ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πανδημία Vs μουσική, μαντέψτε ποιος κερδίζει!

Fengaros Reacts on air, μια λογική μουσική αντίδραση, από τις 10 έως τις 31 Ιανουαρίου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η πανδημία όσο ανασταλτικός παράγοντας και αν είναι για πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες για τη μουσική και τους ανθρώπους της φαίνεται ότι είναι μία πρόκληση, ένας αγώνας τον οποίο πολεμούν με όλες τους τις δυνάμεις. Τίποτα δεν φαίνεται να σταματά τους μουσικούς και αυτό μας αρέσει! Το Fengaros Reacts είναι η απάντηση του φεστιβάλ Φέγγαρου με τη βοήθεια της Louvana Records. Ο Λευτέρης Μουμτζής μίλησε στην «Κ» για το εγχείρημα αυτό και λέει αυτή είναι η αντίδρασή τους ως Louvana Records στις αντιξοότητες των καιρών που διανύουμε, όπου η μουσική είναι ανύπαρκτη. «Το Fengaros Reacts είναι η πρώτη μας προσπάθεια να μεταφέρουμε στο διαδίκτυο το μουσικό μέρος της εμπειρίας του καλοκαιρινού φεστιβάλ Φέγγαρος. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό showcase, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει δέκα κυπριακά συγκροτήματα και σόλο καλλιτέχνες στο απόγειο της δημιουργικότητάς τους, σε ζωντανές βιντεοπαρουσιάσεις της μουσικής τους». Πολύ σημαντικό είναι ότι, όπως λέει ο Λευτέρης, αυτή η διοργάνωση ρίχνει το spotlight πάνω σε 10 αξιόλογα κυπριακά σχήματα και καλλιτέχνες, οι οποίοι γράφουν και κυκλοφορούν αυθεντική μουσική, αλλά και παίζουν πολύ καλά ζωντανά. Ας είμαστε όλοι εκεί, γιατί όπως είπε και ο παλαιός Αριστοτέλης η μουσική είναι από τη φύση της από τα πράγματα που ενέχουν την ευχαρίστηση («Πολιτικά», 1340b 15).

–Τι είναι το Fengaros Reacts;

–Το Fengaros Reacts είναι η πρώτη μας προσπάθεια να μεταφέρουμε στο διαδίκτυο το μουσικό μέρος της εμπειρίας του καλοκαιρινού φεστιβάλ Φέγγαρος. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό showcase, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει δέκα κυπριακά συγκροτήματα και σόλο καλλιτέχνες στο απόγειο της δημιουργικότητάς τους, σε ζωντανές βιντεοπαρουσιάσεις της μουσικής τους. Είναι, επίσης, η αντίδρασή μας ως Louvana Records στις αντιξοότητες των καιρών που διανύουμε, όπου η μουσική είναι ανύπαρκτη.

–Τι περιμένετε ως feed back από τον διαδικτυακό Φέγγαρο;

–Περιμένουμε κατ’ αρχάς τον κόσμο να στηρίξει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία, τους καλλιτέχνες και τους art workers πίσω από τη διοργάνωση με το να παρακολουθήσει τις συναυλίες οι οποίες θα προσφέρονται δωρεάν, αλλά και με το να συνεισφέρει με εισφορές και αγορές προϊόντων των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν. Μας ενδιαφέρει επίσης να δούμε την αντίδραση των fans του Φέγγαρου και της Louvana Records π.χ. των ξένων συνδρομητών του καναλιού μας στο ΥοuTube όπου θα προβληθούν οι συναυλίες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανέρχονται στις 33 χιλιάδες.

–Σίγουρα δεν μπορεί ποτέ νομίζω να υποκατασταθεί η live εμφάνιση από την ψηφιακή. Πού βοηθάνε τέτοιες διοργανώσεις, λοιπόν;

–Βοηθάνε στο να μείνουμε ενεργοί ως μουσικοί και παραγωγοί μουσικής και να κρατήσουμε την κοινότητά μας ζωντανή. Παράλληλα δίνουμε στο κοινό καινούργια μουσική αλλά και τρόπο να στηρίξει τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους που δουλεύουν με τις τέχνες, ενός κλάδου που έχει πληγεί ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τις συνέπειες της πανδημίας.

–Είναι μία ευκαιρία να παρουσιαστούν περισσότερες κυπριακές δουλειές και ιδίως νέων;

–Ακριβώς! Στο φεστιβάλ Φέγγαρος πάντοτε επιδιώκουμε να παρουσιάζουμε τους Κύπριους καλλιτέχνες και ειδικότερα του νέους ανάμεσα στα δεκάδες σχήματα από όλο τον κόσμο που παρουσιάζουμε κάθε χρόνο. Αυτή η διοργάνωση όμως ρίχνει το spotlight πάνω σε 10 αξιόλογα κυπριακά σχήματα και καλλιτέχνες, οι οποίοι γράφουν και κυκλοφορούν αυθεντική μουσική, αλλά και παίζουν πολύ καλά ζωντανά, και τους δίνει μια κοινή [διαδικτυακή] πλατφόρμα για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, μια πλατφόρμα από την οποία μπορεί να τους παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ανά τον κόσμο.

–Έγινε κάλεσμα για τη συμμετοχή, ποια ήταν τα κριτήρια για το line up;

–Καλέσαμε εμείς συγκεκριμένους καλλιτέχνες. Τα κριτήρια ήταν να είναι ενεργοί αυτή την περίοδο, να έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα δουλειά ή να έχουν δουλειά στα σκαριά. Κριτήριο επίσης είναι οι μπάντες και οι καλλιτέχνες που επιλέγουμε να βλέπουν σοβαρά την καριέρα τους ως μουσικοί.

Ευχέρεια στη μουσική πρόσβαση

–Ως άνθρωποι της μουσικής ποιες νομίζετε ότι ήταν οι συνέπειες της πανδημίας για τους μουσικούς στην Κύπρο;

–Η [σχεδόν] κατάργηση της ζωντανής μουσικής είναι ένα τεράστιο πλήγμα οικονομικά, αλλά και ψυχικά. Οι μουσικοί που βιοπορίζονται από αυτό αναγκάζονται να βρούνε άλλους πόρους και άλλους τρόπους να ζήσουν. Εμείς αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε αρκετά πράγματα στον τρόπο που δουλεύουμε έτσι ώστε να μείνουμε δημιουργικοί και ταυτόχρονα να μπορούμε να επιβιώνουμε. Βέβαια από την άλλη δεν είναι και κάτι στο οποίο δεν είμαστε συνηθισμένοι να κάνουμε συνεχώς μέσα στα χρόνια που δουλεύουμε στον τομέα της ανεξάρτητης μουσικής στην Κύπρο.

–Είναι η κρατική χρηματοδότηση λύση για τα προβλήματα των φεστιβάλ και των καλλιτεχνών; Η μεγάλη ευχέρεια στη μουσική πρόσβαση δεν είναι απώλεια εσόδων;

–Η κρατική χρηματοδότηση είναι βέβαια πολύ σημαντική. Δεν είναι όμως η λύση, ή τουλάχιστον η μοναδική λύση. Ως Louvana Records θεωρούμε ότι ο πολιτισμός και οι τέχνες στη χώρα μας, καθώς και η συνεισφορά τους στην οικονομία του τόπου, είναι και πρέπει να θεωρούνται μετρήσιμα και μπορούν να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας για περισσότερους καλλιτέχνες και εργάτες της τέχνης. Χρειάζεται να εκπονηθούν σχέδια για στήριξη του πολιτισμού, όχι ως κάτι το γραφικό, αλλά ως ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας του τόπου. Με λίγα λόγια χρειάζεται η Πολιτεία να κατανοήσει τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ο πολιτισμός τόσο στο κοινό της Κύπρου αλλά και σε ξένους τουρίστες. Για αρχή βεβαίως χρειάζεται να έρθει σε επαφή με το κόσμο που ασχολείται με τέτοια εγχειρήματα και τουλάχιστον να τους ακούσει. Η μεγάλη ευχέρεια στη μουσική πρόσβαση τουλάχιστον για εμάς είναι ίσως το πιο σημαντικό μας εργαλείο. Όποιος θεωρεί ότι είναι απώλεια εσόδων ζει στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

–Προγραμματίζετε κανονικά το καλοκαιρινό φεστιβάλ του Φέγγαρου;
–Ναι!

Το πρόγραμμα

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 21:15

Λαλιά: Νεοσύστατη χορωδία που ερμηνεύει με το δικό της τρόπο ρεπερτόριο από Μικρά Ασία, Αιγαίο, Θράκη, Μακεδονία, Κύπρο, Κωνσταντινούπολη, Νότια Ιταλία.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 21:15

Delirium Elephants: Το γκρουπ από τη Λεμεσό χαρίζει ένα κοκτέιλ μελωδικής ποπ-ροκ με επιρροές από τα 60s, 90s αλλά και την ψυχεδέλεια.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 21:15

George Sidiropoulos: Σόλο εμφάνιση από τον μουσικό και τραγουδοποιό με έδρα την Καλιφόρνια, με soul και jazz επιρροές.

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 21:15

Private Garden: Το δυναμικό ροκ τρίο δίνει του πρώτη του ζωντανή παράσταση μετά από πολύ καιρό, παρουσιάζοντας το ολοκαίνουργιο τους υλικό με επιρροές από rock, blues και indie.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 21:15

Nama Dama: Πειραματισμός, μουσικές ιστορίες ερμηνευόμενες με θεατρικότητα και ακραία φωνητικά με το πιάνο να κρατάει τη συνοδεία που πότε δανείζεται στοιχεία από την κλασική μουσική και τη folk και πότε από τη ροκ και τη soul.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 21:15

Δημήτρης Μεσημέρης: O τραγουδοποιός συνδυάζει τους ήχους του ρεμπέτικου και του έντεχνου τραγουδιού, προσφέροντάς μας ένα φρέσκο ηχητικό αποτέλεσμα στην πρώτη ολοκληρωμένη του δουλειά με τίτλο «Έχω του κόσμου ποιήματα».

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 21:15 EET

Metaxas: Μια σπάνια ακουστική εμφάνιση από τον γνωστό τραγουδοποιό.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 21:15 EET

The smallest Creature: Άρτιες εναλλακτικές ροκ συνθέσεις με κρυστάλλινα φωνητικά και πικάντικες κιθαριστικές γραμμές από το κουαρτέτο από τη Λάρνακα.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 21:15 EET

Erika Soteri: Η νεαρή τραγουδίστρια της soul μαζί με την ολόφρεσκη, εκρηκτική της μπάντα.

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 21:15 EET

Βασίλης Φιλίππου: Παρουσίαση καινούργιου δίσκου ‘Sol Aurore’, με αυθεντική μουσική βασισμένη στην κυπριακή παράδοση και διάλεκτο

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.fengaros.com/reacts

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση