ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόσο «κοστίζει» ολόκληρος ο Μπομπ Ντίλαν;

Ο κόσμος της μουσικής έχει περάσει σε νέα εποχή

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Κάποτε, όταν οι μουσικοί καλλιτέχνες άλλαζαν δισκογραφική στέγη, συχνά άφηναν πίσω τους (με πόνο ψυχής) τα δικαιώματα των τραγουδιών που είχαν δημιουργήσει. Οι πιο επιφανείς ή εύποροι από αυτούς μπορούσαν να τα αγοράσουν ή να κάνουν ειδικές συμφωνίες με τις πανίσχυρες τότε δισκογραφικές εταιρείες, που είχαν τον έλεγχο μιας τρομερά επικερδούς αγοράς.

Ο 79χρονος σήμερα Μπομπ Ντίλαν έχει ζήσει αυτή και αρκετές ακόμη εποχές της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας· όπως έγινε γνωστό χθες, ο σπουδαίος Αμερικανός τραγουδοποιός παραχώρησε τα δικαιώματα ολόκληρης της (απέραντης) δισκογραφίας του στην Universal Music Publishing Group έναντι ενός ποσού που πιθανότατα ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια.

Μπορεί η απόφαση αυτή του Ντίλαν να αποτελεί παγκόσμια είδηση, διότι ακριβώς πρόκειται για τέτοιου διαμετρήματος καλλιτέχνη, ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου.

Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία 2-3 χρόνια πάρα πολλοί μουσικοί, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν βρίσκονται ακριβώς στο απόγειο της καριέρας τους, πουλάνε τη μουσική τους σε funds, τα οποία ειδικεύονται στο αντικείμενο, έχοντας ήδη συγκεντρώσει αρκετούς πλήρεις «καταλόγους». Πολλοί μάλιστα από τους καλλιτέχνες –όχι όμως και ο Μπομπ Ντίλαν– παραχωρούν, εκτός από τα υπάρχοντα, και τα μελλοντικά δικαιώματα των δημιουργιών τους.

Γιατί συμβαίνει όλο αυτό; Πολύ απλά: στον σύγχρονο κόσμο του streaming και της δισκογραφίας που έχει πρακτικά ημερομηνία λήξης, τα δικαιώματα της μουσικής έχουν όλο και μικρότερη αξία, τουλάχιστον όσο παραμένουν στην κατοχή εκείνων που δεν μπορούν να τα εκμεταλλευθούν σύμφωνα με τις τρέχουσες νόρμες.

Αντιθέτως, μια καινούργια και ανερχόμενη ψηφιακή πλατφόρμα θα ενδιαφερόταν ενδεχομένως πολύ να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα της δισκογραφίας του Μπομπ Ντίλαν, μαζί με εκείνα άλλων καλλιτεχνών, και έτσι να εδραιώσει τη θέση της στην αγορά. Ο δε μουσικόφιλος-καταναλωτής περνάει σταδιακά από την εποχή της εφάπαξ συναλλαγής –για ένα άλμπουμ στο φυσικό ή ψηφιακό δισκοπωλείο– σε αυτή της συνδρομής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

X