ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ στην πόλη

Το MusicFest είναι ένας νέος θέσμός που εισάγει φέτος ο Πολιτιστικός Οργανισμός Αvantgrarde

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ένα νέο θεσμό εισαγάγει από φέτος ο Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde. Πρόκειται για το MusicFest – ένα μουσικό φεστιβάλ που θα διοργανώνεται ανά διετία, στην ενδιάμεση χρονιά του επιτυχημένου (εδώ και 20 χρόνια) Παγκύπριου Διαγωνισμού Avantgarde για Νεαρούς Πιανίστες που διοργανώνει ο Οργανισμός.

Το MusicFest επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και περαιτέρω ανέλιξη μαθητών, σπουδαστών ή και επαγγελματιών της μουσικής και στοχεύει στην ανάπτυξη της μουσικής παιδείας στον τόπο μας. Αξιοποιεί τη συνεργασία του Οργανισμού με σημαντικούς καλλιτέχνες και παιδαγωγούς της Κύπρου και του εξωτερικού, προσφέροντας την ευκαιρία σε όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με αυτούς και να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ προσφέρονται εντελώς δωρεάν προς όλους (απαραίτητη όμως η κράτηση θέσεων, είτε τηλεφωνικά στο 22356066 είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@kyriakidesgallery.eu).

«Αποκλειστικός γνώμονας για την διοργάνωση μίας εκδήλωσης είναι η προσφορά προς τον άνθρωπο και την κοινωνία», εξηγεί ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Avantgarde κ.Σταύρος Κυριακίδης, «γι’ αυτό και προσφέρουμε τη συμμετοχή στις δράσεις του φεστιβάλ εντελώς δωρεάν ώστε να μην αποκλειστεί οποιοσδήποτε θα μπορούσε να επωφεληθεί, λόγω οικονομικών δυσκολιών». Ο κ. Κυριακίδης εξηγεί ότι η δυνατότητα αυτή παρέχεται στον Οργανισμό χάριν στους χορηγούς του φεστιβάλ, με κύριο και σημαντικότερο υποστηρικτή τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Το MusicFest2019 εκτείνεται σε μία περίοδο οκτώ ημερών, από τις 6 έως και τις 13 Απριλίου, και αποτελείται από πέντε διαφορετικές δράσεις που αφορούν στο πιάνο, στη φωνητική και σε μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά. Συγκεκριμένα:

6-7 Απριλίου 2019:
YogaYourVoice & Your InnerSelf – εργαστήρι φωνητικής
Τζίνα Πούλου (Σοπράνο), Πλωτίνος Μικρομάτης (Πιάνο)

8, 10, 12 Απριλίου 2019:
Thomas Duis in Masterclass – ανώτερα μαθήματα για πιάνο
Thomas Duis (πιάνο)

9 Απριλίου 2019:
Thomas Duis at the piano – ρεσιτάλ πιάνου

11 Απριλίου 2019:
How does it work? – εργαστήρι [λειτουργίας] πιάνου
Σταύρος Κυριακίδης (Τεχνικός πιάνων), Κωνσταντίνος Λοίζου (Τεχνικός πιάνων)

13 Απριλίου 2019:
Leoni & Boby fur kinder!
Μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα για ηλικίες 3-5 και 8-12 ετών
Λεώνη Χατζηθωμά (πιάνο), Borislav Alexandrov (πιάνο)

Το YogaYourVoice επιδιώκει να συνθέσει τον ολοκληρωμένο καλλιτέχνη. Η παιδαγωγική εξέλιξη του 21ου αιώνα σχετικά με την καλλιέργεια της φωνής και της δημιουργικότητας στις τέχνες του θεάματος συναντάται στον συνδυασμό των τεχνικών της γιόγκα και της φωνητικής. Με το YogaYourVoice ο ασκούμενος ανακαλύπτει την αληθινή του φωνή και έκφραση, που συνδέονται με τα επτά (7) ενεργειακά κέντρα του σώματος, τα γνωστά chakras. 

Τα μπλοκαρισμένα chakras ευθύνονται για τη φωνητική/τονική αστάθεια, τον φόβο της σκηνής (αλλά και γενικότερα τον φόβο της έκθεσης), την ανασφάλεια, την ευκινησία της φωνής, τη συναισθηματική αποστασιοποίηση στην έκφραση, τη δυσκολία στην πρόσληψη της πληροφορίας, τη σύγχυση, την έμπνευση, κ.ά.. Γενικότερα, τα μπλοκαρισμένα chakras ευθύνονται για κάθε τύπου συναισθηματικές ανωμαλίες και καταστάσεις. Μέσω της πρακτικής YogaYourVoice ξεμπλοκάρουν τα εφτά ενεργειακά μας κέντρα, με αποτέλεσμα να καθίσταται δυνατή η ροή του αέρα και γενικότερα της ενέργειας στο σώμα. Ο ασκούμενος ακολουθεί μια σειρά φωνητικών δονήσεων σε συγκεκριμένη συχνότητα, απελευθερώνοντας τη θαμμένη ενέργειά του και πιο εύκολα πλέον διαχειρίζεται άγχη, στρες, ενοχές, ανασφάλειες, ακραίες ευαισθησίες, φοβίες κ.λπ.. Αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και νιώθει να πατά στα πόδια του.

Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή και αναλύεται τι είναι και πως λειτουργεί το YogaYourVoice. Στη συνέχεια ξεκινά η πρακτική, δουλεύοντας κάθε ένα chakra - ξεκινώντας από το πρώτο, στη βάση του σώματος, μέχρι το έβδομο, στην κορυφή της κεφαλής. Στο δεύτερο μέρος του Σεμιναρίου οι ασκούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να τραγουδήσουν άριες ή τραγούδια που θεωρούν πως τους δυσκολεύουν με σκοπό να τεθεί σε πρακτική η απόδοσή τους μέσα από τις τεχνικές του YogaYourVoice.

Συντονίστρια του Σεμιναρίου:
Τζίνα Πούλου - Καθηγήτρια Α' φωνητικής, Μέλος του National Association of Teachers of Singing (U.S.A) Λυρική καλλιτέχνης (σταθερή συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή), Καλλιτεχνική Παραγωγός.

Πιανίστας:
Πλωτίνος Μικρομάτης - Δίπλωμα Σολίστ του Βασιλικού Κολεγίου Μουσικής και της Σχολής Μουσικής και ΘεάτρουGuildhall. Master από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Κολέγιο Μουσικής Trinity)

Γεννημένος το 1958 στη Φρανκφούρτη [Γερμανία], ο Thomas Duis άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία πέντε ετών. Οι καθηγητές του, ανάμεσα στους οποίους και οι Kurt Gerecke, Fanny Waterman και Karl Heinz Kämmerling, τον βοήθησαν να γίνει ένας από τους πιο ελπιδοφόρους νέους πιανίστες στην Ευρώπη. Σήμερα, ο Thomas Duis είναι ένας από τους κορυφαίους πιανίστες (Steinway Artist) και καθηγητές πιάνου στον κόσμο!

Μέλος του German Musikrat Foundation, ο Duis έχει κερδίσει αρκετά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένων των Salt Lake City και Maryland (ΗΠΑ), Πρετόρια (Ν.Αφρική), Σίδνεϊ (Αυστραλία), Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Leeds (Μ. Βρετανία), Vercelli και Senigallia (Ιταλία), Αθήνα (Ελλάδα), Μόναχο και Κολωνία (Γερμανία). Ως αποτέλεσμα, του προτάθηκε συμβόλαιο συνεργασίας για ηχογραφήσεις με την EMI και αργότερα με τις Orfeo, Capriccio, MDG κ.ά. έχοντας κερδίσει σημαντικά βραβεία κύρους για κάποιες από τις εκδόσεις του. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και σημαντικά διεθνή φεστιβάλ σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια και Νότια Αμερική και στην Ασία, αρκετές φορές ως μουσικός πρεσβευτής του Ινστιτούτου Γκαίτε της Γερμανίας.

Το 1994 ο Thomas Duis διορίστηκε καθηγητής στο Graz της Αυστρίας (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, 2003) και το 1998 στο Πανεπιστήμιο του Saarbrücken της Γερμανίας, όπου και υπηρέτησε ως Πρύτανης για δύο θητείες. Μερικοί από τους πιο υποσχόμενους νεαρούς πιανίστες από όλο τον κόσμο (Ιταλία, Κίνα, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ταιβάν, Γαλλία, Ιρλανδία, Ρωσία και Γερμανία), που έχουν ήδη κερδίσει βραβεία σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς, μελετούν μαζί του. Ο Thomas Duis είναι πιστός φίλος της Κύπρου και επισκέφθηκε πολλές φορές το νησί. Έχει εμφανιστεί τόσο σε ρεσιτάλ όσο και σε κονσέρτα για πιάνο ενώ έχει προεδρεύσει της Κριτικής Επιτροπής του «Παγκύπριου Διαγωνισμού Avantgarde για Νεαρούς Πιανίστες» σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Thomas Duis, στο πλαίσιο του MusicFest2019, πρόκειται να δουλέψει με πέντε μόλις νεαρούς πιανίστες, σε διάρκεια μίας βδομάδας, ώστε να γίνει η εμπειρία όσο το δυνατό πιο επωφελής και παραγωγική για τους συμμετέχοντες. Δευτέρα 8, Τετάρτη 10 και Παρασκευή 12 Απριλίου, οι πέντε νεαροί θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν προσωπικό μάθημα με τον Thomas Duis, αλλά και να παρακολουθήσουν το μάθημα που θα προσφέρει στους υπόλοιπους συμμετέχοντες (άλλωστε η όλη διαδικασία θα είναι ανοικτή προς το κοινό και θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα όσοι επιθυμούν). Η εμπειρία θα ολοκληρωθεί με ένα μικρό ρεσιτάλ από τους πέντε συμμετέχοντες, το βράδι της Παρασκευής 12 Απριλίου 2019.

Καθηγητής:
Thomas Duis - πιανίστας, καθηγητής Hochschule für Musik Saar, Steinway Artist

Ρεσιτάλ Thomas Duis

Πρόγραμμα:

Bach-Busoni Chaconne in D minor, BWV1004
Beethoven, L.V. Piano Sonata No.23 in F minor, Op.57 (Appassionata)
Chopin, F. Ballade No.1 in G minor, Op.23

Διερωτηθήκατε ποτέ τι κάνει ένα πιάνο να δουλεύει (How does it work?); Πως δημιουργείται ο ήχος αφότου πατήσουμε το πλήκτρο; Τελικά το πιάνο είναι έγχορδο ή κρουστό όργανο; Γιατί πρέπει να το χορδίζουμε και πόσο συχνά; Πότε εφευρέθηκε και τι προϋπήρχε του πιάνου; Ηχείο, πεντάλ, σφυράκια… είναι εκεί για να κάνουν τι ακριβώς; Σε αυτές και ένα σωρό άλλες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις απαντάνε οι τεχνικοί πιάνων Σταύρος Κυριακίδης και Κωνσταντίνος Λοΐζου, ο οποίοι εμφανίζονται έτοιμοι και πρόθυμοι να απαντήσουν σε κάθε σας απορία. Γνωρίστε το πιάνο καλύτερα, όποια και αν είναι η σχέση σας με αυτό.

Ο Σταύρος Κυριακίδης περάτωσε τις σπουδές του στο Εδιμβούργο (Σκωτία) με Άριστα στο “Stringed Keyboard Instrument Technology” ενώ κατέχει δύο ακόμη διπλώματα με Highest Honors στον τομέα του “Piano Technology” από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει δε φοιτήσει στο φημισμένο “C.F.Theodore School for Concert Technicians” (γνωστό και ως “Steinway Academy”) στο Αμβούργο (Γερμανία) και του απονεμήθηκε ο τίτλος του “Steinway Concert Technician” - αναγνώριση που ελάχιστοι απολαμβάνουν ανά το παγκόσμιο. Ίδρυσε την εταιρεία SVK Pianotech Ltd (Kyriakides Piano Gallery) που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο του πιάνου και εκπροσωπεί στην Κύπρο κορυφαίες εταιρείες όπως οι Γερμανικοί κολοσσοί Steinway & Sons και C. Bechstein. Εϊναι ιδιαίτερα ενεργός στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι, με έντονη δράση και πλούσιο κοινωνικό έργο. Είναι προσωπικός φίλος ορισμένων εκ των κορυφαίων καλλιτεχνών του κόσμου μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι Vladimir Ashkenazy και Thomas Duis. Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως οι Luciano Pavarotti, Emma Shaplin, Buena Vista Social Club, Christina Branco, Cesaria Evora, The Ten Tenors, The Stars in Concert, Grigory Sokolov, Andrea Bocelli και άλλοι.

Ο Κωνσταντίνος Λοΐζου ξεκίνησε τη μουσική του εκπαίδευση παρακολουθώντας μαθήματα βιολιού, πιάνου και θεωρητικών. Διεκπεραίωσε τις σπουδές του στη Σχολή Κατασκευής Μουσικών Οργάνων του Πανεπιστημίου Μουσικής Ferenc Liszt στη Βουδαπέστη με κατεύθυνση την Κατασκευή Πληκτροφόρων Οργάνων. Ο Κωνσταντίνος θέτει σαν προτεραιότητά του τη συχνή παρακολούθηση τεχνικών σεμιναρίων ανά την Ευρώπη και όχι μόνο. Έχει λάβει μέρος στο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Steinway στο Αμβούργο που προορίζεται αποκλειστικά για τεχνικούς που επιλαμβάνονται τα πιάνα της κατ' εξοχήν διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρίας Steinway & Sons ενώ πρόσφατα έχει παρακολουθήσει σεμινάριο επισκευής του εξωτερικού του πιάνου στην Ακαδημία τηςSteinway στη Νέα Υόρκη. Εργάζεται ως τεχνικός πιάνων και χορδιστής σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωδεία, μουσικούς οργανισμούς και ιδρύματα, θέατρα, στούντιο ηχογραφήσεων, τηλεοπτικούς σταθμούς, πρεσβείες κλπ. Είναι ο σταθερός συνεργάτης των μεγαλύτερων πολιτιστικών οργανισμών του νησιού μας και ο κύριος τεχνικός-χορδιστής των πιάνων στα σημαντικότερα θέατρα και χώρους εκδηλώσεων της Κύπρου, όπως τα Δημοτικά Θέατρα Στροβόλου και Λάρνακας, το Κινηματοθέατρο Παλλάς και η Αίθουσα Καστελιώτισσα.

1. Οι Στρουμφοπεριπέτειες του Ντο-Ρε-Μι (για ηλικίες 3 - 5 ετών)

Ο ήλιος ανατέλλει στο Στρουμφοχωριό και ο Ντο-Ρε-Μι παίζει την τρομπέτα του για να ξυπνήσει τα Στρουμφάκια. Είναι όμως περισσότερο φάλτσος από κάθε άλλη φορά και τα Στρουμφάκια αποφασίζουν να τον διώξουν από το Στρουμφοχωριό! Ο Ντο-Ρε-Μι παίρνει την τρομπέτα του και φεύγει και έτσι αρχίζουν οι στρουμφοπεριπέτειες του. Συναντά ένα ξωτικό στην Ιρλανδία που του υπόσχεται να του πραγματοποιήσει τρεις ευχές, κινδυνεύει να τον πατήσουν τα αυτοκίνητα κοντά στον Πύργο του Άιφελ, να τον καταπιεί ένα ψάρι στο Περού και πολλά πολλά άλλα! Θα τα καταφέρει άραγε ο Ντο-Ρε-Μι να επιστρέψει στο Στρουμφοχωριό σώος και αβλαβής; To πιάνο ντούο Λεώνη Χατζηθωμά και Μπορισλάβ Αλεξάντροβ παρουσιάζουν μια διασκεδαστική, εκπαιδευτική, «συναυλία» για παιδιά ηλικίας 3-5 χρονών όπου η μουσική συναντά τη φωτογραφία. Γνωστές μελωδίες για πιάνο με κίνηση, θέατρο και αυτοσχεδιασμό υπόσχονται μια ευχάριστη μουσική εμπειρία για τους μικρούς και ενεργούς ακροατές. Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός παιδιών που μπορεί να συμμετάσχει (20) γι’ αυτό κρατήστε τη θέση σας έγκαιρα.

2. Γνωριμία με το πιάνο (για ηλικίες 8 - 12 ετών)

Πως θα ήταν η μουσική αν δεν μπορούσαμε να παίξουμε δυνατά και σιγά στο πιάνο; Πότε χρησιμοποιούμε το πεντάλ; Γιατί οι συνθέτες στην περίοδο Μπαρόκ έγραφαν μουσική με πολλά στολίδια; Μπορεί ένα πιάνο να μας κάνει να νιώσουμε κάποιο συναίσθημα; Μπορεί το πιάνο να ακουστεί σαν κρουστό όργανο; Τις απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα και σε όποια άλλη ερώτηση ενδεχομένως να έχει ένα παιδί και να αναζητεί απαντήσεις έχουν το πιάνο ντούο Λεώνη Χατζηθωμά και Μπορισλάβ Αλεξάντροβ που θα ταξιδεύσουν παιδιά ηλικίας 8 - 12 ετών σε ένα ταξίδι στο χρόνο, διηγώντας τους την ιστορία του πιάνου, απαντώντας στις ερωτήσεις τους και μαθαίνοντας τα να ξεχωρίζουν τα διαφορετικά στυλ και εποχές μέσα από μια διαδραστική και διασκεδαστική εκπαιδευτική συναυλία με γνωστά έργα για σόλο πιάνο και για 4 χέρια. Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός παιδιών που μπορεί να συμμετάσχει (20) γι’ αυτό κρατήστε τη θέση σας έγκαιρα.

Συντονιστές:
Λεώνη Χατζηθωμά - Master από τη Μουσική Ακαδημία Pantcho Vladigerov της Σόφιας, πιανίστας, καθηγήτρια Αγγλικής Σχολής και Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας. Υποψήφια Διδάκτωρ (Music Education)

Borislav Alexandrov - Master από τη Μουσική Ακαδημία Pantcho Vladigerov της Σόφιας, πιανίστας, καθηγητής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας. Υποψήφιος Διδάκτωρ (Music)

Η συμμετοχή ή/και η παρακολούθηση όλων των δράσεων είναι δωρεάν. Είναι όμως απαραίτητη η κράτηση θέσεων μέσω τηλεφώνου (22356066) ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (info@kyriakidesgallery.eu).

Διοργανωτής MusicFest2019:
Πολιτιστικός Οργανισμός Avantgarde
Κύριος Χορηγός:
Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Χορηγοί / Υποστηρικτές:
Kyriakides Piano Gallery, FX Sound Productions, Steinway & Sons, Σύνδεσμος Ωδείων Κύπρου, Παγκύπριο Ωδείο

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση