ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Εγένετο αποθήκευση

Της Δωρίτας Γιαννακού

Της Δωρίτας Γιαννακού

Μικρό, απομονωμένο και εξαρτώμενο ενεργειακό δίκτυο. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά χαρακτηρίζουν το δίκτυο της χώρας μας γεγονός το οποίο μας φέρνει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση ως καταναλωτές διότι πρώτον ανεβάζει τις τιμές στα ύψη και δεύτερον έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως ασταθές και αδύναμο ως προς την κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα την αχρήστευση της πράσινης ενέργειας λόγω υπερπαραγωγής από φωτοβολταϊκά.

Η λύση (πέραν της ηλεκτρικής διασύνδεσης) είναι η κεντρική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα μακρά κοντά εγίναν λοιπόν καθώς κατά την τελευταία ολομέλεια της Βουλής πριν το κλείσιμο της για το Πάσχα πέρασε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο με το οποίο μεταφέρεται στην κυπριακή νομοθεσία νέα Οδηγία της Ευρώπης όπου ουσιαστικά ενσωματώνονται σημαντικές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις προς τη βελτίωση του σχεδιασμού και της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο "Ο περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2025" που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 12 Φεβρουαρίου παρέχει στον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να αναπτύσσει και να διαχειρίζεται μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρισμού, εκτός αγοράς.

Ομόφωνα πέρασε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αν και κάποιοι επιχείρησαν, χωρίς αποτέλεσμα, να αλλάξουν ορισμένα σημεία του προκειμένου να μην δίνονται όπως ισχυρίστηκαν υπερεξουσίες στον Υπουργό. Θα έπρεπε ωστόσο να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τον υπέρμετρο λαϊκισμό ορισμένων. Το νομικό πλαίσιο που δίχως καμία αμφιβολία άργησε να ψηφιστεί και αναμένεται να επιλύσει τα προβλήματα ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος αλλά και τις περικοπές πράσινης ενέργειας από φωτοβολταϊκά, κυρίως των οικιακών καταναλωτών ήρθε μετά από μακρά διαβούλευση του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ζητούμενο για τον κ Παπαναστασίου ήταν να πείσει την ΕΕ ότι η Κύπρος αποτελεί ένα ιδιότυπο μοντέλο ηλεκτρικού συστήματος το οποίο είναι απομονωμένο και ως εκ τούτου θα πρέπει να παρακαμφθούν οι συνήθεις διαδικασίες προσφορών και να δοθεί η δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση, στον Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας, της Κύπρου, να εγκαταστήσει και να διαχειρίζεται συστήματα αποθήκευσης, σε συνεργασία με την ΑΗΚ. Οπότε πιστώνεται ως επιτυχία το συγκεκριμένο εγχείρημα στον κ Παπαναστασίου ο οποίος το Φθινόπωρο θα προχωρήσει σε τερματισμό του σχεδίου επιχορήγησης της παραγωγής πράσινης ενέργειας Net-Metering και θα προχωρήσει με την επιχορήγηση της αποθήκευσης της πράσινης ενέργειας. Μάλιστα το νέο σχέδιο το οποίο θα επιχορηγεί την αποθήκευση θα προσφέρει μεγαλύτερο ποσό επιχορήγησης από αυτό που τρέχει τη δεδομένη στιγμή καθώς υπολογίζεται ότι θα φτάνει τις €2000.

Πάντως η ΑΗΚ έλαβε το πράσινο φως από την ΡΑΕΚ στις 7 του Απρίλη για τροποποίηση της υπ’ αριθμόν ΚΕΑ16-2024 Άδειας για Εγκατάσταση Αποθήκευσης Ενέργειας, η οποία αφορά την αύξηση της ισχύος εξόδου από τις συστοιχίες μπαταριών από 40 MW σε 80 MW. Πλέον επαφίεται στην ετοιμότητα του διαχειριστή για την κρατική αποθήκευση ηλεκτρισμού η οποία υπολογίζεται να είναι υλοποιήσιμη μέχρι του χρόνου και αν αμβλύνει μια ώρα αρχύτερα το πρόβλημα των περικοπών στα φωτοβολταϊκά πάρκα και στα σπίτια. Μην χάσετε λοιπόν άλλο χρόνο, δείξετε του κόσμου ότι σας νοιάζει και προχωρήστε έτσι για αλλαγή με γοργούς ρυθμούς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Δωρίτας Γιαννακού

Δωρίτα Γιαννακού: Τελευταία Ενημέρωση