ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για έναν Δήμο που να ακούει τους δημότες του: 10 προτάσεις

Γιώργος Νικολλέτος*

Πάντοτε πίστευα στην αξία του διαλόγου, της σύνθεσης ιδεών και της αξιοποίησης όλων των δυνάμεων για το κοινωνικό καλό. Αλλά και ότι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν αποτελεί πλέον αίτημα ή διεκδίκηση, αλλά κατάκτηση την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε, να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε.

 

Τις τελευταίες βδομάδες πραγματοποιήσαμε έναν εντατικό κύκλο επαφών με τους δημότες και τα οργανωμένα σύνολα Παραλιμνίου. Ανοίξαμε κανάλια επικοινωνίας με τους πολίτες, είτε με κατ’ ιδίαν συναντήσεις, είτε μέσω των social media, είτε μέσω της προσωπική μου ιστοσελίδας (www.nikolettos.com). Μέσα από έναν ελεύθερο και ανοικτό διάλογο καταγράψαμε ιδέες και εισηγήσεις, οι οποίες έτυχαν επεξεργασίας και τίθενται ενώπιων των δημοτών μέσα από το προεκλογικό μας πρόγραμμα.

 

Πεποίθησή μας είναι ότι όσο σημαντικός είναι ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων με την κοινωνία των πολιτών κατά την προεκλογική περίοδο, άλλο τόσο σημαντικός είναι την επόμενη των εκλογών. Γι’ αυτό και το προεκλογικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Για έναν Δήμο που να ακούει τους δημότες του:  

 

  • Πραγματοποιώντας συχνές επαφές με οργανωμένα σύνολα και φορείς της νεολαίας που εδρεύουν στον Δήμο μας. Στόχος η ανάδειξη του έργου που επιτελούν και η συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του Δήμου.
  • Καθιερώνοντας ετήσια Πανδημοτική Συγκέντρωση στη διάρκεια της οποίας οι δημότες θα ενημερώνονται για το έργο του δήμου και θα υποβάλλουν τις εισηγήσεις τους ή τα παράπονά τους στη Δημοτική Αρχή.
  • Θεσμοθετώντας Δημοτικές Συνελεύσεις διαβούλευσης και δημόσιων ακροάσεων για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης, ανά τρίμηνο.
  • Καθιερώνοντας συμμετοχικές διαδικασίες ώστε για θέματα Τουρισμού, Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, Τεχνολογίας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να ζητούμε, εκεί που χρειάζεται, τη συνδρομή συμπολιτών μας που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις στους συγκεκριμένους τομείς.
  • Δημιουργώντας ηλεκτρονικό φόρουμ ψηφιακής επικοινωνίας με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων.
  • Καθορίζοντας ημέρα και ώρα συνάντησης των δημοτών με τον Δήμαρχο σε εβδομαδιαία βάση
  • Ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα οργανωμένα  σύνολα και τα επαγγελματικά, πολιτιστικά κ.ά. συμβούλια στις Δημοτικές Επιτροπές.
  • Εκδίδοντας ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Επανεκδίδοντας την εφημερίδας του Δήμου (μηνιαία έκδοση), η οποία λειτουργούσε την προηγούμενη πενταετία και το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο έχει σταματήσει την έκδοσή της. Η εφημερίδα θα αναρτάται, επίσης, στην ιστοσελίδα του δήμου και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά στους δημότες που επιθυμούν να τη λαμβάνουν.
  • Δημοσιεύοντας στην ιστοσελίδα του Δήμου όλα τα πρακτικά των συνεδριάσεων και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Θεωρούμε αδιανόητο μια σύγχρονη πόλη να διακατέχεται από εσωστρέφεια και να αποφεύγει το άνοιγμα στα μέλη της κοινωνίας της. Κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας μας είναι ότι οι δημότες δεν πρέπει να είναι απλοί αποδέκτες των αποφάσεων του Δήμου, αλλά συμμέτοχοι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών. Το Παραλίμνι χρειάζεται έναν Δήμαρχο που να ακούει όλους τους δημότες και να αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους. 

 

 * Υποψήφιος δήμαρχος Παραλιμνίου

Αρθρογραφία: Τελευταία Ενημέρωση