ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Plasmonic PCR: Σε λίγα λεπτά διάγνωση με ακρίβεια

«Δουλεύουμε την τεχνική του PCR test με την ομάδα μου ήδη από το 2012», εξηγεί στην «Κ» από το Μόντρεαλ ο επίκουρος καθηγητής Μιλτιάδης Παλιούρας

Ιωάννα Φωτιάδη

Σε μόλις 22 λεπτά και με απόλυτη επιστημονική ακρίβεια θα γνωρίζουμε στο εγγύς μέλλον αν έχουμε μολυνθεί με κορωνοϊό ή όχι. Η συσκευή Plasmonic PCR, που έχουν αναπτύξει οι επιστήμονες στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά Μαρκ Τριφίρο, Αντριου Κιρκ και Μιλτιάδης Παλιούρας, συνεπάγεται μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο διάγνωσης μιας σειράς μεταδοτικών ασθενειών. «Δουλεύουμε την τεχνική του PCR test με την ομάδα μου ήδη από το 2012», εξηγεί στην «Κ» από το Μόντρεαλ ο επίκουρος καθηγητής Μιλτιάδης Παλιούρας.

«Τότε, PCR test έκαναν όσοι υποπτεύονταν ότι είχαν κολλήσει κάποιο από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως χλαμύδια ή βλεννόρροια, δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, αφού κάθε μέρα 80 με 100 άτομα προσέρχονταν για τον σκοπό αυτό στα νοσοκομεία του Καναδά», λέει ο δρ Παλιούρας. Υπενθυμίζεται ότι η τεχνική των PCR test συνοψίζεται στην ανίχνευση της γενετικής πληροφορίας του εκάστοτε ιού, που αντί να αποθηκεύει το γενετικό του αποτύπωμα σε DNA, την αποθηκεύει σε RNA.

Χρειάζονταν δύο ημέρες

«Τα αποτελέσματα έβγαιναν σε 24 έως 48 ώρες και στο διάστημα αυτό οι εξεταζόμενοι έπαιρναν καθ’ υπόδειξιν των γιατρών προληπτικά αντιβίωση», προσθέτει, «τελικά, όμως, 70% όσων είχαν κάνει τεστ ήταν τελικά αρνητικοί, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει την αντιβίωση χωρίς λόγο και έτσι να συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα των μικροβίων». Σε εκείνη την όχι και τόσο μακρινή εποχή, άδεια από τις αρχές είχε λάβει το PCR test για τα ΣΜΝ και για τη φυματίωση, με το πρώτο να έχει σαφώς πολύ μεγαλύτερη ζήτηση. «Από τότε είχαμε διεκδικήσει κονδύλια, ούτως ώστε να βελτιώσουμε το ίδιο το μηχάνημα, αλλά και να μειώσουμε τον απαιτούμενο χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων».

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, όλα αλλάζουν. Το PCR test αρχίζει να εφαρμόζεται για την ανίχνευση του θανατηφόρου ιού – στην αρχή απαιτούνταν 3 με 4 μέρες μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.

«Εμείς από τον Μάρτιο του 2020 εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την κατασκευή ενός νέου μηχανήματος, το οποίο να ζεσταίνει και να κρυώνει τα νανοσωματίδια του δείγματος με πολύ μεγάλη ταχύτητα, έτσι ώστε να επιταχυνθεί όλη η διαδικασία». Ενάμιση χρόνο αργότερα, το μηχάνημα είναι πλέον έτοιμο – ζυγίζει, μάλιστα, λιγότερο από ένα κιλό, κάνοντάς το έτσι εύκολα μετακινούμενο. «Για τον επόμενο ένα χρόνο κάναμε πειράματα στο εργαστήριο με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα (19/20 σωστά), ενώ μειώσαμε σταδιακά τον χρόνο, μέχρι που λάβαμε αποτελέσματα σε 22 λεπτά (σ.σ. για τη διάγνωση των ΣΜΝ ο χρόνος έχει μειωθεί έτι περαιτέρω στα 12 λεπτά)», επισημαίνει ο δρ Παλιούρας, που από μέρα σε μέρα αναμένει την έγκριση των αρχών στον Καναδά για τις κλινικές δοκιμές σε ασθενείς.

Έγκυρο και γρήγορο

«Αν το Plasmonic test καθιερωθεί, οι πολίτες θα επωφεληθούν από την εγκυρότητα του συγκεκριμένου τύπου τεστ, που υπερέχει των άλλων, όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, και χάρη στην πολύ γρήγορη διάγνωση θα μεριμνά γρηγορότερα για την προάσπιση της υγείας του, αλλά και για την προστασία των οικείων τους».

Το συγκεκριμένο μηχάνημα, το οποίο, εφόσον περάσει επιτυχώς και την τελευταία «δοκιμασία», θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ και στον Καναδά, θα μπορεί να ανιχνεύει οποιονδήποτε επικίνδυνο ιό εμφανιστεί στο μέλλον. «Θα είμαστε οχυρωμένοι έναντι μιας επόμενης πανδημίας», λέει με έμφαση ο ομογενής καθηγητής, κάνοντας μια γρήγορη ανασκόπηση. «Το 2005 εμφανίστηκε ο SARS, το 2012 ο MERS, το 2014 ο Ebola και το 2016 ο Ζήκα, επομένως ο COVID-19 δεν θα είναι ο τελευταίος ιός που θα μας ταλαιπωρήσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Η Agetis Supplements δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συμπληρωμάτων διατροφής και αναπτύσσει επιστημονικά σχεδιασμένα προϊόντα ...
 |  ΥΓΕΙΑ