ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Dance Waves Festival 2020: Με επτά έργα Κύπριων χορογράφων

Η Έλενα Χριστοδουλίδου από το Dance Lab λέει στην «Κ» ότι η φετινή διοργάνωση είναι αλλιώτικη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Έλενα Χριστοδουλίδου μιλάει στην «Κ» για το Dance Waves Festival που διοργανώνεται από το 2013 και μετά την πρώτη αναβολή του, τελικά διοργανώνεται το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Δεκεμβρίου στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο από την καλλιτεχνική μη κερδοσκοπική εταιρεία Dance Lab με μέγα χορηγό το ΥΠΠΑΝ. Το Dance Waves Festival 2020, όπως λέει η Έλενα, έχει τις ιδιαιτερότητες της χρονιάς που διανύουμε και πως η φετινή διοργάνωση είναι αλλιώτικη. Το φεστιβάλ ανεβαίνει με επτά έργα Κύπριων χορογράφων, μετά την ακύρωση λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα, έτσι όπως λέει η Έλενα μιλάμε πια για την πρώτη κυπριακή έκδοση του φεστιβάλ. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται νέες τάσεις και διαφαίνεται η δυναμική του χορού σε συνεχή αλληλεπίδραση με άλλες τέχνες και εκφραστικά μέσα. 

 

–Για ακόμη μία χρονιά το Dance Waves Festival, μίλησέ μου για τη διοργάνωση αυτή;
–Η φετινή διοργάνωση είναι αλλιώτικη. Είναι σκληρό να βλέπεις μια ευκαιρία συνάντησης και παρουσίασης σωμάτων επί σκηνής να χάνεται, αργότερα να υπάρχει μικρή ελπίδα να συμβεί και είναι μεγάλη η χαρά όταν μέρα με τη μέρα το φεστιβάλ πλησιάζει. Εμείς συνεχίζουμε την προετοιμασία με τα επτά έργα Κυπρίων χορογράφων και μιλάμε πια για την πρώτη κυπριακή έκδοση του φεστιβάλ. Αναβάλαμε τις δύο ελληνικές συμμετοχές λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα. Ανυπομονούμε όλες και όλοι για αυτή τη δράση επί σκηνής τούτη τη νέα εύθραυστη περίοδο και είναι σημαντική η ενδυνάμωση των καλλιτεχνών που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε δημιουργική διαδικασία.

–Παρατήρησες αλλαγές στην έκφραση λόγω «καραντίνας»; Πόσο επηρέασε τους καλλιτέχνες αυτός ο «πόλεμος»;
–Η νέα τάξη πραγμάτων, αυτή η παρατεταμένη αναμονή βάζει τους καλλιτέχνες ταυτόχρονα σε ετοιμότητα να προλάβουν να δημιουργήσουν, για εκείνη την άγνωστη στιγμή που μπορούν να συνομιλήσουν με το κοινό. Υπάρχει μια συνεχής ενέργεια, μια ευθύνη, μια περαιτέρω φροντίδα για το τελικό αποτέλεσμα που κουβαλά το απομεινάρι της απομόνωσης, τη δύναμη μετά την ακινησία, μια βαθύτερη σκέψη για το αποτέλεσμα, έναν επιμελημένο κινησιολογικό τρόπο έκφρασης.

 

–Η απομόνωση ή η ανάγκη συνύπαρξης θα έλεγες ότι χαρακτηρίζουν τα έργα, δεδομένου ότι δημιουργήθηκαν σε συνθήκες πόλεμου;
–Η θεματική του φεστιβάλ είναι πάντοτε ανοιχτή για τους δημιουργούς. Οι χορογράφοι δημιουργούν κουβαλώντας τις δικές τους εμπειρίες. Έχουν σίγουρα βιώσει διαφορετικά τις απομόνωση, τη μοναξιά, την παρουσία, την ανασφάλεια, τη συνύπαρξη, έχουν σκαλίσει με διαφορετικό τρόπο τον εαυτό τους και επί σκηνής θα αποκαλύψουν τους ίδιους τους εαυτούς τους. Προτιμώ να μη μιλήσω για τα έργα αφού είναι όλα νέα έργα όμως η προσμονή αυξάνει τη μαγεία.

 

–Ποιες είναι οι χορευτικές προκλήσεις του φετινού DanceWavesFestival;
–Το ελεύθερο παρόν σώμα είναι η μεγαλύτερη πρόσκληση/πρόκληση του φετινού φεστιβάλ. Η διαφορετικότητα, η συνέπεια, η ειλικρίνεια, η μελέτη, η σκέψη.

 

–Πόσο σημαντική θεωρείς την αλληλεπίδραση του χορού με άλλες τέχνες και εκφραστικά μέσα και γιατί;
–Οι συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών από διαφορετικούς τομείς τέχνης διαμορφώνουν και διευρύνουν νέες συνθήκες επί σκηνής. Οι χορογράφοι έχουν στα χέρια τους διαφορετικά εργαλεία και δυνατότητες για νέα καλλιτεχνική μορφή που γίνεται μια νέα πραγματικότητα. Αποκτά ένα έργο τη δυνατότητα να βυθίσει τον θεατή σε ένα νέο περιβάλλον, το κοινό να βιώνει νέες εμπειρίες και απροσδόκητα αποτελέσματα.

 

–Έχει η κίνηση «πολιτική» δυναμική;
–Δεν θα μπορούσε ένα κινούμενο ον να μην έχει δυναμική. Ακόμα και ένα ακίνητο σώμα εξασκεί πολιτική δυναμική. Με εργαλείο το σώμα διαπραγματευόμαστε, επικοινωνούμε, προβληματίζουμε.

 

–Ο σύγχρονος χορός στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια νομίζω ανθεί, συμφωνείς;
–Η χορευτική κοινότητα μεγαλώνει. Εκείνο που χρειάζεται είναι ουσιαστική στήριξη για τις ανάγκες σε διαφορετικές περιόδους της εξέλιξης των ανθρώπων που επιλέγουν να παραμένουν για χρόνια στην τέχνη του χορού. Όταν επιλέγει ένας νέος, μια νέα την καλλιτεχνική διαδρομή και όχι μόνο τη διδασκαλία τότε αντιλαμβάνεται πόσο εξουθενωτικός είναι ο αναγκαστικός διπλός ρόλος. Πόσο πρέπει να ξεπερνά τα όρια, τις αντοχές του για να μπορεί να χορεύει, να χορογραφεί και ταυτόχρονα να διδάσκει.

 

Πληροφορίες

Πότε/πού: Σάββατο 12 και Κυριακή 13  Δεκεμβρίου, ώρα έναρξης παραστάσεων 6:00 μ.μ. Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Νέας Έγκωμης 8. Έγκωμη, Λευκωσία.

Εισιτήρια πωλούνται μόνο μέσω της πλατφόρμας tickethour.com.cy και σε όλα τα καταστήματα ACS σε όλες τις πόλεις.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση