ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος: Ο Πολιτισμός είναι υπόθεση όλων

Κίνητρα για τις επιχειρήσεις, που στηρίζουν οικονομικά τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και τις δράσεις πολιτισμού στη χώρα, προανήγγειλε ο κ. Χριστοδουλίδης

ΚΥΠΕ

Κίνητρα για τις επιχειρήσεις, που στηρίζουν οικονομικά τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και τις δράσεις πολιτισμού στη χώρα, προανήγγειλε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για το 2022, καθώς και τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών, ώστε να διασφαλίζονται πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα, σημειώνοντας ότι, ο Πολιτισμός είναι υπόθεση όλων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε συγκεκριμένα, ότι ο Πολιτισμός είναι υπόθεση όλων, και είναι κάτι που φαίνεται και στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής του, «στο συμβόλαιό μας με τον κυπριακό λαό, όπως εγώ το προσεγγίζω». Απευθυνόμενος στους καλλιτέχνες που ήταν παρόντες, είπε, ότι, ο Πολιτισμός για την Κυβέρνηση, «δεν είναι χόμπι και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλοι εσείς που τον υπηρετείτε είστε επαγγελματίες» και γι’ αυτό η Κυβέρνηση, σημείωσε, περιλαμβάνει τον τομέα του Πολιτισμού ως οικονομική δραστηριότητα στον συνολικό στρατηγικό της σχεδιασμό.

«Γι’ αυτό και επιθυμούμε, σε συνεργασία μαζί σας και αξιοποιώντας τη δουλειά που έχει γίνει από τον τέως Υφυπουργό Πολιτισμού, να ρυθμίσουμε σύντομα το καθεστώς και την επαγγελματική ιδιότητα των καλλιτεχνών, να υλοποιήσουμε άμεσα τη δημιουργία Μητρώου Καλλιτεχνών, ώστε να διασφαλίζονται πλήρως τα εργασιακά σας δικαιώματα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη νέα γενιά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είπε, ότι, σύμφωνα και με τα πρότυπα άλλων Κρατών-Μελών της ΕΕ, και όπως και στην προεκλογική του εξαγγελία, «ενθαρρύνουμε κάθε παιδί και νέο να έρθει σε επαφή με την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, στον τόπο μας μέσω της ετήσιας επιδότησης συγκεκριμένου ποσού για κάθε μαθητή και μαθήτρια αποκλειστικά για σκοπούς παρακολούθησης παραστάσεων παραστατικών τεχνών, κινηματογραφικών προβολών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

Ως πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης της εν λόγω πρότασης, πρόσθεσε, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία της ψηφιακής Κάρτας Πολιτισμού για τους νέους, «μιας προπληρωμένης κάρτας μέσω της οποίας οι νέοι μας που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, θα μπορούν να παρακολουθήσουν πολιτιστικά δρώμενα και να επισκεφθούν χώρους πολιτισμού».

Σημείωσε ακόμη, ότι, ο Πολιτισμός αφορά την Κυβέρνηση «σε βάθος χρόνου» και γι’ αυτό και στοχεύουν στη δημιουργία μακροχρόνιας στρατηγικής για τον πολιτισμό, µε φορέα υλοποίησης το νεοσύστατο Υφυπουργείο Πολιτισμού «το οποίο θα ενισχύσουμε ουσιαστικά, παρέχοντας όλη την απαραίτητη στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνική υποδομή, καθώς και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους». Ήδη έχει αρχίσει η περαιτέρω στελέχωση του Υφυπουργείου, είπε, «για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, σε όλα αυτά που θέλουμε να πετύχουμε μέσα από την ορθή απόφαση που λήφθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση για τη σύσταση του Υφυπουργείου».

Φορείς υλοποίησης θα είναι επίσης συγκεκριμένες διυπουργικές συνεργασίες αλλά και υφιστάμενοι φορείς πολιτισμού, όπως και ο ΘΟΚ, πρόσθεσε. «Γι’ αυτό και θα εξορθολογήσουμε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία και τη διακυβέρνηση των φορέων πολιτισμού που επιχορηγούνται από το κράτος», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να γίνουν παραγωγικότεροι και αποτελεσματικότεροι και να συμβάλουν ακόμα πιο ουσιαστικά στη μακροχρόνια στρατηγική για τον πολιτισμό.

Σημειώνοντας ότι ο πολιτισμός «γίνεται υπόθεση όλων», συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων της χώρας, είπε ότι θα ανακοινωθούν σύντομα, κίνητρα, φορολογικά και άλλα, για τις επιχειρήσεις που στηρίζουν οικονομικά τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και τις δράσεις πολιτισμού στη χώρα.

«Θέλουμε, και θεωρούμε ότι έχουμε την υποδομή στην πατρίδα μας, για να αναδείξουμε την Κύπρο ως κόμβο πολιτισμού, αξιοποιώντας και τις άριστες σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, με στόχο να προβάλουμε, μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη σύγχρονη Κύπρο και να δημιουργήσουμε αγορές για τα προϊόντα της κυπριακής πολιτιστικής βιομηχανίας», είπε.

«Ένα πολύ πετυχημένο παράδειγμα στη γειτονιά μας, ήταν ο τρόπος που το Ισραήλ αξιοποίησε τον πολιτισμό, έτσι ώστε να μεταφέρει και μηνύματα, αλλά και να ενισχύσει εσωτερικά όλους αυτούς που μέσα από τον πολιτισμό έστελναν συγκεκριμένα μηνύματα», πρόσθεσε.

«Για τον σκοπό αυτό χρειαζόμαστε, και ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, Στρατηγική Πολιτιστικής Διπλωματίας που, ανάμεσα σε άλλα, θα προβάλλει την Κύπρο ως πύλη της Ευρώπης από την Ανατολή, γέφυρα με την Ασία, αλλά και με την Αφρική, και ως σταυροδρόμι συναπαντήματος των πολιτισμών, που σημάδεψαν την Ιστορία της Ανθρωπότητας», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος στους βραβευθέντες, ο κ. Χριστοδουλίδης, είπε ότι σήμερα, «επιτελούμε ένα χρέος απέναντι στους ανθρώπους αυτούς του πολιτισμού που παράγουν ήθος» και εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στους Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά, Εδουάρδο Γεωργίου και Αντρέα Κουτσόφτα για τη βράβευσή τους.

Κλείνοντας, ανέφερε στους καλλιτέχνες και στα μέλη του ΘΟΚ, ότι, θα τον βλέπουν συχνά απέναντί τους, να χειροκροτεί τις παραστάσεις τους, αλλά και πλάι τους, «για να κτίσουμε μαζί τη μακροχρόνια στρατηγική της Κύπρου για τον πολιτισμό στην πατρίδα μας».

«O ΘΟΚ, «συνοδοιπόρος» του Υφυπουργείου Πολιτισμού»

Στο δικό της χαιρετισμό, η Πρόεδρος του ΔΣ του ΘΟΚ, Αντιγόνη Παπαφιλίππου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το νεοϊδρυθέν Υφυπουργείο Πολιτισμού, θα έχει τον Οργανισμό «ως συνοδοιπόρο» στην υλοποίηση της πολιτιστικής στρατηγικής της Κυβέρνησης.

Οι προσπάθειες άλλωστε, του ΘΟΚ για την προαγωγή του πολιτισμού της χώρας, είναι συνεχείς και αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη, ότι ο ΘΟΚ, ως ο βασικός θεατρικός φορέας της χώρας, θα συνεχίσει μέσα από τις πολυποίκιλες και σύνθετες δράσεις του, να εμπλουτίζει τον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, την προώθηση ανθρωπιστικής και αισθητικής παιδείας και την αναγνώριση και βράβευση των δημιουργών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση