ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η 19η «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου» στο Θέατρο Ριάλτο

Η Κατρίν Μοσχοβάκη, ανώτερη λειτουργός για τον Χορό μιλάει για τον ετήσιο θεσμό που θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Κατρίν Μοσχοβάκη μορφωτική λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μας μιλάει για τη 19η «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου», τον ετήσιο χορογραφικό θεσμό, ο οποίος θεσπίστηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και διεξάγεται από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου 2019 στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό. Φέτος, όπως μας εξηγεί η κα Μοσχοβάκη έχουν εισαχθεί καινοτομίες, με τη διαφοροποίηση και διεύρυνση των κατηγοριών των συμμετεχόντων και την εισαγωγή του «Βραβείου Νέου Χορογράφου».

–Η Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου σε τι αποσκοπεί;

–Η «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου» αποτελεί ετήσιο χορογραφικό θεσμό, ο οποίος θεσπίστηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και αποσκοπεί στη δημιουργία και παρουσίαση νέων έργων σύγχρονης χορογραφίας στο κοινό. Ειδικότερα, η «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου» φιλοδοξεί να προσφέρει, σε ένα ειδικά οργανωμένο πλαίσιο, ευκαιρίες στους χορογράφους που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο για να πειραματιστούν με νέες μορφές έκφρασης και να δημιουργήσουν καινούργια έργα.

–Δεκαεννέα χρόνια παρουσίας της πλατφόρμας και φέτος παρουσιάζεται ανανεωμένη, μπορείτε να μας πείτε τι την διαφοροποιεί το 2019;

–Με τη 19η διοργάνωσή της, στην «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου» εισάγονται καινοτομίες που θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν τον θεσμό να εξελιχθεί. Φέτος διαφοροποιούνται και διευρύνονται οι κατηγορίες των συμμετεχόντων, οι οποίοι πλέον χωρίζονται στις κατηγορίες: α) «Χορογράφοι 5+»: Δημιουργοί που έχουν ήδη παρουσιάσει στο κοινό τουλάχιστον 5 ολοκληρωμένα έργα τους, β) «Νέοι Χορογράφοι»: Δημιουργοί με λιγότερα από 5 ολοκληρωμένα έργα στο ενεργητικό τους. Για πρώτη φορά εντάσσεται στον θεσμό η καθοδήγηση (mentoring) στη διαδικασία της προετοιμασίας του έργου για όλους τους Νέους Χορογράφους, ένα στοιχείο που είχε διαπιστωθεί διαχρονικά ότι έλειπε από τα έργα της Πλατφόρμας. Για φέτος, έχουμε εξασφαλίσει τη συνεργασία του Παύλου Κουντουριώτη, ο οποίος θα είναι ο Καθοδηγητής των Νέων Χορογράφων της Πλατφόρμας. Πολύ σημαντική καινοτομία της 19ης Πλατφόρμας είναι επίσης η εισαγωγή του «Βραβείου Νέου Χορογράφου». Το βραβείο αποτελείται από χρηματικό έπαθλο €5.000, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου του χορογράφου (σε συνεργασία με τον μέντορά του) ώστε να μπορεί να παρουσιάζεται στην επόμενη διοργάνωση της Πλατφόρμας Χορογραφίας Κύπρου.

–Ακολουθούν οι Κύπριοι και Κύπριες χορογράφοι τις διεθνείς τάσεις;

–Οι Κύπριοι χορογράφοι είναι μέλη της διεθνούς χορευτικής κοινότητας και σίγουρα είναι καλά ενημερωμένοι για τις καινούργιες τάσεις. Όσον αφορά στο αν τις ακολουθούν ή όχι, αυτό εξαρτάται από το προσωπικό στιλ του καθενός από αυτούς. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει έντονη εξωστρέφεια των Κύπριων χορογράφων τα τελευταία χρόνια. Συμμετέχουν σε σημαντικά φεστιβάλ του εξωτερικού, σε προγράμματα φιλοξενίας, παραδίδουν εργαστήρια στο εξωτερικό και συνεργάζονται με συναδέλφους τους σε διάφορες χώρες.

–Στα 18 χρόνια τι θα λέγατε ότι έχει αλλάξει στον σύγχρονο χορό στην Κύπρο;

–Στα 18 χρόνια που έχουν περάσει, ο σύγχρονος χορός στην Κύπρο έχει φτάσει σε ένα καλό επίπεδο με συνεχή ανοδική τάση. Έχει σημειωθεί σημαντική ανάπτυξη στον τομέα και σε αυτό συνέβαλαν και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες μέσα από τους θεσμούς που έχουν δημιουργήσει και τα προγράμματα επιχορηγήσεων που εφαρμόζουν. Πλέον, ο σύγχρονος χορός έχει αποκτήσει το δικό του κοινό, ο αριθμός των χορογράφων έχει αυξηθεί σημαντικά και κάθε χρόνο παρουσιάζονται πάρα πολλά χορογραφικά έργα.

–Έχει βοηθήσει η πλατφόρμα ώστε να αυξηθεί το κοινό για τις παραστάσεις χορού;

–Η Πλατφόρμα σίγουρα έχει συμβάλει σημαντικά στην ενημέρωση του κοινού γύρω από τον σύγχρονο χορό στην Κύπρο. Είναι ένας θεσμός που έχει αγκαλιαστεί από το κοινό και γι’ αυτό και πραγματοποιείται αισίως για 19 συναπτά έτη.

–Ποια είναι τα προβλήματα που έχει η τέχνη του χορού στην Κύπρο;

–Ένα σημαντικό πρόβλημα που παρατηρείται όχι μόνο σε σχέση με τον συγκεκριμένο τομέα αλλά αφορά όλους τους τομείς της εν γένει πολιτιστικής δραστηριότητας στον τόπο μας είναι η εξεύρεση οικονομικών πόρων προερχόμενων από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχει συστηματική χορηγική δραστηριότητα και διοχέτευση πόρων από κυπριακές επιχειρήσεις για τον πολιτισμό, με αποτέλεσμα οι χρηματοδοτήσεις για πολιτιστικές δραστηριότητες να προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το κράτος.

–Θα ήθελα να σχολιάσετε το θέμα που προέκυψε πριν από λίγες ημέρες με το ωράριο των σχολών χορού. Εφαρμόζεται σωστά ο νόμος για τη λειτουργία των σχολών;

–Ο Νόμος δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή. Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, προωθείται η επεξεργασία νομοσχεδίου που θα καλύψει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τη λειτουργία όλων των τύπων ιδιωτικών σχολών (περιλαμβανομένων και των σχολών έντεχνου χορού) που προσφέρουν καλλιτεχνική παιδεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Χορός  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση