ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη μάχη της διάγνωσης του καρκίνου του μαστού

Η ανίχνευση μέσω υπολογιστή μπορεί να αποδώσει όσο δύο ακτινολόγοι, υποστηρίζει νέα μελέτη

Τη δυνατότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης να διαβάζει με «ασφάλεια» εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού ερευνά νέα σουηδική μελέτη, με τους επιστήμονες να διαπιστώνουν πως η ανίχνευση μέσω υπολογιστή μπορεί να αποδώσει όσο δύο ακτινολόγοι.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη προσφέρει μεγάλες προοπτικές στον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, ωστόσο, θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί πλήρως αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Προηγούμενες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που πραγματοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέτασαν αναδρομικά εικόνες που είχαν ήδη ελεγχθεί από γιατρούς.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Oncology, συμμετείχαν περισσότερες από 80.000 γυναίκες από τη Σουηδία με μέση ηλικία 54 ετών.

Οι μισές από τις περιπτώσεις αξιολογήθηκαν από δύο ακτινολόγους, ενώ οι υπόλοιπες με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και ακολούθησε ερμηνεία από έναν ή δύο ακτινολόγους.

Συνολικά, 244 γυναίκες από τον υποστηριζόμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη έλεγχο εντοπίστηκαν να έχουν καρκίνο, ενώ το ποσοστό των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων ανήλθε σε ποσοστό 1,5%, τόσο στην ομάδα της τεχνητής νοημοσύνης όσο και στην ομάδα που αξιολογήθηκε από ακτινολόγους.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Κριστίνα Λανγκ, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ακτινολόγους που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό για να κατανοηθούν πλήρως οι δυνατότητες και η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

Με πληροφορίες από BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το ποσοστό καρδιοπάθειας έχει ελαττωθεί κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας της ολοένα και ...
 |  ΥΓΕΙΑ
Πόση προσοχή δίνουμε στην εσωτερική μας φωνή; Αυτή τη φωνή που μας προειδοποιεί για κάποιο πρόσωπο ή μας παροτρύνει να αρπάξουμε ...
 |  ΥΓΕΙΑ