ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μια πλήρης θεατρική πράξη τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το 2021

Απονεμήθηκαν στον ηθοποιό Σπύρο Σταυρινίδη, την ηθοποιό Χριστίνα Παπαδοπούλου και τον συγγραφέα Αντώνη Γεωργίου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σε μία ουσιαστική τελετή βραβείων, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου, απονεμήθηκαν από τον ΘΟΚ, στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, τα Βραβεία Θεάτρου για το 2021, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου, με παρουσιαστή τον ηθοποιό Βασίλη Χαραλάμπους. Το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ δόθηκε στον ηθοποιό Σπύρο Σταυρινίδη, το Βραβείο Νέου/Νέας Δημιουργού στην ηθοποιό Χριστίνα Παπαδοπούλου και το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς στον συγγραφέα Αντώνη Γεωργίου. Η τελετή ξεκίνησε με βίντεο, στο οποίο οι αφανείς ήρωες του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου κινούν τη μηχανή του θεάτρου, αν και βρίσκονται πίσω από τις κουίντες, χωρίς τη δική τους συμβολή, πολλά απ’ όσα έχει καταφέρει ο οργανισμός ίσως να μην είχαν πραγματοποιηθεί, και αυτοί είναι οι τεχνικοί των σκηνικών, οι άνθρωποι του ραφείου, αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι λειτουργοί της Θεατρικής Ανάπτυξης.

Ο Βασίλης Χαραλάμπους κύριος της σκηνής κέρδισε το κοινό, με την έξυπνη και εύθυμη παρουσίαση των Βραβείων.

Στη συνέχεια ο παρουσιαστής της βραδιάς Βασίλης Χαραλάμπους, σαν να έκανε πρόβες ή σαν να ερμήνευε έναν ρόλο, έδινε στο κοινό γεύσεις από το τι εστί ηθοποιός και πώς η θεατρική πράξη συντελείται επί σκηνής. Οι έξυπνοι και γρήγοροι διάλογοι, σε κείμενο του σκηνοθέτη των Βραβείων Παναγιώτη Λάρκου, ντύθηκαν με την εξαιρετική μουσική του Κώστα Κακογιάννη (πιάνο, πνευστά, βιολί και φωνητικά), ο οποίος είχε μαζί του επάνω στη σκηνή τους μουσικούς Τζόναθαν Μπετίτο (κρουστά και φωνητικά), Χαράλαμπο Παντελή (λαούτο και φωνητικά) Πάμπο Κουζάλη (κρουστά και φωνητικά). Οι στίχοι των τραγουδιών, που ερμήνευσε, με τον καλύτερο τρόπο, η Γεωργία Νεοκλέους, ήταν του Πάμπου Κουζάλη. 

 Οι στίχοι των τραγουδιών, που ερμήνευσε, με τον καλύτερο τρόπο, η Γεωργία Νεοκλέους, ήταν του Πάμπου Κουζάλη. 

Στη μεγάλη οθόνη που είχε στηθεί στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ προβάλλονταν επίσης χαρακτηριστικά αποσπάσματα από παραστάσεις που ο ΘΟΚ έχει ανεβάσει από τη χρονιά ίδρυσής του έως και τις μέρες μας... δίνοντας έτσι σε όσους βρισκόντουσαν στην πλατεία να αναλογιστούν το εύρος και τον πλούτο του ρεπερτορίου που ο Οργανισμός έχει δώσει στο φιλοθεάμον κοινό της χώρας. Επίσης, η Χριστίνα Παπαδοπούλου τραγούδησε και το τραγούδι που ερμήνευσε και στην παράσταση «Εσμέ», που παρουσιάστηκε από τον ΘΟΚ το καλοκαίρι του 2021, σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη.

Για τους τρεις βραβευθέντες μίλησαν άνθρωποι του θεάτρου, που το υπηρετούν από διάφορες θέσεις. Για τον Σπύρο Σταυρινίδη η σκηνοθέτις Αθηνά Κάσσιου, για τον Αντώνη Γεωργίου μίλησε η θεατρολόγος Άντρη Κωνσταντίνου και για τη Χριστίνα Παπαδοπούλου η σκηνοθέτις Μαρία Κυριάκου.

 

Οι βραβευθέντες

Ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου απένειμε το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς στον Αντώνη Γεωργίου.

Ο Αντώνης Γεωργίου, παραλαμβάνοντας το Βραβείο του από τον υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου, ευχαριστώντας την επιτροπή, τόνισε τη σημαντικότητα της ανάδειξης της κυπριακής διαλέκτου στον θεατρικό και όχι μόνο λόγο, η οποία, όπως είπε έχει αποκτήσει πια το κοινό της: «Μένει σ’ εμάς τους συγγραφείς να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι». Πρόσθεσε επίσης ότι πλέον η κυπριακή διάλεκτος αναγνωρίζεται και εκτός Κύπρου. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε επίσης πως το βραβείο που έλαβε θα μπορούσε να είχε μοιραστεί σε όλους τους συντελεστές της παράστασης «Σε κρίσιμη κατάσταση», που ανέβηκε από τη Νέα Σκηνή ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη.

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου απένειμε το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς στη Χριστίνα Παπαδοπουλου.

Η Χριστίνα Παπαδοπούλου, συγχαίροντας τους συνυποψηφίους της στην κατηγορία της, αλλά και τους άλλους δύο βραβευθέντες, είπε πως αισθάνεται πως αντιπροσωπεύει όλα τα νέα παιδιά, τα οποία κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα στον χώρο των τεχνών και χρειάζονται για να υλοποιήσουν τα όνειρά τους έναν άνθρωπο που θα τους δώσει την ευκαιρία. «Εγώ αισθάνομαι ευγνώμων και ευλογημένη γιατί βρήκα τέτοιους ανθρώπους στον δρόμο μου». Οι συνεργάτες της στις τελευταίες θεατρικές δουλειές της, «Εσμέ» και «Still», όπως η Μαρίνα Βρόντη, Κώστας Σιλβέστρος, Σταύρος Σταύρου, Παναγιώτης Ττοφή, είπε η Χριστίνα Παπαδοπούλο την κάνουν να συνειδητοποιεί ότι καλά έκανε και επέλεξε τον δρόμο του θεάτρου, όσο δύσκολος κι αν είναι: «Με πλήρη επίγνωση για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο μας... όπως ο πόλεμος, οι γυναικοκτονίες, με το σκοτάδι που είναι γύρω μας. Αυτοί οι άνθρωποι μου υπενθυμίζουν ότι υπάρχει και η πλευρά της ελπίδας και του φωτός».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απένειμε το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ στον Σπύρο Σταυρινίδη.

Ο Σπύρος Σταυρινίδης, στον οποίο το βραβείο παρέδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, αστειευόμενος πως στην ηλικία τους, αστειευόμενος προς τον πρόεδρο κ. Αναστασιάδη ,θα ήταν χρήσιμο να έχουν δύο καρδιές για να μπορέσουν να αντέξουν αυτές τις συγκινήσεις, εννοώντας φυσικά τη βράβευση και τη θέρμη με την οποία το κοινό στην πλατεία της κεντρικής σκηνής του ΘΟΚ, υποδέχθηκε τον σπουδαίο ηθοποιό. Ο κ. Σταυρινίδης τόνισε ότι οι ηθοποιοί κάνουν το καλύτερο επάγγελμα του κόσμου. «Οι ηθοποιοί είμαστε υπέροχοι, γευόμαστε τις λέξεις, τους δίνουμε ζωή, ζωντανεύουμε τα οράματα των συγγραφέων: Είμαστε υπέροχοι!». Επίσης, ο κ. Σταυρινίδης είπε με την ευκαιρία της παρουσίας του προέδρου της Δημοκρατίας, πως η λειτουργία του υφυπουργείου Πολιτισμού θα συμβάλει πάρα πολύ στην ανάπτυξη του πολιτισμού και ότι είναι σημαντικό ότι είναι παρών στα βραβεία, όπως και ο αρμόδιος υπουργός, αφού έτσι νιώθουν ότι αφουγκράζονται τους ανθρώπους της τέχνης.

 

Οι ομιλίες

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του, εκφράζοντας τη χαρά του που απευθύνει για ακόμη μία χρονιά τα Βραβεία Θεάτρου του ΘΟΚ, συγχαίροντας τους τρεις βραβευθέντες, Σπύρο Σταυρινίδη, Αντώνη Γεωργίου και Χριστίνα Παπαδοπούλου, τονίζοντας πως η δραστηριότητά τους, όπως και των άλλων υποψηφίων, πέραν των μοναδικών στιγμών που χάρισαν στο θεατρόφιλο κοινό, αναγνωρίζεται και ως σημαίνουσα στην προβολή και την ανάπτυξη της παιδείας και της πολιτιστικής ζωής της Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο υπό ίδρυση Υφυπουργείου Πολιτισμού, λέγοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο πολιτισμός αποκτά κρατική οντότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πολιτισμός συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο δομείται η ταυτότητα και συγκροτείται η φυσιογνωμία κάθε λαού. Ταυτόχρονα, ο πολιτισμός αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση, να μετέχουν και να απολαμβάνουν ισότιμα όλοι οι πολίτες κάθε ευνομούμενου κράτους».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Πολιτεία έχει υιοθετήσει σειρά στοχευμένων δράσεων. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα, πέραν της δημιουργίας του υφυπουργείου Πολιτισμού, ιδρύθηκε η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων, Τεχνών, ενισχύθηκαν οι πολιτιστικές δράσεις βάσει του προγράμματος χορηγήσεων «Πολιτισμός» και του σχεδίου «Θυμέλη». Καθώς και τη στήριξη των Στεγών Γραμμάτων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, και των Στεγών Σύγχρονου Χορού Λευκωσίας και Λεμεσού. Επίσης, σημείωσε την υλοποίηση προγραμμάτων σε δήμους και κοινότητες, τη θέσπιση κινητής μονάδας θεατρικών παραστάσεων σε απομακρυσμένες κοινότητες, ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας, στηρίζοντας πολιτιστικά προγράμματα των Λατίνων, των Αρμενίων, των Μαρωνιτών, τη δημιουργία λογοτεχνικού αρχείου, την αναδιαμόρφωση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης, τη δρομολόγηση των διαδικασιών για τις αρχιτεκτονικές μελέτες του κτηρίου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και το ξεκίνημα των κατασκευαστικών εργασιών του Πολιτιστικού χωριού Λέμπας, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο στη Λευκωσία που βρίσκεται στη διαδικασία προσφοροδότησης. Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης πως αναγνωρίζοντας η Πολιτεία το πλήγμα που δέχτηκε η καλλιτεχνική κοινότητα εξαιτίας της πανδημίας για το 2021 διατέθηκε ποσό ύψους 3,06 εκατ. ευρώ για 2040 δημιουργούς του πολιτισμού. Κλείνοντας, τόνισε πως η δημιουργία του υφυπουργείου Πολιτισμού θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, με κύριο στόχο να υπάρχει επιτέλους μια ολοκληρωμένη, συνεκτική πολιτική πολιτισμού και στην πατρίδα μας

 

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ κα Αντιγόνη Παπαφιλίππου, είπε πως ο θεσμός των βραβείων του ΘΟΚ, ο οποίος μετράει ήδη 23 χρόνια ζωής, αποτελεί τη μεγαλύτερη θεσμική διάκριση για τους δημιουργούς του κυπριακού θεάτρου. «Είναι μια ελάχιστη ένδειξη τιμής και αναγνώριση κόπων, αφοσίωσης και πίστης, συμβολική μια και ουσιαστική». Η κα Παπαφιλίππου είπε ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την ποιότητα του θεάτρου στη χώρα μας και για τη σταθερά ανοδική του πορεία, παρόλα τα προβλήματα και τα εμπόδια, να είμαστε υπερήφανοι για τους ανθρώπους του, το σώμα και το αίμα του θεάτρου. Η κα Παπαφιλίππου σημείωσε πως ο στόχος είναι ό,τι καλό και άξιο παραδόθηκε να το κάνουν ακόμα καλύτερο και να το παραδώσουν με τη σειρά τους σε εκείνους που θα το πάνε παρακάτω. Επίσης, η πρόεδρος του Δ.Σ. αναφέρθηκε στη δημιουργία του υφυπουργείου Πολιτισμού, εκφράζοντας τη σιγουριά πως θα αγκαλιάσει και θα δώσει ώθηση στον πολιτισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

Την τελετή παρακολούθησαν πολιτικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι των ΜΜΕ και φίλοι του ΘΟΚ, μεταξύ των οποίων: ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, οι βουλευτές Δημήτρης Δημητρίου, Άριστος Δαμιανού, Χρίστος Χριστόφιας, Αλέκος Τρυφωνίδης, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κυριάκος Κούσιος, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, ο Επίτροπος του Πολίτη Παναγιώτης Σεντώνας, ο πρόεδρος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Μιχάλης Μιχαήλ, η Β΄ αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Έλενα Περικλέους, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου Ανδρέας Τσέλεπος, η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Αντιγόνη Παπαφιλίππου, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Φλωρεντία Σάββα και τα μέλη Χριστίνα Μυλωνά Παρπαρίνου, Ευανθία Σάββα, Θεοδώρα Σάββα, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ Σάββας Κυριακίδης.

 

Τα μέλη της Επιτροπής Βραβείων του ΘΟΚ είναι:

Κόριννα Αβρααμίδου, Σκηνοθέτις Κινηματογράφου & Τηλεόρασης

Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος ΘΟΚ

Δέσποινα Πυρκεττή, Μεταφράστρια

Θανάσης Φωτίου, Δημοσιογράφος

 

Όλες οι φωτογραφίες είναι του Χρ. Παναγίδη

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση