ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Η Αυτοκτονία δύο εραστών του Χριστοφή και της Φωτεινής»

Η ομάδα Passenger σε συνεργασία με τη Θεατρική Στέγη Κύπρου παρουσιάζει το ποιητάρικο άσμα του Χαράλαμπου Μ. Άζινου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ενδιαφέρον έχει ότι η θεατρική σκηνή της χώρας αρχίζει και καταπιάνεται και με κείμενα που εκ πρώτης όψης δεν προσφέρονται για θεατρική χρήση, όπως είναι τα ποιητάρικα. Με ένα τέτοιο κείμενο δούλεψε και η ομάδα Passenger σε συνεργασία με τη Θεατρική Στέγη Κύπρου, το ποιητάρικο άσμα του Χαράλαμπου Μ. Άζινου «Η αυτοκτονία δύο εραστών, του Χριστοφή και της Φωτεινής». Η πρόταση της ομάδας Passenger παρουσιάζεται για τέσσερις παραστάσεις στο Υπόγειο του Σατιρικού Θεάτρου από τις 29 Νοεμβρίου, σε μορφή σκηνοθετημένου αναλογίου και είναι μία σύγχρονη μουσικο-αφηγηματική παράσταση, εμπλουτισμένη με παραδοσιακά τραγούδια, σε σκηνοθεσία του Ονησίφορου Ονησιφόρου. Επί σκηνής βρίσκονται οι ηθοποιοί Μαρίνα Μακρή, Μαρία Κωνσταντίνου, Κρίστη Χαραλάμπους και Ονησίφορος Ονησιφόρου.

Η «Αυτοκτονία δύο εραστών του Χριστοφή και της Φωτεινής» αναφέρεται ως συμβάν που έλαβε χώρα τη 18η Αυγούστου του 1930. Ο ποιητάρης δεν μας αναφέρει τον τόπο του δράματος αφού, όπως στο ίδιο το άσμα γράφει: «δεν μου το επιτρέψασιν χωρκόν να φανερώσω, γιατ’ εν να πάω φυλακή ή πρόστιμο να δώσω».


Τα ποιητάρικα
Γραμμένα σε δεκαπεντασύλλαβο- ομοιοκατάληκτο στίχο τα ποιητάρικα αντλούσαν τις ιστορίες του από πραγματικά γεγονότα. Μετέφεραν νέα, θανάτους, φόνους, βεντέτες, ερωτικές τραγωδίες καθώς και ιστορικά συμβάντα από την ελληνική και την παγκόσμια ιστορία. Οι ποιητάρηδες τύπωναν τα τραγούδια τους σε φυλλάδες και γύριζαν τα πανηγύρια όπου, τραγουδώντας τα, προσπαθούσαν να βγάλουν τα προς το ζην.

Ο Χαράλαμπος Άζινος (1905-1979) γεννήθηκε στη Φιλούσα Πάφου και πέθανε στη Μελβούρνη, όπου μετανάστευσε το 1956. Το επάγγελμα του ποιητάρη το ξεκίνησε το 1924 και το συνέχισε ακόμη και στην Αυστραλία μέχρι το θάνατό του. Εξέδωσε γύρω στις 125 ποιητικές φυλλάδες και μία ποιητική συλλογή με τίτλο «Ούλα τα σατυρικά τραούδκια στον παρόν τόμον» (1972). Περισσότερα για τον λαϊκό ποιητή Χαράλαμπο Άζινο στο έργο του Κωνσταντίνου Γ. Γιαγκουλλή, «Χαράλαμπος Μιχ. Άζινος. Εισαγωγή, εργογραφία και ανθολόγηση», Βιβλιοθήκη Κύπριων Λαϊκών Ποιητών, αρ. 55, Λευκωσία 1994.

Συντελεστές
• Σκηνοθεσία: Ονησίφορος Ονησιφόρου
• Επί σκηνής: Μαρίνα Μακρή, Μαρία Κωνσταντίνου, Κρίστη Χαραλάμπους, Ονησίφορος Ονησιφόρου
• Σχεδιασμός Φωτισμού: Χρήστος Γωγάκης


Παραστάσεις
• Λευκωσία, Υπόγειο Σατιρικού Θεάτρου, 29, 30 Νοεμβρίου & 6, 7 Δεκεμβρίου, 8:30 μ.μ.

 

Πληροφορίες/κρατήσεις: τηλέφωνο 99468382

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

Για πρώτη φορά στην Κύπρο και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, παρουσιάζεται έργο του καταξιωμένου Ιταλού δραματουργού ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ
«Ο Χρεμύλος μπορεί να είναι όλη η ανθρωπότητα εν δυνάμει…» λέει στην «Κ» ο Μάνος Βακούσης, για τον ρόλο του στον «Πλούτο» ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ