ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:56
 

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης των ενετικών τειχών στη Λευκωσία

Την ευθύνη για την πραγματοποίηση των μελετών και των έργων έχει το UNDP και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλυψε τη δαπάνη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Καλά νέα επιτέλους για τα ενετικά τείχη της Λευκωσίας, τα οποία έχουν καταπονηθεί από τόσο από την ανθρώπινη αδιαφορία όσο και από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και από το πέρασμα του χρόνου. Όπως ανακοίνωσαν σε ανάρτησή τους ο Τάκης Χατζηδημητρίου, Ε/κ μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και ο Αli Tuncay Τ/κ μέλος της ίδιας επιτροπής σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, άρχισαν τα έργα στον Προμαχώνα Quirini και σύντομα θα ξεκινήσουν στο σημείο των τειχών κοντά στον προμαχώνα Mula. 

Παράλληλα, όπως επίσης ανακοινώθηκε έχει αρχίσει και η αφαίρεση της βλάστησης από τα τείχη με επιστημονικό τρόπο, ώστε να σταματήσει η πρόκληση ζημιών στα τείχη.

Όλα τα έργα έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν εντός πέντε – έξι μηνών. Την ευθύνη για την πραγματοποίηση των μελετών και των έργων έχει το UNDP, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση κάλυψε τη δαπάνη.

Ο κ. Χατζηδημητρίου σημειώνει στην ανάρτησή του ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνεργάστηκαν αρμονικά για τη διάσωση των τειχών.

Η τελευταία κατάρρευση είχε σημειωθεί τον περασμένο Ιούλιο στον προμαχώνα Quirini, ενώ τον Μάρτιο είχε καταρρεύσει το τείχος στην περιοχή του Λήδρα Πάλας.

Τα τείχη

Τα ενετικά τείχη της Λευκωσίας αποτελούν κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο Α΄ Πίνακα από το 1935. Τα τείχη σχηματίζουν ένα κυκλικό περίβολο με έντεκα καρδιόσχημους προμαχώνες τοποθετημένους σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις και τρεις πύλες, σχεδιάστηκαν από τον διάσημο Ιταλό μηχανικό Giulio Savorgnano τον 16ο αιώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Στην πρόωρα χαμένη σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη ήταν αφιερωμένη η ημερίδα-έκθεση «Σύγχρονοι Μινωίτες: Ο κρητικός πολιτισμός, πηγή έμπνευσης», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λονδίνου.

Η Σοφία από την Κρήτη

Ένα πολυπληθές ακροατήριο ανακάλυψε πώς ο Μινωικός πολιτισμός, εξακολουθεί να εμπνέει τον σύγχρονο κόσμο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο Κάνωπος είναι αστέρας πρώτου μεγέθους, το δεύτερο πιο φωτεινό άστρο στον ουρανό και το πιο φωτεινό στον αστερισμό της Τρόπιδος, της Πρύμνας και των Ιστίων.

Περιήγηση στον έναστρο ουρανό

Η βραβευμένη γραφίστρια και art director Σάρα Γκίλινχαμ συγκέντρωσε στο εξαιρετικό βιβλίο «Κοιτάζοντας τα αστέρια» στοιχεία ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Η αυτοκαταστροφική διαδρομή του ήρωα κινητοποιείται από την υστερική λαχτάρα της ευτυχίας.

Ευτυχία μέχρις εσχάτων

Με αυτό το εμβόλιμο κομμάτι ο Δημήτρης Σωτάκης προτείνει πλαγίως την αλληγορική ανάγνωση της μυθοπλασίας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Μέσα στο Virginia Museum of Fine Arts υπάρχει ένα λειτουργικό δωμάτιο, που περιμένει τον βραδινό του φιλοξενούμενο.

Με ξενοδόχο τον Χόπερ

Η ιδέα του Virginia Museum Of Fine Arts να προσφέρει σε όποιον επιθυμεί μια τρισδιάστατη εμπειρία του καλλιτεχνικού έργου ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X