ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οριστικά χωρίς κάρτα φιλάθλου την 1η Ιανουαρίου

Θυελλώδης συζήτηση στην Επ. Νομικών

ΚΥΠΕ

Σε μία συνεδρία που σημαδεύτηκε από την ένταση των τοποθετήσεων Βουλευτών- προσκεκλημένων και η οποία διενεργήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατέληξε ότι η νομοθεσία για την κάρτα φιλάθλου είναι αδύνατο να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, καθώς ο ΚΟΑ δεν θα έχει στη διάθεση του τη απαιτούμενη υποδομή, λόγω της υποχρέωσης του να την εξασφαλίσει με τη διαδικασία των ανοικτών προσφορών.

Περαιτέρω η θέση του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι η μαζική συλλογή και φύλαξη δεδομένων παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας προβληματίζει τα μέλη της Επιτροπής Νομικών και ενισχύει την αντίθεση του ΑΚΕΛ. Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκε από τον Επίτροπο εισήγηση για αρχική εισαγωγή της κάρτας σε άτομα ηλικίας 15 – 30 ετών.

Η Επιτροπή Νομικών συζήτησε επίσης θέμα παράτασης της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα πιστοποιητικά καταλληλότητας των σταδίων και το πόθεν έσχες.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών σε ό,τι αφορά την κάρτα φιλάθλου, είπε ότι η συζήτηση διεξήχθη μετά από εγγραφή του θέματος από τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ και ότι τη συζήτηση ακούστηκαν διάφορες και  διαφορετικές απόψεις για την κάρτα φιλάθλου.

Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε την Επιτροπή Νομικών ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για οικονομική ενίσχυση του ΚΟΑ και για συνεννόηση σε ό,τι αφορά την παράταση της ημερομηνίας για την εφαρμογή που δεν μπορεί να είναι 1η Ιανουαρίου 2015.

Ο κ. Σαμψών είπε ότι ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εισηγήθηκε με επιστολή του στην Επιτροπή Νομικών, για να συζητηθεί σε άλλο επίπεδο, είτε μεταξύ του ΚΟΑ και του Επιτρόπου, είτε μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Επιτρόπου, η κάρτα  να εκδοθεί σταδιακά και κατά ηλικιακή ομάδα που αφορά τους πιο επιρρεπείς να παρουσιαστούν ως ταραξίες και να εκδηλώσουν φαινόμενα χουλιγκανισμού και εφόσον κριθεί ότι χρειάζεται να προχωρήσει η έκδοση κάρτα και σε άλλες ηλικιακές  ομάδες.

Δαμιανού: «Οι εξελίξεις δικαιώνουν την ανησυχία μας»
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι οι εξελίξεις  δικαιώνουν την ανησυχία που εξέφρασε το ΑΚΕΛ από την πρώτη στιγμή για το γεγονός ότι κατατέθηκε νομοσχέδιο χωρίς να προηγηθεί διάλογος.

Η απουσία του προαπαιτούμενου διαλόγου οδήγησε σε τεράστιο θεσμικό αδιέξοδο, ανέφερε ο κ. Δαμιανού προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Υπουργός θεωρεί ότι η κάρτα φιλάθλου δεν μπορεί να υιοθετηθεί από τον ΚΟΑ εντός του τεθέντος χρονοδιαγράμματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου είπε ότι ακούστηκαν οι επιφυλάξεις του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και η άποψη ότι δεν διασφαλίζονται οι βασικές διατάξεις της αρχής της αναλογικότητας και η πρόταση του Επιτρόπου η κάρτα να εισαχθεί αρχικά σε άτομα ηλικίας 15 ετών μέχρι 30 ετών.

Πρόσθεσε ότι θα αναμένεται το αποτέλεσμα της διαβούλευσης μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επιτρόπου για να τοποθετηθεί το ΔΗΚΟ.

Πιστοποιητικά καταλληλότητας σταδίων
Ο κ. Σαμψών είπε ότι η Επιτροπή Νομικών συζήτησε τη νομοθεσία που αφορά τις πολεοδομικές άδειες και τα κλειστά συστήματα τηλεόρασης στα γήπεδα, εξηγώντας πως σε προσεχή συνεδρία της Επιτροπής θα κληθεί η Πολεοδομία για διευκρινίσεις.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η συζήτηση διεξήχθη επί πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ και πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που σε μεγάλο μέρος της πρότασης νόμου φέρεται να διαφωνεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το ΑΚΕΛ θα αναμένει αποσαφήνιση των προθέσεων. Σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει να διαιωνίζεται μια κατάσταση μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του νόμου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου είπε πως φαίνεται ότι οι συνεχείς αναβολές για παρουσίαση άδειας οικοδομής ή πολεοδομικής άδειας για την εξασφάλιση του πιστοποιητικού λειτουργούν αποτρεπτικά στη προώθηση των διαδικασιών από τα σωματεία ώστε να αποκτήσουν τις άδειες και για αυτό υπάρχει προβληματισμός για συγκατάθεση σε παράταση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση