ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπουργός Παιδείας στο Παρίσι: Ο κυπριακός κινηματογράφος έχει σημαντικά δείγματα να δείξει

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε επίσης στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του οποίου βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων

ΚΥΠΕ

Ο κυπριακός κινηματογράφος υπάρχει και έχουμε σημαντικά δείγματα να δείξουμε, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου την Παρασκευή.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Ημέρες κυπριακού κινηματογράφου», στο Παρίσι, την οποία δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας σε μετάφραση από τη Γαλλική, ο κ. Προδρόμου υποσχέθηκε ότι η Κυβέρνηση θα στηριξει και θα καθιερώσει την εκδήλωση σε ετήσια βάση. «Θα έχουμε κάθε χρόνο τέτοιες Ημέρες κυπριακού κινηματογράφου στο Παρίσι», είπε.

Ειδική μνεία έκανε ο Υπουργός Παιδείας στην παρουσία στην εκδήλωση του Κώστα Γαβρά, σημειώνοντας ότι «η παρουσία μιας εμβληματικής μορφής του γαλλικού και του ελληνικού, ή μάλλον του ευρωπαϊκού και του διεθνούς κινηματογράφου, όχι μόνο τιμά την εκδήλωση αυτή για τον κυπριακό κινηματογράφο, αλλά δίνει ενθάρρυνση και ηθικό στήριγμα στους δημιουργούς μας».

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε επίσης στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του οποίου βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Δόθηκε κάποια αναβολή και πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξαν δυστυχώς και κάποιες αντιστάσεις. Ωστόσο φτάνει η ώρα και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε εκείνο που σε χώρες -όπως η Γαλλία, η Ελλάδα και άλλες- υπήρχε ανέκαθεν. Μας χρειάζεται μια ξεχωριστή δομή διακυβέρνησης για τον Πολιτισμό», είπε.

Θεωρώ, πρόσθεσε, «ότι θα έχουμε έτσι μια νέα αρχή για μια περισσότερο συγκροτημένη, σφαιρική και καλύτερα στοχευμένη πολιτική. Μια πολιτική που θα καλύψει τόσο την πολιτιστική δημιουργία και τον κινηματογράφο και τη μουσική και τα εικαστικά και όλα τα άλλα, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά στο σύνολό της». Ευχήθηκε όπως «την επόμενη φορά, στη δεύτερη ετήσια έκδοση των Ημερών κυπριακού Κινηματογράφου στο Παρίσι θα έχουμε μαζί μας και την ή τον Υφυπουργό Πολιτισμού».

«Κάποτε, πριν χρόνια, μπορούσε πολλοί να διερωτώνται και να ρωτούν: μα υπάρχει κυπριακός κινηματογράφος; Σήμερα είναι γνωστό και αναμφίβολο. Ναι, και υπάρχει και έχουμε σημαντικά δείγματα να δείξουμε. Χαίρομαι που θα τα προβάλουμε και σε γαλλικό κοινό», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην επιλογή των ταινιών για την εκδήλωση, είπε ότι «πρόσεξα ότι έγινε μια σύνθεση, συμπεριλαμβάνοντας και ένα δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ και ταινίες που καλύπτουν ενδεικτικά την τελευταία εικοσαετία για να δώσουμε ένα χαρακτηριστικό δείγμα, φτάνοντας μέχρι και σε μια ταινία των ημερών μας, τον «Πολίτη τρίτης ηλικίας» του Μαρίνου Καρτίκκη».

«Θέλω να επισημάνω ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πολύ αξιόλογη, πυκνή και εμπλουτισμένη παρουσία νέων δημιουργών, με σημαντικά έργα. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει όμως παράλληλα να βρούμε και τρόπους να τους ενθαρρύνει και η πολιτεία».

Διευκρίνισε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας (OIF), η Κύπρος κάθε χρόνο παρουσιάζει μια κυπριακή ταινία στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ της FIAP.

«Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει μια ακόμα πολύ σημαντική αλήθεια που ακούσαμε προηγουμένως από τον Κώστα Γαβρά. Ότι λόγω των πρακτικών προδιαγραφών και της φύσης της, η πολιτεία πρέπει να στηρίξει ιδιαίτερα την κινηματογραφική δραστηριότητα και το σινεμά», είπε. Στο πλαίσιο του Υπουργείου μας, στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, διαβεβαίωσε, «γίνονται προσπάθειες».

«Με τα διαθέσιμα μέσα να έχουν πριν λίγα χρόνια ενισχυθεί – αν και παραμένουν πάντοτε περιορισμένα- και τη δραστηριότητα ενός ή δυο ανθρώπων μόνο. Θα ήταν μάλιστα εδώ παράλειψη να μην αναφέρω και τη βοήθεια που έδωσε για την αποψινή εκδήλωση από την Κύπρο ο Διομήδης Νικήτα, που λειτουργεί -επιτρέψτε μου την έκφραση- λίγο-πολύ ως ο «άνθρωπος-κινηματογράφος» στις υπηρεσίες μας», ανέφερε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι με την αυτονομία του φορέα πολιτιστικής πολιτικής και τη λειτουργία του Υφυπουργείου, θα δοθούν οι ευκαιρίες να κάνουμε -όπως οφείλουμε- περισσότερα και για τον κινηματογράφο και για τις άλλες μορφές πολιτιστικής δράσης.

Σε αναφορά του στην κατάσταση στην Ουκρανία είπε ότι «όπως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έτσι και η Κύπρος θα εφαρμόσει τις ειδικές αποφάσεις για την υποδοχή Ουκρανών εκτοπισμένων και εμείς στο Υπουργείο Παιδείας λαμβάνουμε μέτρα ειδικά για φοιτητές/ φοιτήτριες και παιδιά που θα πρέπει να συνεχίσουν σε σχολεία μας».

Επανέλαβε «τη θέση που πήραμε πριν δυο εβδομάδες στην Angers, με την κοινή Διακήρυξη των Υπουργών Πολιτισμού των «27»: για καταδίκη της ρωσικής εισβολής και συμπαράσταση στον ουκρανικό λαό και ειδικότερα, από την πλευρά μας, σε καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών και το σθεναρό αίτημα για άμεσο τερματισμό του πολέμου».

Από την πλευρά όμως της Κύπρου, σημείωσε, «μιας χώρας που υπέφερε και ακόμα υποφέρει από μια ανάλογη επίθεση, εκφράζω και την ευχή να μη χρειαστεί οι Ουκρανοί να βρεθούν στη δική μας θέση που για 48 χρόνια τώρα ζητάμε -χωρίς δυστυχώς ανταπόκριση- να τερματισθεί η τουρκική κατοχή, να αποκατασταθεί η κυριαρχία της χώρας μας σε όλα τα εδάφη της και να επικρατήσει στην Κύπρο το διεθνές δίκαιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ
X