

Του Ονασαγόρα
Σχετικά... ήσυχη ήταν χθες η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου διαψεύδοντας τις πληροφορίες και τις προβλέψεις για εκρηκτική συζήτηση. «Όχι ότι έλειψαν οι στιγμές έντασης και αντιπαράθεσης αλλά καμιά σχέση με εκρήξεις» μου ανέφερε πηγή μου που γνωρίζει. «Φαίνεται πως οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκουν πιο άνετο τον πόλεμο εκτός Εθνικού Συμβουλίου και τις αδιάκριτες βολές κατά του Προεδρικού από το πρωί μέχρι το βράδυ μέσω των ΜΜΕ», συμπλήρωσε η πηγή μου, η οποία σημείωσε πως «εκεχειρία πάντως δεν επήλθε». Πολιτικοί αρχηγοί πάντως μόλις βγήκαν από το Προεδρικό διατύπωσαν τη διαφωνία τους ενώ μαθαίνω πως επανέρχονται από σήμερα δριμύτεροι στην κριτική τους.
Αλλάζει... ρότα η Λουτ προκειμένου να επιτύχει την αποστολή της. Το Γκουτέρες Girl αφού είδε και απόειδε ότι δεν πρόκειται να βγάλει άκρη με τις θέσεις των δύο πλευρών στους όρους αναφοράς τους... έβαλε στην άκρη και πάει για άλλα. Στόχος να πετύχει μια όσο πιο περιεκτική γίνεται συμφωνημένη δήλωση με προοπτική συνέχισης του διαλόγου και αν είναι δυνατόν και μετάβαση σε πενταμερή. Κάτι που εκ των πραγμάτων φαίνεται δύσκολο έως απίθανο να επιτευχθεί με προτασσόμενους τους όρους αναφοράς. Δεν αποκλείεται όμως να εγκαταλείψει και την προσπάθεια για έκδοση συμφωνημένης δήλωσης και να αφήσει το έργο αυτό στους τρεις συνδαιτυμόνες, τον Νίκαρο, τον Ακιντζί και τον Γκουτέρες. Με την ελπίδα το δείπνο να μην καταστεί τελικά... αχώνευτο.
Πηγή μου που γνωρίζει μου έλεγε χθες ότι η πλευρά μας ενώ μεταβαίνει στο δείπνο χωρίς πολλές προσδοκίες δεν αποκλείει και τουρκικό ελιγμό της τελευταίας στιγμής, αν και όλες οι ενδείξεις φανερώνουν πως η Τουρκία δεν ευνοεί συνομιλίες πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με την πηγή μου, η τουρκική θέση διαβιβάστηκε ξεκάθαρα και στον Δένδια από τον Τσαβούσογλου αλλά και στην ίδια την Λουτ που είδε κλειστή την πόρτα του Τούρκου ΥΠΕΞ, όταν ζήτησε συνάντηση μαζί του. Κάτι που μάλλον την ενόχλησε, ιδιαίτερα όταν της ανέφεραν πως ο Μεβλούτ δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος για συνάντησή τους αφού δεν έχει αλλάξει τίποτε στο Κυπριακό και στην τουρκική στάση...
Τη Δευτέρα θα κάνει την επίσημη πρώτη του εμφάνιση το «Νέο Κύμα» του τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη. Όπως ακούω το Νέο Κύμα θα παρουσιάσει την ηγεσία του η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αριθμεί περί τα 80 άτομα, αρκετοί από τους οποίους επιστήμονες. Το Νέο Κύμα αναμένεται, ίσως όχι τη Δευτέρα αλλά σύντομα, να παρουσιάσει το κοινωνικό του όραμα αλλά και τις θέσεις του για το Κυπριακό. Για το τελευταίο ακούω πως στοχεύει στην παρουσίαση ενός πλάνου για όλες τις πτυχές του προβλήματος με τη συμμετοχή και νέων ανθρώπων και των προβληματισμών τους.
Μπορεί η κόντρα μεταξύ Σιζό και Παπαδάκη στην ΕΔΕΚ να βρίσκεται προς το παρόν εντός του κόμματος, δεν αποκλείεται όμως σύντομα να αποκαλυφθεί πλήρως στη δημοσιότητα. Το κόμμα της διαφάνειας, όπως ο ίδιος ο Σιζόπουλος το χαρακτηρίζει, στην περίπτωση της πειθαρχικής έρευνας κατά του Παπαδάκη τηρεί σιγήν ιχθύος. Ούτε καν στην ατζέντα του Πολιτικού Γραφείου δεν είχε εγγραφεί το θέμα, όπως λέγεται, ούτε ο Παπαδάκης ενημερώθηκε, πριν το μάθει από δημοσιογράφους, ότι ερευνάται πειθαρχικά και για ποιους λόγους.
Η πορεία που θα λάβει το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα μετά τη συνάντηση του Κωστή Ευσταθίου με τον Δημήτρη Παπαδάκη. Και, όπως ακούγεται, δεν αποκλείεται η ιστορία να οδηγηθεί τελικά στο δικαστήριο, όπου και θα λάμψει όλη η αλήθεια.
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.