ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιμένει στη στάση εργασίας στην Ελληνική η ΕΤΥΚ

Σε νέα εγκύκλιό της η Οργάνωση αναφέρει ότι η τράπεζα θέλει να καταργήσει τη μονιμότητα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Eπιμένει η ΕΤΥΚ στην εικοσιτετράωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στην Ελληνική Τράπεζα, ακόμα και μετά την απόφαση της τράπεζας να δώσει αυξήσεις στο προσωπικό της.

Σε νέα εγκύκλιό της η ΕΤΥΚ αναφέρει ότι η Ελληνική θέλει να καταργήσει μισθολογικές κλίμακες, ετήσιες προσαυξήσεις, ΑΤΑ, προαγωγές και αναβαθμίσεις, ενώ απώτερος σκοπός της τράπεζας είναι η κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, η διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, όχι μόνο συνεχίζει να αρνείται να συμμορφωθεί με τις συμβατικές και νομικές της υποχρεώσεις, αλλά αποκαλύπτει πλέον το «όραμα» της, επιδεικνύοντας πρωτοφανή απαξίωση προς το υπουργείο εργασίας και προς το πρόσωπο της ίδιας της υπουργού, Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Βάσει της εγκυκλίου της ΕΤΥΚ, η Ελληνική προχωρά σε:

-Κατάργηση των μισθολογικών κλιμάκων

-Κατάργηση των ετήσιων προσαυξήσεων

-Κατάργηση της ΑΤΑ

-Κατάργηση των προαγωγών / αναβαθμίσεων

-«Απεμπλοκή» από κάθε συμβατική υποχρέωση αλλά και κάθε υποχρέωση που πηγάζει από τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Η ΕΤΥΚ συνεχίζει στην εγκύκλιό της πως, στο μήνυμα του προς το προσωπικό, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης, δήλωσε ακόμα μια φορά ότι, δήθεν η ίδια δεν προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου.

«Το ίδιο ατυχές επιχείρημα, είδαμε να χρησιμοποιεί και σε σχετική ανακοίνωση της η ΟΕΒ. Υπενθυμίζουμε για ακόμα μια φορά, ως απάντηση στο πιο πάνω «επιχείρημα», την τοποθέτηση της ίδιας της Υπουργού Εργασίας, ότι η Ελληνική Τράπεζα οφείλει πρώτα να τηρήσει τις πρόνοιες των υφιστάμενων συμφωνιών και ακολούθως, στα πλαίσια ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, να θέσει τα ανταιτήματα της προς διαπραγμάτευση με την ΕΤΥΚ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζει διερωτώμενη, «γιατί η Ελληνική Τράπεζα δεν συμμορφώνεται με την απόφαση αυτή της Υπουργού Εργασίας; Γιατί η ΟΕΒ δεν συμβουλεύει το μέλος της (Ελληνική Τράπεζα) να σεβαστεί τους εργασιακούς θεσμούς και να συμμορφωθεί με την απόφαση της Υπουργού Εργασίας».

Σύμφωνα με την Οργάνωση, «η Ελληνική δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του υπουργείου εργασίας επειδή επιθυμεί να καταστρατηγήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες και τους εργασιακούς θεσμούς και να απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις σπρώχνοντας τους συναδέλφους πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα».

Σημειώνει πως, «εδώ και ένα χρόνο, η οργάνωση ζητά από την Ελληνική Τράπεζα όπως εντάξει όλους τους συναδέλφους των πρώην ΣΠΙ στις κλίμακες της ΕΤΥΚ, λαμβάνοντας υπόψη προσόντα / καθήκοντα / θέση / υπηρεσία των συναδέλφων. Αντί όμως η Ελληνική Τράπεζα να πράξει τα αυτονόητα, ένα χρόνο μετά επιχειρεί (ανεπιτυχώς) να ξεγελάσει τους συναδέλφους, μιλώντας για «κατώτατο μισθό» τον οποίο, ούτως ή άλλως, ο κάθε συνάδελφος, με την ένταξή του στις μισθολογικές κλίμακες της ΕΤΥΚ (ως πιο πάνω), θα απολάμβανε».

Τονίζει δε, στην εγκύκλιό της πως, «η στάση όμως της διοίκησης της Τράπεζας, δυστυχώς μας έχει απογοητεύσει ακόμα μια φορά, ενώ οι χειρισμοί της, που αποτελούν την αποκλειστική αιτία για την κρίση που έχει ξεσπάσει, είναι βέβαιο ότι θα έχουν μόνο αρνητικά αποτελέσματα σε Τράπεζα, μετόχους, προσωπικό και πελατεία».

«Ακόμα και αυτό το ιερό και το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας για απεργία, η Διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας, μέσα στα πλαίσια της γνωστής σε όλους πλέον προσπάθειάς της για κατάργηση κάθε είδους δικαιώματος των εργαζομένων, προσπαθεί να το καταργήσει», συμπληρώνει. Συνεχίζει με το ότι, «η οργάνωση έχει ήδη καταγγείλει προς την Έφορο Συντεχνιών, τις «παράνομες ενέργειες Διευθυντικών στελεχών της, να αποτρέψουν συναδέλφους από το να ασκήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα τους για απεργία και έχει ζητήσει τη λήψη νομικών μέτρων, ως προβλέπει η σχετική νομοθεσία».

Κλιμάκωση των μέτρων

«Εάν παρ´ ελπίδα εντοπίσουμε ξανά τέτοιες προσπάθειες, πέραν από τη λήψη νομικών μέτρων, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων», σημειώνει η ΕΤΥΚ.

«Την ερχόμενη Παρασκευή, είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε μονομερείς αποφάσεις και δεν μπορούμε να δεχθούμε την καταστρατήγηση των υφιστάμενων συμφωνιών», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Εάν παραμείνουμε απαθείς σε αυτή την προσπάθεια της εργοδοσίας, το επόμενο που θα αμφισβητηθεί με μαθηματική ακρίβεια είναι η μονιμότητα/ θέσεις εργασίας», προστίθεται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X