ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ντίνος Λύρας: Το θέατρο αντιστέκεται στην κρίση

ΚΥΠΕ

Ο κόσμος του θεάτρου συνεχίζει να μαγεύει και με αυτή του την μαγεία μπορεί ακόμη, τουλάχιστον στην Κύπρο, να αντισταθεί στην οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ενωσης Ηθοποιών Κύπρου, Ντίνο Λύρα, υπάρχει κάποιος αντίκτυπος στους εργαζομένους από την περισυλλογή στα οικονομικά αλλά δεν αγγίζει μέχρι στιγμής ανησυχητικά επίπεδα αναφορικά με τα κυπριακά επαγγελματικά θεατρικά σχήματα που επιχορηγούνται από το κράτος αλλά ούτε και την κυπριακή τηλεόραση η οποία απασχολεί δεκάδες ηθοποιούς με προσωπικά συμβόλαια.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Λύρας είπε ότι έχει έχουν επηρεαστεί σε ένα μικρό βαθμό και οι Κύπριοι ηθοποιοί από την οικονομική κρίση.

«Ναι τους έχει επηρεάσει και ο λόγος είναι γιατί οι άνθρωποι που έχουν τα θέατρα και τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν την τάση λόγω της οικονομικής κρίσης να κάνουν οικονομίες και λογικό είναι να έχει αυτό αντίκτυπο και στους εργαζόμενους», είπε ο κ. Λύρας.

Πρόσθεσε ότι «είναι μικρή ακόμα αυτή η τάση αλλά βλέπουμε ότι έρχεται ραγδαία μια αλλαγή των πραγμάτων προς το χειρότερο όσον αφορά την απασχόλησή μας και ήδη μετρούμε και στην Κύπρο άνεργους ηθοποιούς».

Ο κ. Λύρας είπε ότι «είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο γιατί το επάγγελμα του ηθοποιού είναι ένα επάγγελμα καλλιτεχνικό και πολλά νέα παιδιά ασχολούνται με το θέατρο και πάνε και σπουδάζουν αλλά οι θέσεις είναι περιορισμένες ο χώρος εδώ είναι πολύ μικρός αναλογικά όμως δεν είμαστε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όπου το ποσοστό ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερο γιατί η κρίση η οικονομική έχει κτυπήσει πολύ τον κλάδο εκεί πέρα».

Ερωτηθείς για την κάθοδο Ελλήνων ηθοποιών στην Κύπρο ο κ. Λύρας είπε ότι «υπάρχουν δυο κατηγορίες Ελλήνων ηθοποιών που έρχονται στην Κύπρο, η μία κατηγορία είναι παιδιά που έρχονται στην Κύπρο αναζητώντας εργασία μιας και δεν έχουν εκεί εργασία και αναζητούν εδώ εργασία για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά αυτοί είναι πολύ λίγοι».

Ο κ. Λύρας είπε ότι «υπάρχει και μια άλλη μερίδα ηθοποιών από την Ελλάδα που έρχεται κατόπιν προσκλήσεως των παραγωγών από την Κύπρο και κυρίως μιλούμε για την τηλεόραση αν και υπήρξαν περιπτώσεις και ηθοποιών που έλαβαν μέρος μετά από πρόσκληση και σε θεατρικές παραστάσεις».

Η παρουσία ηθοποιών από την Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Λύρας, «δεν προέρχεται από την πρωτοβουλία των Ελλήνων ηθοποιών να έρθουν αλλά από μια άποψη που έχουν ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουν περισσότερα ποσοστά τηλεθέασης τα τηλεοπτικά τους σίριαλ».

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι «αυτό δεν αποδείχθηκε σωστό γιατί δεν σημαίνει πως όταν σε ένα σίριαλ παίζουν Ελλαδίτες ηθοποιοί θα πάει και καλύτερα διότι πολλές φορές τρανταχτά ονόματα στον κόσμο της τηλεόρασης έρχονται και το σίριαλ στο οποίο συμμετέχουν δεν είναι επιτυχημένο χωρίς βέβαια να φταίνε αυτοί αλλά δεν μπορούν και να το σώσουν αφού είναι καταδικασμένο έτσι κι αλλιώς για άλλους λόγους».

Ο κ. Λύρας είπε όμως πως όντως η τηλεόραση «είναι σανίδα σωτηρίας και από την άποψη την οικονομική και στην Κύπρο ειδικά είναι πάρα πολλοί οι ηθοποιοί που βρίσκουν μεροκάματο από την τηλεόραση».

Σημείωσε ότι «η δουλειά του ηθοποιού είναι μια δουλειά που δεν έχει κατηγορίες δηλαδή ένας ηθοποιός που είναι αφιερωμένος στο θέατρο και κάνει ένα σίριαλ δεν σημαίνει ότι αυτός ο ηθοποιός έχει φθαρεί και είναι εσωτερικό του πρόβλημα εάν αισθάνεται ότι δεν πρέπει να κάνει το σίριαλ».

Ο κ. Λύρας είπε ότι «δεν είναι καλύτερος ηθοποιός ο ηθοποιός ο οποίος δεν κάνει τηλεόραση εκτός και εάν παραμελεί το θέατρο εξαιτίας της τηλεόρασης δηλαδή εάν το θέατρο το θεωρεί κάτι σαν πάρεργο και έχει ως στόχο του μόνο την προβολή μέσω της τηλεόρασης αυτός ο ηθοποιός δεν θα προκόψει ούτε στον ένα τομέα ούτε στον άλλο αλλά η τηλεόραση δεν είναι εμπόδιο για το θέατρο. Αυτά είναι αντιλήψεις παλιές εφόσον υπάρχει το μέτρο».

Πρόσθεσε ότι «εάν ένας ηθοποιός είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ στο στούντιο μπορεί να μην έχει χρόνο να ασχοληθεί με το θέατρο και αυτό μπορεί να θεωρηθεί στις μέρες μας ακόμα και λογικό».

Ο κ. Λύρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ηθοποιός που δεν είναι ηθοποιός του θεάτρου είναι λειψός γιατί πρώτα δίνεις εξετάσεις στο θέατρο και μετά πας στην τηλεόραση αν και υπάρχουν, βέβαια πολύ καλοί ηθοποιοί που δεν έχουν ανεβεί στο σανίδι και περιορίζονται μόνο στην τηλεόραση είναι όμως ηθοποιοί μόνο για τηλεόραση».

Για την Κύπρο συγκεκριμένα ο κ. Λύρας είπε ότι «βλέπουμε ότι υπάρχουν πολύ καλές ερμηνείες από εντελώς ερασιτέχνες που δεν έχουν φοιτήσει σε δραματική σχολή, δεν έχουν, όμως, μια παιδεία ηθοποιού αν και σε αυτό τον συγκεκριμένο ρόλο στο σίριαλ όπου συμμετέχουν είναι πάρα πολύ καλοί».

«Αυτόν δεν μπορώ να τον θεωρήσω ηθοποιό, κάνει τον ηθοποιό αλλά δεν μπορώ να τον κατατάξω στην ίδια θέση με ένα ηθοποιό που ασχολείται σοβαρά με το θέατρο», είπε ο κ. Λύρας.

Ο κ. Λύρας είπε ότι «φυσικά και χρειάζεται παιδεία στο θέατρο».

«Είναι εκ των ων ουκ άνευ η παιδεία στο θέατρο και δεν εννοώ το να βγάλεις μια δραματική σχολή, αυτό είναι το εύκολο κομμάτι, το δύσκολο κομμάτι αρχίζει μετά, με το πώς ασχολείσαι και πώς προβληματίζεσαι με τη δουλειά σου είναι ένα συνεχές βάσανο η δουλειά του ηθοποιού».

Ο κ. Λύρας είπε ότι «παλεύει συνεχώς ο ηθοποιός με πράγματα τα οποία είναι πέραν από το ρόλο του».

Ερωτηθείς για την κατάσταση των θεάτρων στην Κύπρο, ο κ. Λύρας είπε ότι στην Κύπρο «δεν έχουμε θιάσους που έχουν βάλει λουκέτο γιατί στο θέατρο στην Κύπρο έχουμε μια ιδιάζουσα κατάσταση γιατί, εκτός από εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις που μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, δεν υπάρχει ελεύθερη παραγωγή θεατρικής παράστασης».

Ο κ. Λύρας εξήγησε ότι «όλα τα θεατρικά σχήματα με τον έναν τρόπο ή τον άλλο μέσω των επιχορηγήσεων που δίνει το κράτος, μέσω του ΘΟΚ ή μέσω των επιχορηγήσεων από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κάποια χρήματα παίρνουν από το κράτος αν και κάποια θέατρα παίρνουν περισσότερα και κάποια λιγότερα».

Πρόσθεσε ότι «τα χρήματα είναι λίγα σε σχέση με τις προτάσεις που επιχορηγούνται έτσι αναλογεί στον καθένα περιορισμένο μερίδιο της επιχορήγησης η οποία θα θέλαμε ακόμα και να τριπλασιαστεί γιατί η επένδυση στον πολιτισμό είναι επένδυση η οποία φαίνεται αργότερα και όταν επενδύεις στον πολιτισμό έχεις πολιτισμένους ανθρώπους».

Ο κ. Λύρας είπε ότι «δεν μπορεί βέβαια αυτό να γίνει τώρα, άμεσα , εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύουμε ως κράτος και παγκόσμια».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα μπορούσαν μικρές ομάδες των δυο με τριών ατόμων να συνενωθούν ώστε η επιχορήγησή τους να είναι μεγαλύτερη και αντί ο ΘΟΚ να επιχορηγεί περί τα 50 επαγγελματικά σχήματα όπως επιχορήγησε φέτος θα μπορούσαν να συνενώσουν τις δυνάμεις τους οι μικρές ομάδες για να δούμε μια πιο πλούσια και ολοκληρωμένη παραγωγή».

Η Ενωση Ηθοποιών Κύπρου αριθμεί 260 ηθοποιούς.

www.kathimerini.com.cy

NEWSROOM

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση