ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκκληση για συναίνεση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών

Με έκκληση του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, Χρίστου Πατσαλίδη για υπερψήφιση του πρώτου πακέτου δημοσιονομικής προσαρμογής, ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέστη λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων.

Ο κ. Πατσαλίδης τόνισε ότι η υπερψήφιση του πρώτου πακέτου μέχρι τις 25 Αυγούστου. διαφορετικά "θα είναι αργά" για να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Αυτή τη φορά, όπως είπε, οι υποβαθμίσεις θα είναι χειρότερες.

"Να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι η δημοσιονομική μας πολιτική έχει ως στόχο να μειωθεί το έλλειμμα. Αυτό το μήνυμα οι οίκοι θα το λάβουν υπόψη στις αξιολογήσεις τους". Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου είπε ότι αυτές ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου (υπό την προϋπόθεση ότι τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολόγων τους) ενώ για το 2012 υπολογίζονται σε 700 εκατ. ευρώ.

"Είναι άδικο για 1 δισ. ευρώ να θέσουμε την οικονομία μας κάτω από μηχανισμούς", είπε ο κ. Πατσαλίδης.

Οι συντεχνίες

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με ακροάση των συντεχνιών, με την τοποθέτηση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκου Χατζηπέτρου να δέχεται έντονες επικρίσεις από μέλη της Επιτροπής. Η θέση της ΠΑΣΥΔΥ είναι ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία που έγινε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι πρέπει να συνεισφέρουν όλοι και όχι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ωστόσο δεν τοποθετήθηκε για την αύξηση του ΦΠΑ και σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε από τις συντεχνίες. Ένταση υπήρξε όταν ο κ. Χατζηπέτρου αναφέρθηκε στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι βουλευτές. Αντίδραση υπήρξε από τον κ. Κουλία, ο οποίος είπε ότι ο κ. Χατζηπέτρου προσβάλει τους θεσμούς και ότι δεν μπορούν να συγκρίνονται οι υπάλληλοι με τους βουλευτές που ασκούν λειτούργημα.

"Γιατί εσείς δουλεύετε παραπάνω από τους δημοσίους υπαλλήλους" ήταν το σχόλιο του κ. Χατζηπέτρου, προκαλώντας νέο κύκλο αντιδράσεων και κυρίως του βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη.

www.kathimerini.com.cy

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση