ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τον Απρίλιο ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου

Είχε κλείσει το 2016 για ανακαίνιση και έκτοτε παραμένει κλειστό

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Τον Απρίλιο ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου, όπως ανέφερε η έφορος Μουσείων Δέσπω Πηλείδου στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Πολιτιστική διαχείριση και κυπριακή πραγματικότητα», που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (12/02) στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου έκλεισε για το κοινό το 2016, ενόψει της ανάληψης από την Πάφο του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, προκειμένου να ανακαινιστεί και έκτοτε παραμένει κλειστό.

Ο δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος επανειλημμένα έχει διαμαρτυρηθεί για την καθυστέρηση στην παράδοση του μουσείου στους πολίτες, με το Τμήμα Αρχαιοτήτων να απαντά ότι οι εργασίες προχωράνε κανονικά.

Η ανακαίνιση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.  

 


Συζήτηση για γερά νεύρα

Η συζήτηση που διοργανώθηκε με θέμα την «Πολιτιστική διαχείριση και κυπριακή πραγματικότητα: Από την περίπτωση του Εθνολογικού Μουσείου στο σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς» έγινε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου με αφορμή το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου). Στη συζήτηση συμμετείχαν με ολιγόλεπτες τοποθετήσεις οι δρ Δέσπω Πηλείδου (Έφορος Μουσείων, Τμήμα Αρχαιοτήτων), δρ Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert (αναπληρώτρια καθηγήτρια, Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών-Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, ΤΕΠΑΚ), Σεβίνα Φλωρίδου (αρχιτέκτονας, με ειδίκευση στην πολιτιστική κληρονομιά), Ιωσήφ Χατζηκυριάκος (διευθυντής Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας) και Αχιλλέας Δημητριάδης (δικηγόρος).

 

Αιτία μάχης η διοίκηση των μουσείων

Μετά το πέρας των σύντομων τοποθετήσεων ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Τη συζήτηση σχεδόν μονοπώλησε ο τρόπος διοίκησης των μουσείων της Κύπρου. Η θέση της δρος Στυλιανού-Lambert ότι η έλλειψη αυτοτελών διοικήσεων στα μουσεία μας προκαλεί διάφορα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους έφερε την αντίδραση τη εφόρου Μουσείων Δέσπως Πηλείδου, η οποία είπε ότι τα μουσεία της Κύπρου δεν βρίσκονται στο έλεος του Θεού και ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιβλέπει τη λειτουργία τους με το κατάλληλο προσωπικό. Μάλιστα, η ανακοίνωση για το άνοιγμα του Μουσείο της Πάφου έγινε μετά από τοποθέτηση/σχολιασμό παριστάμενου προσώπου από την Πάφο ότι στην πόλη του δεν υπάρχουν μουσεία. Η δρ Πηλείδου τότε ενοχλημενη από τα έως τότε λεχθέντα προέβη στην εν λόγω δήλωση.

 

Διατήρηση της μνήμης

Στις ολιγόλεπτες τοποθετήσεις τους οι ομιλητές αναφλερθηκαν συνοπτικά στο ζήτημα της Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. Η δρ Δέσπω Πηλείδου αναφέρθηκε στις διαδικασίες της αποκατάστασης της Οικίας που ξεκίνησαν το 1981, από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και διήρκησαν μέχρι τη λειτουργία του ως Εθνολογικού Μουσείου.

Η δρ Θεοπίστη Στυλιανού-Lambert μίλησε για το πολιτιστικό μοντέλο που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές πρακτικές. Η δρ Στυλιανού-Lambert συγκεκριμένα μίλησε για το γαλλικό, το βρετανικό και το υβριδικό μοντέλο. Η Κύπρος, σύμφωνα με την δρα Στυλιανού-Lambert, μάλλον κλίνει προς το γαλλικό μοντέλο, το οποίο είναι κρατικό κεντρικό, ενώ όπως είπε το υβριδικό μοντέλο ταιριάζει καλύτερα στην Κύπρο, όπου υπάρχει κυβερνητική πολυδιάσπαση στα αρμόδια για τον πολιτισμό τμήματα.

Οι Σεβίνα Φλωρίδου και Ιωσήφ Χατζηκυριάκος μίλησαν σχετικά με την αξία διατήρησης της μνήμης και πώς η ίδια η οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου μιλάει και υπάρχει διά αυτής.

Τέλος, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης μίλησε για το Κονάτζι του Χατζηγεωργάκη και πώς μπορεί να έλθει θεραπεία του προβλήματος που έχει ανακύψει από την πρόθεση του αρχιεπισκόπου να μην ανανεώσει το ενοικιαστήριο συμβόλαιο. Ο κ. Δημητριάδης πρότεινε στο Τμήμα Αρχαιοτήτων να παραιτηθεί από τα εισιτήρια, αν το πρόβλημα είναι χρηματικό, ώστε να παραμείνει ως έχει το Κονάτζι. Επίσης, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι σε περίπτωση παρατυπιών που αφορούν το καταπίστευμα (δωρεά Άννας Δημητριάδη) μπορεί να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, σε αντίθεση με τις παρατυπίες σε διαθήκη, όπου υπάρχουν μόνο αστικές ευθύνες.

 

Η συζήτηση διοργανώθηκε από ομάδα πρωτοβουλίας την οποία αποτελούν οι δρ Πωλίνα Νικολάου (μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας), Μυρτώ Αριστείδου (μουσειολόγος και εκπαιδευτικός Εικαστικών Τεχνών), Γιώργος Χατζηχρίστου (αρχιτέκτονας, καθηγητής Τμήμα Αρχιτεκτονικής Παν. Λευκωσίας) και Δέσπω Πασιά (μουσειολόγος, μουσειοπαιδαγωγός, εκπαιδευτικός σε δημόσια σχολεία).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση