ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς απαντούν οι νοσηλευτές στην χθεσινή επιστολή του Υπουργού Υγείας

Η ΠΑΣΥΝΟ καλεί εκ νέου τον Υπ. Υγείας να τερματίσει τη διαδικασία πειθαρχικών παραπτωμάτων εναντίον 5 νοσηλευτριών

ΚΥΠΕ

H Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών καλεί τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, όπως προχωρήσει στον τερματισμό της διαδικασίας πειθαρχικών παραπτωμάτων εναντίον μελών της, τονίζοντας ότι με αυτή την κίνηση θα πάρει «τα εύσημα», γιατί επαναφέρει στη νομιμότητα μια διαδικασία που «εξ υπαρχής ήταν άκυρη».
 
Απαντώντας στην χθεσινή επιστολή του Υπουργού Υγείας, η ΠΑΣΥΝΟ αναφέρει πως της έχει προκαλέσει «αλγεινή εντύπωση» η θέση που εκφράζει στην επιστολή του ο κ. Ιωάννου, η οποία όπως σημειώνει, θεωρεί πως «υποβιβάζει σε επικίνδυνο βαθμό το υπέρτατο αξίωμα του Υπουργού», το οποίο καλείται να υπηρετεί.

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε ότι ένας Υπουργός ενεργεί, χωρίς να εξετάσει τα γεγονότα και να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια, και διατάσσει τη διερεύνηση διάπραξης πειθαρχικού αδικήματος, επειδή κάποιοι λειτουργοί του Υπουργείου του έχουν μεταφέρει κάποιες καταγγελίες», αναφέρει η ΠΑΣΥΝΟ.
 
Όπως υπογραμμίζει «στη δική μας αντίληψη ένας Υπουργός, προτού προβεί σε οδηγίες για διερεύνηση πειθαρχικού αδικήματος, προβαίνει σε προκαταρκτική στοιχειώδη έρευνα για να διαπιστώσει το εκ πρώτης όψεως βάσιμο των καταγγελιών, ώστε να σχηματίσει μια πρώτη εντύπωση αν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου για διεξαγωγή έρευνας».
 
Εξηγεί ακόμα πως «ως συντεχνία σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα ότι οι καταγγελίες που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο σας ήταν αβάσιμες, καθότι οι νοσηλεύτριες που κατηγορούνταν ότι αρνήθηκαν να εκτελέσουν καθήκοντα, ακολουθούσαν οδηγίες της συντεχνίας τους», σημειώνοντας ότι η συντεχνία μας, σύμφωνα με τις διαδικασίες του Περί Συντεχνιών Νόμου, αποφάσισε τη λήψη συνδικαλιστικών μέτρων που περιλάμβαναν και την αποχή των συγκεκριμένων νοσηλευτριών από τα καθήκοντά τους.

Προσθέτει, επίσης, πως «παρά ταύτα και ενώ γνωρίζατε και/ή οφείλατε να γνωρίζετε ότι με τα γεγονότα που είχατε ενώπιόν σας και τα οποία κανένας δεν αμφισβήτησε, δεν τίθετο πλέον θέμα διερεύνησης πειθαρχικών αδικημάτων, δώσατε οδηγίες να  συνεχιστεί η διαδικασία».
 
«Αναρωτιόμαστε» υπογραμμίζει η ΠΑΣΥΝΟ, «μέχρι πού μπορούν να φθάσουν τέτοιου είδους πρακτικές, εφόσον σε κάθε περίπτωση συνδικαλιστικής δράσης μιας συντεχνίας θα διατάσσεται από τον Υπουργό διερεύνηση διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων των μελών της, που λαμβάνουν μέρος στις συνδικαλιστικές δραστηριότητες. Διερωτόμαστε γιατί δεν έχετε δώσει οδηγίες για διερεύνηση διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων και στο παρελθόν, όταν πραγματοποιούνταν απεργίες και στάσεις εργασίας. Ακόμη διερωτόμαστε κατά πόσο, με την 12ωρη στάση εργασίας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 07/06/2021, θα προχωρήσετε  με οδηγίες για διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων για όλα τα μέλη που θα λάβουν μέρος στη στάση εργασίας».
 
Η συντεχνία παραπέμπει τον Υπουργό σε πληθώρα δικαστικών αποφάσεων των Δικαστηρίων, όπου έχει καταστεί ως πάγια αρχή ότι στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, η Διοίκηση οφείλει και έχει υποχρέωση εφόσον διαπιστώσει ότι μία πράξη είναι παράνομη, να ακυρώσει την πράξη με άρση της παρανομίας.

«Αν είχατε αμφιβολία», συνεχίζει, «κατά πόσον η διερεύνηση διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων ήταν παράνομη, οφείλατε να λάβετε νομική συμβουλή από τον Γενικό Εισαγγελέα προτού δώσετε οδηγίες για διερεύνηση» προστίθεται.
 
Συνεχίζοντας η ΠΑΣΥΝΟ αναφέρει ότι συμφωνεί απόλυτα με τον Υπουργό ότι «κανένας δεν μπορεί να είναι υπεράνω του Νόμου και είναι ακριβώς αυτό που ζητούμε από εσάς και είναι γι’ αυτό που έχουμε εξαγγείλει και τη στάση εργασίας την προσεχή Δευτέρα», συμπληρώνοντας πως με τον τρόπο που ενήργησε ο Υπουργός Υγείας έθεσε τον εαυτό του υπεράνω του Νόμου και αγνόησε τις νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις εξ’ αρχής προειδοποιήσεις της.

Εξάλλου, η ΠΑΣΥΝΟ καταρρίπτει τη θέση του Υπουργού ότι «αν τα μέλη μας ενήργησαν νόμιμα θα φανεί από το πόρισμα του Ερευνώντος Λειτουργού», τονίζοντας πως η θέση αυτή «είναι επιεικώς απαράδεκτη γιατί δεν αποδεχόμαστε ότι ένας Υπουργός μπορεί να μεταβιβάσει τις ευθύνες που έχει για το σύννομο μιας πράξης σε ένα Ερευνώντα Λειτουργό. 

«Απόδειξη του γεγονότος είναι ότι ήδη ο Ερευνών Λειτουργός έχει δώσει το πόρισμά του στις ‘κατηγορούμενες’ νοσηλεύτριες, τις οποίες βρίσκει ένοχες και το αξιοπερίεργο είναι ότι στην έκθεσή του δεν κάνει καμία αναφορά στο βασικό και ουσιαστικό επιχείρημα, που προέβαλαν οι νοσηλεύτριες ότι ‘ενεργούσαν’ κατόπιν οδηγιών της συντεχνίας τους στο πλαίσιο συνδικαλιστικής δραστηριότητας», αναφέρει.

Διερωτάται στη συνεχεία «αν μετά από αυτή την εξέλιξη θα δώσετε εκ νέου οδηγίες για διερεύνηση πειθαρχικού παραπτώματος εναντίον του Ερευνώντος Λειτουργού, για ανεπάρκεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων, που του έχουν ανατεθεί;».
 
Καταληκτικά αναφέρει ότι «αν δεν τερματισθεί η διαδικασία, η συντεχνία είναι αποφασισμένη να λάβει δυναμικότερα συνδικαλιστικά μέτρα, μη αποκλειομένης και της επ’ αόριστον απεργίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση