ιδιαίτερης πατρίδας του Ανδρέα Εμπειρίκου, τον φόβο που έχουν οι άνθρωποι για οτιδήποτε δεν κατανοούν αλλά και την τεράστια έρευνα που έχει κάνει ο Λεωνίδας μέσω ενός περιστατικού από την παιδική του ηλικία κάτι που δείχνει την ιδιοσυγκρασία του, τον τρόπο σκέψης του αλλά και την αγάπη του για τον πατέρα του.

–Ο στόχος είναι να παρακολουθήσουμε τη ζωή του Ανδρέα Εμπειρίκου;

–Ο στόχος είναι να γνωρίσει κανείς τον Ανδρέα Εμπειρίκο τη ζωή και το έργο του αλλά και να γνωρίσει και τον Λεωνίδα. Επίσης, είναι να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους σχετικά με το τι έγραψε, πώς το έγραψε και γιατί. Ο στόχος είναι να βγούμε από τη μιζέρια των καιρών και να ψάξουμε σε μικρά πράγματα την ομορφιά που βρίσκεται κρυμμένη στις λεπτομέρειες.

Πληροφορίες

Τα βίντεο υπάρχουν στη σελίδα youtube :Vitamina arts και είναι δωρεάν

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ