ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Covid-19: Δέσμευση εννέα φαρμακευτικών για την ασφάλεια των εμβολίων

Μέχρι στιγμής, καμία από τις εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού δεν έχουν δεδομένα κλινικών δοκιμών ευρείας κλίμακας

Newsroom Κ, Αθήνα

Eννέα κορυφαίες φαρμακευτικές ΗΠΑ και Ευρώπης που έχουν επιδοθεί στην κούρσα για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του Covid-19 δεσμεύθηκαν να αποφύγουν «εκπτώσεις» στην επιστήμη παρά τις πιέσεις για ευρεία κυκλοφορία του εμβολίου στην αγορά.

Σε δημόσια επιστολή τους, οι εταιρείες συμφώνησαν να υποβάλουν προς έγκριση τα εμβόλια μόνο όταν αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά σε κλινικές μελέτες ευρείας κλίμακας. Τη δημόσια επιστολή υπογράφουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι εννέα φαρμακευτικών: ΑstraZeneca, BioNTech, GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Merck & Co., Moderna, Novavax, Pfizer και Sanofi.

«Προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας, δεσμευόμαστε να έχουμε πάντα ως κορυφαία μας προτεραιότητα την ασφάλεια και ευημερία όσων εμβολιασθούν», επισημαίνεται στην επιστολή.

Οι δεσμεύσεις των φαρμακευτικών, που υπογραμμίζουν ότι θα «εμμείνουν στην ακεραιότητα της επιστημονικής διαδικασίας κατά τη διαδικασία έγκρισης από τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές των πρώτων εμβολίων κατά του Covid-19», έρχονται αφότου ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) υποστήριξε τον προηγούμενο μήνα ότι ίσως να μην είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η Φάση Τρία της κλινικής δοκιμής του εμβολίου Covid-19 -φάση που περιλαμβάνει δοκιμές ευρείας κλίμακας, ώστε να αποδειχθεί η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα- υπό την προϋπόθεση ότι οι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι τα πλεονεκτήματα υπερβαίνουν τους κινδύνους. Η στάση του επικεφαλής της FDA προκάλεσε την αντίδραση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μέχρι στιγμής, καμία από τις εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλιο για την αντιμετώπιση του Covid-19 δεν έχουν δεδομένα κλινικών δοκιμών ευρείας κλίμακας. Παρ’ όλα αυτά, η Ρωσία έδωσε τον προηγούμενο μήνα έγκριση σε εμβόλιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της κινεζικής Sinovac Biotech έχει δηλώσει ότι έχει χορηγηθεί το πειραματικό εμβόλιο στους περισσότερους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους. Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από την εταιρεία στο πλαίσιο προγράμματος κατεπείγουσας χρήσης.

Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση