ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο επίκεντρο ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ και η μελέτη της Deloitte

«Έχουμε τις διαβεβαιώσεις του ΟΑΥ ότι ο σχεδιασμός βγαίνει

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα ανάμεσα σε Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Από την μια πλευρά οι γιατροί θεωρούν ότι πρέπει να γίνει αύξηση του προϋπολογισμού δεδομένο που διαφαίνεται μέσω των προϋποθέσεων που θέτουν για να ενταχθούν στο ΓεΣΥ και από την άλλη ΟΑΥ και Υπουργός Υγείας, θεωρούν ότι από την στιγμή που έγινε η αναλογιστική μελέτη της Mercer βασισμένη στις πραγματικές δαπάνες της Υγείας δεν τίθεται η όποια αύξηση του προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο φέρεται να βρίσκεται κατά τις τελευταίες ημέρες η μελέτη της Deloitte την οποία επικαλούνται συχνά πυκνά τα μέλη του ΠΙΣ για να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους ότι ο υφιστάμενος προϋπολογισμός του ΓεΣΥ δεν είναι επαρκείς.

Το κάλεσμα του Υπ. Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή την περασμένη βδομάδα, κλήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο είναι βιώσιμο το ΓεΣΥ νοούμενου ότι η έκθεση της Deloitte, βάσει των όσων ισχυρίζεται ο ΠΙΣ, αναφέρει ότι δεν αρκεί το €1, 2 δις. Απαντώντας ο κ. Ιωάννου, είπε: «Να το ξεκαθαρίσω για μία ακόμη φορά αυτό το παραμύθι με τη Deloitte. Είναι παραμύθι πλέον αυτό το πράγμα και πρέπει η Deloitte σαν παγκοσμίου φήμης οργανισμός να βγει και να ξεκαθαρίσει τι είναι η μελέτη που έκανε, για ποιο σκοπό την έκανε, με ποια δεδομένα την έκανε, και τι λέει αυτή η μελέτη στο τέλος της ημέρας».

Απαντά η Deloitte

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Deloitte στο κάλεσμα του Υπ. Υγείας η οποία μέσω γραπτής ανακοίνωσης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι συνειδητά επέλεξε μέχρι σήμερα να μην εκδώσει την οποιαδήποτε ανακοίνωση που δυνατό να προκαλούσε περισσότερη ένταση σε μια κρίσιμη φάση υλοποίησης του ΓεΣΥ. Προσθέτοντας δε, πως «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στα πλαίσια των όρων εντολής της, να συμβάλει με την εμπειρογνωμοσύνη της στην υλοποίηση ενός αποτελεσματικού και ποιοτικού σχεδίου υγείας». Η Deloitte επισημαίνει ότι «στα πλαίσια των διαβουλεύσεων με τον ΟΑΥ, ο Οίκος μας ομαδοποίησε τα ερωτήματα και προβληματισμούς των ιατρών, τα οποία κάλυπταν μεταξύ άλλων, πέραν από τις αμοιβές, την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, τα εργασιακά θέματα, το δικαίωμα ελεύθερης και αποτελεσματικής άσκησης της ιδιωτικής ιατρικής, κ.α». Σημειώνεται πως βάσει της εν λόγω μελέτης διαφαίνεται ότι για να εφαρμοστεί ένα αποτελεσματικό και ποιοτικό ΓεΣΥ η επένδυση στον τομέα της Υγείας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 9-10% του ΑΕΠ, όπως είναι και ο μέσος όρος άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, δεδομένο που απαιτεί ο ΠΙΣ.

Ξεκαθαρίζει ο ΥΠΟΙΚ

Σε συνέντευξη του στην «Κ», ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, κληθείς να σχολιάσει αν χρειάζεται τώρα νέα μελέτη και αν τα οικονομικά του ΓΕΣΥ βγαίνουν, απαντά πως «Καταγράφω την ξεκάθαρη τοποθέτηση του ΟΑΥ. Ότι ο προϋπολογισμός επαρκεί και ότι τα οικονομικά βγαίνουν. Από τη στιγμή που έχουμε μια τόσο καθαρή θέση από τον αρμόδιο οργανισμό θεωρώ πως δεν υπάρχει καν θέμα προς συζήτηση». Πρόσθεσε δε, ότι «έχουμε τις διαβεβαιώσεις του ΟΑΥ ότι ο σχεδιασμός βγαίνει, άρα πάμε για εφαρμογή. Ο διάλογος με τους γιατρούς αποτελεί και αυτός ευθύνη του ΟΑΥ. Θα τόνιζα μόνοτη σημασία της οικονομικής και διοικητικής αυτονόμησης των νοσοκομείων του δημοσίου, που είναι ένας εξίσου κορυφαίος στόχος αλλά και προϋπόθεση για ένα ΓΕΣΥ που θα είναι οικονομικά βιώσιμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση