ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ροή, μια νέα θεατρική ομάδα για τους «άστεγους» ηθοποιούς της Λάρνακας

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία για τη Λάρνακα έχει αναλάβει η ηθοποιός Βαλεντίνα Σοφοκλέους, η οποία θέλησε να «στεγάσει» άνεργους ηθοποιούς και άλλους εργαζομένους στον χώρο του θεάτρου (μουσικούς, σκηνογράφους, και άλλες σχετικές με το θέατρο ειδικότητες) της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Με αυτό τον όμορφο στόχο η κα Σοφοκλέους αποφάσισε να ιδρύσει τη θεατρική ομάδα της Λάρνακας Ροή και όπως αναφέρθηκε κατά τη δεύτερη συνάντηση της ομάδας αυτή είναι η πρώτη θεατρική ομάδα άνεργων ηθοποιών, η οποία γεννήθηκε από τις αυξημένες ανάγκες για εργασία που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Μάλιστα, η νεοσύστατη θεατρική ομάδα της Λάρνακας Ροή, το Σάββατο 22 Μαΐου, λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Φουέντε Οβεχούνα», που θα δοθεί την Πέμπτη 27 Μαΐου, θα πραγματοποιήσει μία διαφορετική πορεία στην πόλη του Ζήνωνα. Η ομάδα χαρακτηρίζει την πορεία αυτή ως γιορτή του πολιτισμού, για την αξία των τεχνών, για την αγάπη του θεάτρου και της υποκριτικής, για την πόλη του Ζήνωνα, η οποία φιλοξενεί πολλούς καλλιτέχνες από διαφορετικά μετερίζια της τέχνης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι άνθρωποι της Ροής: «Πρόκειται για μία γιορτή του πολιτισμού, για μία έκφραση της αγάπης για την τέχνη, για μία έκφραση της αγάπης για τη Λάρνακα, μα προπάντων πρόκειται για μία πορεία, η οποία εκφράζει την αγάπη προς το θέατρο. Γιατί, αν μας έχει απομείνει κάτι στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, είναι η τροφή για σκέψη, η τροφή για το πνεύμα, η τροφή για την καρδιά κι αυτά τα συναντά κανείς στις τέχνες και στον πολιτισμό, τα συναντά στο θέατρο». Οι διοργανωτές προσκαλούν όλο τον κόσμο σε μια γιορτή στον δρόμο, μια γιορτή του θεάτρου και το κάλεσμά τους είναι πρόσκληση σε γιορτή: «σας προσκαλούμε όλους είτε θεατρικά ντυμένους, είτε με όποια ένδυση εσείς επιθυμείτε, είτε με όποια όμορφα πανό και πλακάτ υπέρ του πολιτισμού θέλετε να κρατείτε». Φυσικά, τονίζεται ότι στην πορεία θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί από το Κάστρο της Λάρνακας και θα κατευθυνθεί προς το παραλιακό μέτωπο και στις οδούς Ζήνωνος Κιτιέως και Ερμού.

Οι άνθρωποι της Ροής προκαλούν όλο τον κόσμο να γιορτάσει μαζί με τους ηθοποιούς και το συμβούλιο του θεάτρου την έναρξη των παραστάσεων, με έναν πρωτότυπο και όμορφο τρόπο, αφού η τέχνη πολλές φορές για να ακουστεί χρειάζεται και λίγο θόρυβο! Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Βαλεντίνας Σοφοκλέους βρήκε πρόθυμους συμπαραστάτες αρκετούς αξιόλογους ανθρώπους του θεάτρου και των γραμμάτων της Λάρνακας, οι οποίοι παρ’ όλες τις άλλες υποχρεώσεις τους στάθηκαν αρωγοί σε μια αξιέπαινη προσπάθεια, που αξίζει να αγκαλιαστεί. Δίπλα στη Βαλεντίνα Σοφοκλέους, λοιπόν, βρίσκονται ο βραβευμένος θεατρικός Συγγραφέας Κώστας Μαννούρης, ο θεατρολόγος (σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, παραγωγός, ηθοποιός) Σπύρος Σπύρου, ο βραβευμένος ηθοποιός και σεναριογράφος Γιάννης Κόκκινος, ο σκηνοθέτης Χρίστος Νικολάου, αλλά και η γνωστή χορογράφος της Λάρνακας Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα. Ο αριθμός άνεργων ηθοποιών, σκηνογράφων, μουσικών και άλλων που θα ενταχθούν στην ομάδα αναμένεται να ξεπεράσει τους τριάντα. Ως πρώτη δουλειά η νεοσύστατη ομάδα ΡΟΗ, κατά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη τον προηγούμενο μήνα, αποφάσισε να ανεβάσει το έργο «Φουέντε Οβεχούνα» του Ισπανού θεατρικού συγγραφέα του 16ου αιώνα Λόπε δε Βέγα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η πρώτη συνάντηση της ομάδας έγινε στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, η δεύτερή τους συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο των Περβολίων Λάρνακας, με την ευγενική παραχώρηση του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Κώστα Τίγγη και ολόκληρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών που έχει δείξει έμπρακτα μέσα στα χρόνια τη στήριξη του στις τέχνες και στον πολιτισμό, μιας και ο Δήμος Λάρνακας αδυνατούσε να βρει χώρο για να φιλοξενήσει την ομάδα. 

Το έργο

Το έργο «Φουέντε Οβεχούνα» γράφτηκε το 1614 και διαδραματίζεται το 1476. Η Φουέντε Οβεχούνα (Προβατοπηγή) ήταν ένα ήσυχο και ειρηνικό χωριό 985 κατοίκων, μέχρι την ημέρα που ανέλαβε τη διοίκησή του ένας άρπαγας, βίαιος αξιωματούχος, που με κάθε τρόπο ποδοπατούσε την τιμή και την υπόληψη των κατοίκων. Βιασμοί, προσβολές, βασανισμοί ήταν μέρος της καθημερινής του συμπεριφοράς απέναντι στους κατοίκους του χωριού. Ο λαός της Φουέντε Οβεχούνα δεν άντεξε για πολύ την απάνθρωπη και τυραννική συμπεριφορά του διοικητή. Άνδρες και γυναίκες, αγανακτισμένοι, ξεσηκώθηκαν και τον σκότωσαν. Όταν ο βασιλιάς Φερδινάνδος έστειλε στο χωριό έναν δικαστή-ανακριτή για να μάθει ποιος είχε διαπράξει το έγκλημα, οι κάτοικοι, παρά τα βασανιστήρια που υφίσταντο κατά την ανάκριση, απαντούσαν σταθερά και αποφασιστικά: «Η Φουέντε Οβεχούνα το έκανε!». Στο τέλος ο δικαστής, μη έχοντας καταφέρει να βγάλει κάποιο συμπέρασμα, εμφανίστηκε μαζί με κατοίκους του χωριού στον Βασιλιά. Οι κάτοικοι εξήγησαν τις αιτίες της πράξης τους και ο βασιλιάς σταμάτησε την έρευνα για τον ένοχο και τους συγχώρεσε, δίνοντας στο έργο ευτυχές τέλος. Το έργο παρουσιάστηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τη θεατρική περίοδο 1976-1977, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη και έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από την Καίτη Κάστρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση