

Του Ονασαγόρα
Χασμουρητά προκάλεσαν όπως και κάθε φορά, οι ομιλίες των πολιτικών ηγετών, ηγετίσκων και βουλευτών. Επανάληψη των ίδιων θέσεων και... επιχειρημάτων, με το ίδιο λεκτικό, με την ίδια μονοτονία. Όλο και περισσότεροι διερωτώνται ποια είναι η χρησιμότητα και η σκοπιμότητα της συγκεκριμένης διαδικασίας...
Ωστόσο δεν ήταν μόνο αυτό το θέμα συζήτησης χθες στη Βουλή.
Σε κάποιο πηγαδάκι έγινε κουβέντα και για τα κόκκινα δάνεια βουλευτών και άλλων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ). Όπως ακούστηκε κάποιοι βουλευτές πιέζουν η λίστα των συγκεκριμένων ατόμων να κατατεθεί επιτέλους στη Βουλή για να διαφανεί εάν έγιναν χαριστικές διαγραφές και ευνοϊκές εγκρίσεις δανείων σε βουλευτές οι οποίοι νομοθετούσαν για τα ΜΕΔ.
«Δεν είναι και άδικο και κοροϊδία ο μόνος που μπόρεσε μέχρι σήμερα να δει τη συγκεκριμένη λίστα να είναι ο Συλλούρης, ο οποίος την έστειλε πίσω και εκ τότε δεν την είδε κανένας;» ήταν ένα από τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν.
- Αληθεύει ότι και στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το πως πρέπει να γίνει η διαχείριση του θέματος;
Με επιστολή της Ειρήνης Χαραλαμπίδου στα μέλη της επιτροπής γίνεται εισήγηση όπως από κοινού καταλήξουν στα στοιχεία που θα ζητηθούν από τον Κεντρικό Τραπεζίτη Κωνσταντίνο Ηροδότου "για να μην είμαστε εκτεθειμένοι στην κοινή γνώμη», όπως αναφέρεται. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι, ακόμα και εντός της Επιτροπής, που δεν θα ήθελαν με τίποτε να ξανανοίξει και κυρίως να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα...
Εντατικές και συντονισμένες προσπάθειες καταβάλλουν Χριστοδουλίδης και Δένδιας στις Βρυξέλλες για χτίσιμο μετώπου κατά της τουρκικής επιβουλής της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πηγή μου από τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, είχαν και οι δύο αρκετές συναντήσεις με ομολόγους τους με θετικά αποτελέσματα. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα αλλά και αύριο οπότε θα γίνει και η τελική... σούμα.
Την Πέμπτη και την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα ασχοληθεί με το παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη και αναμένονται, όπως ακούω, σημαντικές εξελίξεις. Το αίτημα της Ελλάδας είναι η ρητή καταδίκη των μνημονίων που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη και την επιβολή κυρώσεων εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση από τις δύο χώρες.
Ο Χριστοδουλίδης έχει στις Βρυξέλλες και επαφές και για το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις επεμβάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Κυρώσεις που για πρώτη φορά θα έχουν όνομα και... πρόσωπο, αφού θα υποβληθούν από την κυπριακή πλευρά τα σχετικά στοιχεία.
Για συλλογή των εν λόγω στοιχείων ακούω ως έχει γίνει τεράστια προεργασία με την εμπλοκή πολλών. Όχι μόνο από το ΥΠΕΞ αλλά και από άλλα υπουργεία και οργανισμούς και πρεσβείες.
Πηγή μου υποστηρίζει πως στη λίστα του Χριστοδουλίδη θα υπάρχουν και ονόματα ατόμων και ονόματα εταιρειών που σχετίζονται με τις παράνομες γεωτρήσεις. Τα ονόματα, σύμφωνα πάντα με την πηγή μου, θα αφορούν άτομα και φορείς που παρέχουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη για διενέργεια των παράνομων γεωτρήσεων. Στην ερώτηση μου κατά πόσον στη λίστα θα περιλαμβάνονται και ονόματα πολιτικών ατόμων η απάντηση ήταν αινιγματική: «Δεν θα το απέκλεια».
----------------------------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.