
Της Δωρίτας Γιαννακού
Δεν σηκώνουν και πολλά πολλά οι νέοι. Συγκεκριμένα οι Gen Z (1997- 2012) ψάχνονται συνεχώς για κάτι καινούργιο, με καλύτερο μισθό, με λιγότερο άγχος και πίεση. Σημαντικό για τη συγκεκριμένη γενιά η οποία αποτελεί και την πρώτη γενιά ανθρώπων που γεννήθηκαν μέσα στην εποχή του διαδικτύου, των social media και της έξυπνης τεχνολογίας είναι και οι καλές σχέσεις με τους συναδέλφους αλλά και τον εργοδότη-προϊστάμενο τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνουν σε μια εργασία είναι να βρίσκουν αναγνώριση της αξίας τους και της δουλειάς τους και να καταφέρουν να ισορροπούν την προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή. Αναζητούν ευέλικτη εργασία (remote/hybrid) και όχι μόνο καλό μισθό, και μια δουλειά η οποία να έχει νόημα και αξία. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει για τους νέους η ψυχική τους υγεία και ως εκ τούτου φροντίζουν να αποφεύγουν το ενδεχόμενο ενός εργασιακού burnout.
Έρευνα του kariera.gr σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο καταδεικνύει ότι οι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας είναι η έντονη κινητικότητα, οι αυξημένες απαιτήσεις, όχι κατ’ ανάγκην υλικές, και τα υψηλά ποσοστά επαγγελματικής δυσαρέσκειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 47% των επαγγελματιών δηλώνει ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης νέας εργασίας, ενώ μόλις το 20,5% απαντά ότι δεν ενδιαφέρεται για κάποια επαγγελματική μετακίνηση αυτή την περίοδο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πιο αποφασιστικοί αναφορικά με την αναζήτηση νέων ευκαιριών εμφανίζονται οι γυναίκες και οι νέοι.
Αναφορικά με τους λόγους που εγκαταλείπουν και ορισμένες φορές πριν καλά καλά αρχίσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία σε μια εταιρεία οι νέοι, είναι οι καλύτερες οικονομικές προτάσεις από άλλες εταιρείες (66%) και το αυξημένο άγχος ή η εργασιακή πίεση (56%). Ακολουθούν η δυσλειτουργική σχέση με τον προϊστάμενο (55%), η έλλειψη αναγνώρισης (48%) και η ανάγκη για ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής (43%). Στον αντίποδα, οι παράγοντες που οδηγούν έναν εργαζόμενο να παραμείνει σε έναν οργανισμό περιλαμβάνουν το ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών (60%), την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (59%), την εργασιακή ασφάλεια και σταθερότητα (56%), την οικονομική ευρωστία της εταιρείας (41%) και τις ευκαιρίες καριέρας και εξέλιξης (38%).
Επομένως, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα, οι νέοι συνδέουν την εργασιακή ικανοποίηση με ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η αξιοκρατία, ο σεβασμός, η συνεργατική κουλτούρα και η καλή επικοινωνία με τη διοίκηση. Λοιπόν εμείς αυτό χωρίς καμία επιφύλαξη το επικροτούμε διότι θέλουμε νέους οι οποίοι δεν συμβιβάζονται και επιζητούν το καλύτερο και αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο. Διαμορφώνουν μια ταυτότητα διεκδικητική, στοχεύοντας διαρκώς σε κάτι ποιοτικό, δίκαιο και ουσιαστικό, δεν αποδέχονται τη μετριότητα ως κανονικότητα και απαιτούν αλλαγές. Με άλλα λόγια μια γενιά που αμφισβητεί πράγματα και δεδομένα επιδιώκοντας την πρόοδο και την καινοτομία. Αυτό μας αρέσει και το βρίσκουμε και ιδιαίτερα ωφέλιμο για την κοινωνία. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η απογοήτευση με την οποία θα έρθουν και είναι και λογικό να έρθουν αντιμέτωποι οι νέοι. Αποτελεί εξάλλου μέρος του παιχνιδιού η απογοήτευση και θα κάνει αυτά τα παιδιά ακόμα πιο δυνατά και ακόμα πιο αποφασιστικά επιφέροντας την ωρίμανση τους. Η απογοήτευση μπορεί να γίνει καύσιμο για δημιουργία και επιμονή και όχι απαραίτητα παραίτηση. Η νέα γενιά οφείλει να μάθει και μάλιστα ορισμένες φορές με σκληρό τρόπο ότι το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να γίνει σκληρό και ανυπόφορο. Ωστόσο, μέσω αυτής της διαδικασίας θα χτίσει χαρακτήρα και θα αναπτύξει δεξιότητες διαχείρισης καταστάσεων, μαθαίνοντας πως να αντιδράσει καλύτερα την επόμενη φορά. Λέγοντας αυτό δεν εισηγούμαστε βεβαίως ότι είναι υποχρεωμένοι και πρέπει να μένουν σε μια εργασία η οποία δεν τους ικανοποιεί ή εισπράττουν υποτίμηση και τοξικότητα. Αυτό που λέμε είναι να δίνουν ευκαιρίες, να δοκιμάζονται, να μαθαίνουν και να εξελίσσονται. Δεν σηκώνει παραίτηση το όλο εγχείρημα. Αποτελεί δύναμη της κάθε γενιάς η δίψα της να επιδιώκει να χτίσει κάτι καλύτερο από αυτό που κληρονόμησε και αλίμονο εάν αυτό χαθεί.