ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος για το δείπνο και για το τι αποφασίστηκε

Κατά της πολεμικής που ασκήθηκε εναντίον του Ακιντζί, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy


«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από τον Πρόεδρο για το τι αποφασίστηκε», αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, επισημαίνοντας πως δεν είχε ούτε ενδείξεις ότι θα γινόταν δείπνο ούτε ότι θα λαμβάνονταν αποφάσεις .Ο ίδιος προειδοποιεί πως πρόκειται για πολύ δύσκολη περίοδο και πως η όποια απόφαση για λύση θα ληφθεί από τον λαό σε δημοψήφισμα. Σημειώνει πως στη δεύτερη φάση του Μον Πελερέν είχε δημιουργηθεί μία ευφορία ότι θα μπορούσε να υπάρξει κατάληξη, αναφέρει ο Άντρος Κυπριανού, λέγοντας πως κάποια πράγματα δεν είχαν γίνει πλήρως κατανοητά από τη δική μας πλευρά, με αποτέλεσμα να προκληθούν και τα προβλήματα. Ο κ. Κυπριανού υπογραμμίζει πως δεν δικαιολογείται τέτοια πολεμική εναντίον του Ακιντζί, καθώς επανέλαβε τη δεύτερη βδομάδα στο ελβετικό θέρετρο, όσα είπε και στην πρώτη. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ μιλάει, επίσης, για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε μετά το ναυάγιο των συνομιλιών και ιδιαίτερα για την κρίσιμη συνάντησή του με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα, υποστηρίζοντας πως πλέον το ΑΚΕΛ έχει πολύ πιο ξεκάθαρη αντίληψη για το πώς σκέφτεται η ελληνική κυβέρνηση στα ζητήματα του Κυπριακού.

Είχατε αναφέρει πως είναι πολύ δύσκολη η επανέναρξη των συνομιλιών. Η ανατροπή της Πέμπτης πού οφείλεται; Σε αναδίπλωση της δικής μας πλευράς ή υπαναχώρηση της Άγκυρας και της τ/κ πλευράς;
–Δεν είχαμε καμιά ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι αποφασίστηκε, πέραν από τις δημόσιες δηλώσεις. Ούτε είχαμε ενδείξεις ότι θα γινόταν το δείπνο και θα λαμβάνονταν αποφάσεις. Προτού τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα θα ήταν σοφότερο να ενημερωθούμε από τον κ. Αναστασιάδη. Τονίζαμε τις προηγούμενες μέρες ότι οι συνομιλίες χρειάζεται να ξαναρχίσουν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να λύσουμε το Κυπριακό. Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι ουσιαστικές και να μην υποχωρήσουμε σε ζητήματα αρχών. Θα περιμένουμε λοιπόν την ενημέρωση και θα εκφράσουμε την άποψή μας.

–Να υποθέσουμε πως η συμφωνία Αναστασιάδη-Ακιντζί μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ σε μία λύση;
–Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι ότι θα πρόκειται για πολύ δύσκολη περίοδο, στο τέλος της οποίας θα ξέρουμε πού οδηγούνται τα πράγματα. Να μην ξεχνάμε ότι ο λαός θα αποφασίσει για τη λύση, αν υπάρξει συμφωνία, σε δημοψήφισμα.

–Τελικά ποιοι ήταν οι λόγοι του ναυαγίου στο Μον Πελερέν ΙΙ;

–Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία της επίρριψης ευθυνών. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι ο κ. Ακιντζί εκείνο που είπε την πρώτη βδομάδα, τα επανέλαβε και τη δεύτερη βδομάδα.

–Άρα δεν τίθεται θέμα υπαναχώρησης από την πλευρά του Μουσταφά Ακιντζί…
–Δεν δικαιολογείται μία τέτοια πολεμική εναντίον του κ. Ακιντζί και το λέω με πλήρη επίγνωση αυτών που λέω. Θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για το τι δεν πήγε καλά. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι το πώς θα προχωρήσουμε αντί να σταθούμε στο τι συνέβηκε στο Μον Πελερέν.

–Η συνάντησή σας στην Αθήνα πού αποσκοπούσε;

–Δεν έγινε σε συσχετισμό με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, γιατί η Αθήνα δεν έκανε κάτι για το οποίο θα πρέπει να διαφοροποιηθεί έτσι ώστε να διευκολύνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η συνάντηση προέκυψε ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχα κάνει το διήμερο που διεξαγόταν στο Μον Πελερέν τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών όσο και με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έγινε σε μία προσπάθεια να ανταλλάξουμε απόψεις τόσο στα θέματα της ουσίας ιδιαίτερα στα θέματα των εγγυήσεων που αφορούν την Ελλάδα, αλλά και στα ζητήματα της διαδικασίας. Ήταν πάρα πολύ ικανοποιητική η συνάντηση, διήρκησε δύο ώρες με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Τώρα έχουμε πολύ πιο ξεκάθαρη αντίληψη για το πώς σκέφτεται η Αθήνα για όλα αυτά τα ζητήματα. Δεν σας κρύβω ότι όλες αυτές οι συναντήσεις που είχαμε με τον κ. Αϊντε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Τουφάν Ερτουλμάν του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, μας έχουν δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

–Και η εικόνα αυτή τι λέει;

–Η εικόνα αυτή στην οποία αναφέρθηκα αφορά στο πώς θα προχωρήσουμε παραπέρα με τις διαπραγματεύσεις. Δεν θέλω να μπω στο τι έχει συμβεί στο Μον Πελερέν. Δεν ανήκουν οι ευθύνες μόνο σε ένα πρόσωπο ή σε μία πλευρά, οι ευθύνες είναι ευρύτερες και θεωρώ ότι ο καθένας πρέπει να προβληματιστεί για το δικό του μερίδιο ευθυνών. Το σημαντικό είναι πώς θα προχωρήσουμε και βέβαια ο καθένας θα πρέπει να κάνει μια ενδοσκόπησή του για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη του παρελθόντος.

–Έχετε κάποιο πλάνο που θα καταθέσετε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
–Έχουμε διαβιβάσει μία άποψη στον Πρόεδρο, όχι με την έννοια της πρότασης αλλά με την έννοια της άποψης. Είναι προφανές ότι θα χρειαστεί να καταβληθεί πάρα πολλή προσπάθεια για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Εμείς δεν είχαμε αμφιβολία ότι αυτό το πισωγύρισμα τραυμάτισε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο ηγετών κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει για να προχωρήσει η διαδικασία.

Αναφέρεστε αποκλειστικά στη δεύτερη φάση του Μον Πελερέν;
–Μιλάω για τη δεύτερη φάση. Είχε δημιουργηθεί μία ευφορία ότι θα μπορούσε να υπάρξει κατάληξη. Εκεί φαίνεται ότι κάποια πράγματα δεν είχαν γίνει πλήρως κατανοητά.

–Από τη δική μας πλευρά δεν είχαν γίνει κατανοητά;

–Έτσι φαίνεται. Και αυτό προκάλεσε και τα προβλήματα στη δεύτερη φάση. Όμως επαναλαμβάνω ότι θα χρειαστεί μία σοβαρή ενδοσκόπηση από όλους, έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή φόρμουλα για να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις. Κάθε μέρα που παρέρχεται γίνονται πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Ξεκαθαρίζω ότι λέγοντας τα όλα αυτά δεν υπαινίσσομαι ότι είτε θα πρέπει να κάνουμε αβαρίες σε ζητήματα αρχών είτε πρέπει να δεχτούμε μία κακή λύση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο από την άλλη όμως πρέπει να ανησυχούμε για το γεγονός ότι περνώντας ο χρόνος δίχως να διεξάγονται διαπραγματεύσεις τα πράγματα επί του εδάφους γίνονται πολύ χειρότερα.

Θα έχετε επαφές και με άλλους πέραν της ελληνικής κυβέρνησης;
Σίγουρα θα ξανασυναντηθούμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα επιδιώξουμε να έχουμε περαιτέρω επαφές με την τ/κ κοινότητα για να έχουμε μια καλύτερη αντίληψη του πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση έτσι ώστε να διατυπώσουμε κάποια πρόταση που θα προσπαθεί να μας βγάλει από την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.

–Από τη δική σας συνάντηση Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις στο Κυπριακό;
–Νομίζω ότι είναι υποχρέωση και της Αθήνας και της Λευκωσίας να διαμορφώνουν μία κοινή γραμμή. Ξέρω πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε τακτική επικοινωνία. Αυτή η κοινή γραμμή θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

–Υπήρξε πράγματι ζήτημα για τον ρόλο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών όπως φημολογείται;

–Εξ όσων –πολύ καλά– γνωρίζω ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν είχε καμία ανάμειξη στις συζητήσεις που διεξήγοντο στη δεύτερη φάση του Μον Πελερέν. Δεν μπορεί λοιπόν να έχει ευθύνες για το τι έχει εξελιχθεί εκεί. Έχουν γραφτεί και έχουν κατατεθεί πάρα πολλά, τα οποία θεωρώ ότι είναι ζημιογόνα και δεν βοηθούν. Όταν όμως είσαι στην πολιτική πρέπει να έχεις τη δύναμη να ξεπερνάς συναισθήματα που ενδεχομένως να προκαλούνται από δημοσιεύματα και να στέκεσαι στα πολιτικά ζητήματα. Θεωρώ ότι ο Νίκος Κοτζιάς έχει αυτή τη δύναμη και θα λειτουργήσει πολιτικά. Εκείνο που επιβάλλεται είναι οι σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας σε αυτή την κρίσιμη φάση να είναι πολύ στενές και αρμονικές.

Ο Νικολαΐδης κατέβασε χαμηλά τον πήχη
–Ενόψει δημοτικών εκλογών υπάρχει έντονη αντιπαράθεση στη Λεμεσό. Ήδη, επιστολή του γενικού ελεγκτή, αλλά και ο Νίκος Νικολαΐδης, θέτουν ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για τον δήμαρχο Λεμεσού.
–Είναι θέμα που τυγχάνει εκμετάλλευσης για να υποσκαφθεί ο Ανδρέας Χρίστου και η υποψηφιότητά του. Ο δήμαρχος έχει δώσει πολύ πειστικές απαντήσεις για το τι γίνεται σε παρόμοιες περιπτώσεις στον Δήμο Λεμεσού. Και βέβαια, είναι ξεκάθαρο πως δεν αποφασίζει μόνος του ο δήμαρχος, αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και η τεχνική επιτροπή. Θέλω να πω, ωστόσο, ότι λυπούμαι ειλικρινά γιατί ο κ. Νικολαΐδης επιχειρεί να υποβιβάσει τον πήχη της προεκλογικής εκστρατείας σε τόσο χαμηλό επίπεδο. Περίμενα πολύ διαφορετική συμπεριφορά από κάποιον ο οποίος συμμετείχε στην κυβέρνηση Χριστόφια και που οι προσωπικές του σχέσεις με τον Ανδρέα Χρίστου ήταν άριστες. Είναι λυπηρό, χάριν εκλογής να κατεβάζει τον πήχη τόσο χαμηλά. Αυτό που θα μείνει στους πολιτικούς, όταν θα τερματίσουν την πολιτική τους καριέρα, είναι η αξιοπρέπεια και είναι κρίμα να πέφτουμε τόσο χαμηλά για να κερδίσουμε ένα δημόσιο αξίωμα.

Ο Χριστόφιας, πέτυχε το ακατόρθωτο για το ΑΚΕΛ

–Στο βιβλίο του, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαφοροποιείται από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και διαφαίνεται η πικρία του για το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ δεν προώθησε όσο θα έπρεπε το έργο της διακυβέρνησης. Τον αδικήσατε;

–Είναι απόλυτο δικαίωμα να έχει τις δικές του απόψεις για την εκτίμηση της Κεντρικής Επιτροπής.
–Δεν δημιουργεί προηγούμενο, ώστε το οποιοδήποτε στέλεχος να διαφοροποιείται εκ των υστέρων από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής;
–Νομίζω ότι πρόκειται για μια διαφορετική περίπτωση από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ηγήθηκε μιας κυβέρνησης έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του για τον τρόπο που λειτούργησε η κυβέρνηση. Δεν είχαμε άλλο στέλεχος Πρόεδρο κυβέρνησης και να έχει συνεπώς το δικαίωμα να διαφοροποιείται από τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Από κει και πέρα η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι ένα συλλογικό αποτέλεσμα. Αντικατοπτρίζει τη συλλογική σκέψη των 105 μελών της. Μπορεί ο καθένας από μας να είχε διακυμάνσεις σε αυτό το κείμενο που έχει διαμορφωθεί. Δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε αυτά τα πράγματα. Κατά την άποψή μου όμως, ναι, το ΑΚΕΛ θα μπορούσε πολύ πιο αποφασιστικά να προωθήσει το κυβερνητικό έργο. Θεωρούμε ότι όντως υπήρξε πολυσχιδές έργο της κυβέρνησης Χριστόφια έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεών που έχει δώσει στον κυπριακό λαό, σε αντίθεση με το τι γίνεται σήμερα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, ναι, είχαμε αδυναμίες. Και δεν καταβλήθηκε προσπάθεια από όλα τα στελέχη του ΑΚΕΛ να προβληθεί αυτό το έργο με την ίδια ζέση και την ίδια επιμονή. Να ξεκαθαρίσω πως η ομιλία που έκανα στην παρουσίαση του βιβλίου λέει τα πάντα σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του ΑΚΕΛ απέναντι στον Δημήτρη Χριστόφια. Είναι ο άνθρωπος που σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος. Μαζί με τους άλλους συνεργάτες του, τότε, κατάφεραν μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες να το οδηγήσουν μπροστά, να το ανεβάσουν ψηλά, κατάφερε να αναδειχθεί στην Προεδρία της Βουλής και στη συνέχεια στην Προεδρία της Δημοκρατίας κάτι που έχει ανεβάσει το κύρος και την αξιοπιστία του ΑΚΕΛ στην κυπριακή κοινωνία. Όλα αυτά που περνάμε τώρα είμαι πεπεισμένος πως είναι παροδικά και στην ιστορία ο Δημήτρης Χριστόφιας θα καταγραφεί ως ο άνθρωπος που πέτυχε το ακατόρθωτο τη δεδομένη στιγμή για το ΑΚΕΛ. Να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάποιος που προέρχεται από το ΑΚΕΛ φάνταζε αδύνατο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Οπότε, όταν εκτιμούμε τον Δημήτρη Χριστόφια, την προσωπικότητά του την προσφορά του, την εκτιμούμε συνολικά και όχι αποσπασματικά. Σίγουρα όχι όπως θα ήθελαν κάποιοι άλλοι να την εκτιμήσουμε

–Υπάρχει ένα συγκεκριμένο κομμάτι που αναφέρεται σε διορισμούς που γίνονταν καθ’ υπόδειξη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και την επιμονή του κόμματος να παραμείνει ο Βάσος Σιαρλή στο πηδάλιο του Υπουργείου Οικονομικών παρά τη διαφορετική άποψή του. Εκ των υστέρων θεωρείτε λάθος την απόφασή σας αυτή;

–Να ξεκαθαρίσω πως δεν επιβάλλαμε διορισμούς αλλά συζητούσαμε. Προτείναμε ονόματα, συζητούσαμε και γίνονταν διορισμοί. Από κει και πέρα να αφήσουμε αυτά τα θέματα να τα κρίνει η ιστορία.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X