ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δίχως αλλαγές εγκρίνεται το Σχέδιο Ανάκαμψης από την Ούρσουλα

Παραμένουν τα ερωτηματικά αναφορικά με τη στάση της Βουλής σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την Κύπρο

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Με σκοπό να παραδώσει την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έφτασε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην Κύπρο, εκείνο όμως που προέχει είναι πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή πέραν από αλλαγές μικρών λεκτικών και τεχνικών θεμάτων στο Σχέδιο.

Το προϊόν του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου που προνοεί επιχορηγήσεις 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και δανείων 230 εκατομμυρίων ευρώ (σύνολο 1,23 δισεκατομμυρίων ευρώ) για την περίοδο 2021 – 2026 αποδεικνύεται πως συνάδει με τους ευρύτερους στόχους της Επιτροπής, για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση. Εξάλλου, το Σχέδιο είναι αποτέλεσμα αρκετών «πάρε δώσε» με τους ευρωπαίους, από τον Οκτώβριο του 2020. Η Πρόεδρος της Κομισιόν προχωρά σε επισκέψεις στα κράτη μέλη και σκοπός της είναι να στείλει μήνυμα για τη σημαντικότητα του Σχεδίου και πόσο καίρια είναι η πιστή εφαρμογή του. Βάσει των κυριότερων αποτελεσμάτων της οικονομικής ανάλυσης αντικτύπου, εκτιμάται ότι το Σχέδιο μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, οδηγώντας σε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σωρευτικά κατά περίπου 3,2% βραχυπρόθεσμα (2022-2023) και κατά 7,1% μεσοπρόθεσμα (2022-2026), σε σύγκριση με τη βασική ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς το Σχέδιο.

«Μας έχει λεχθεί πως το Σχέδιο που υποβάλαμε ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και πλέον εκείνο που προκύπτει είναι κατά πόσον η Βουλή θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες ώστε να εκταμιευθούν τα χρήματα που δικαιούται η Κύπρος», τόνισε στην «Κ» από πλευράς του ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΕΠΣΑ), Θεοδόσης Τσιόλας.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια συνεκτική δέσμη κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων και δημόσιων επενδύσεων με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2026. Το βάρος πέφτει πλέον στην Βουλή των Αντιπροσώπων, που μέχρι το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχει ψηφίσει 15 νομοσχέδια που περιλαμβάνονται στο σχέδιο και αφορούν στην κλιματική ουδετερότητα, την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διασφάλιση της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας, αλλά και να εξετάσει άλλα 7 που σχετίζονται με την δικαιοσύνη και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Με μικρό αστερίσκο

Υπήρχε εισήγηση να συμπεριληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και ένα σχέδιο χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ για επιδότηση νέων επιχειρηματικών δανείων, το οποίο αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έκρινε ως ιδέα που έπρεπε να υλοποιηθεί στην Κύπρο, το έθεσε εκτός Σχεδίου Ανάκαμψης διότι δεν συμπορεύεται με τους στόχους που έχουν τεθεί για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση