

Του Ονασαγόρα
Έντονη συζήτηση προκαλεί η άρνηση των Τουρκοκυπρίων να παραδώσουν ολοκληρωμένη επιδημιολογική έκθεση για τα κρούσματα και την πορεία του κορωνοϊού στην Κύπρο. Και στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα. Η στάση των Τουρκοκύπριων που συμμετέχουν στην κοινή τεχνική επιτροπή για την Υγεία ξένισε τους Ελληνοκύπριους συμμετέχοντες αφού ήταν ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να παραδώσουν την έκθεση. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως είναι πιθανόν τέτοια έκθεση να μην υπάρχει αφού δεν έχουν εφαρμοστεί εξαρχής τα σωστά πρωτόκολλα και η καταγραφή της εξέλιξης της πανδημίας με τα κρούσματα, τις θεραπείες, τις ανιχνεύσεις και τα είδη των τεστ που εφαρμόστηκαν.
Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο το θέμα έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις με τον Ακιντζί να διερωτάται γιατί δεν συντάσσεται η επιδημιολογική έκθεση που του είχαν υποσχεθεί. Καπάκι ήρθε και η παραίτηση από την Σιμπέλ Σιμπέρ, επικεφαλής του «επιστημονικού συμβουλίου για τον κορωνοϊό» μαζί με άλλα δύο μέλη, με κατηγορίες κατά της ψευδοκυβέρνησης και του λεγόμενου υπουργείου Υγείας ότι δεν τους λάμβαναν υπόψη, δεν είχαν επαφές μαζί τους και ότι το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» υλοποίησε αποφάσεις για τον κορωνοϊό που δεν βασίζονταν σε επιστημονικά αλλά σε πολιτικά κριτήρια. Το δε διαφαινόμενο νέο άνοιγμα των κατεχομένων προς την Τουρκία στην οποία ο κορωνοϊός ευδοκιμεί προκαλεί έντονες αντιδράσεις όχι μόνο στα κατεχόμενα αλλά και στις ελεύθερες περιοχές.
Απ΄όσα μαθαίνω τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στον Λόφο υπάρχει έντονος προβληματισμός κατά πόσον τα οδοφράγματα θα μπορέσουν να ανοίξουν με αυτές τα δεδομένα, ακόμα κι αν το κατοχικό καθεστώς αποσύρει όλες τις απαγορεύσεις που έχει επιβάλει σφραγίζοντάς τα, με την ανοχή και σιωπή των Ηνωμένων Εθνών.
Τελικές αποφάσεις επί του θέματος αναμένονται πολύ σύντομα μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Νίκαρος με την επιδημιολογική ομάδα και τους υπουργούς του στο Προεδρικό, αύριο.
Πηγή μου που γνωρίζει μου έλεγε πως η κυβέρνηση αν και επιμένει στη συμφωνία που έγινε μεταξύ Νίκαρου και Ακιντζί για το σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων «δεν γίνεται να μην αξιολογηθούν και τα νέα σοβαρά δεδομένα». Και συνέχισε: «υπάρχουν σαφέστατες υποψίες ότι ενδεχομένως στα κατεχόμενα να μην είναι μηδενικά τα κρούσματα όπως παρουσιάζονται από τη ψευδοκυβέρνηση και ίσως να υπάρξει μεγάλη αύξησή τους με τις επισκέψεις από την Τουρκία. Ποιος θα καταγράψει αξιόπιστα τα κρούσματα και την πορεία τους; Ταυτόχρονα η σιωπή των Ηνωμένων Εθνών αλλά και πολιτικών δυνάμεων στις ελεύθερες περιοχές, όπως το ΑΚΕΛ, που έθεταν πάνω απ' όλα την επιστημονική τεκμηρίωση πριν ληφθούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις, προκαλούν υπόνοιες για νέο γύρο αντιπαραθέσεων».
Ωστόσο, όπως μου έλεγε χθες ειδικός που γνωρίζει και τις πολιτικές προεκτάσεις του θέματος: Το ουσιαστικό ερώτημα είναι κατά πόσον θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματικό έλεγχο στα οδοφράγματα εάν και όταν αυτά ανοίξουν και να προλάβουμε ένα νέο γύρο κρουσμάτων ύστερα από τόσες θυσίες που έγιναν συντονισμένα από την κυπριακή κυβέρνηση και τους Ελληνοκύπριους. Είναι έτοιμες όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος τους, να αποβάλουν συμπλέγματα και προκαταλήψεις και να συμβάλουν εποικοδομητικά στον χειρισμό του θέματος ή θα καταφύγουν ξανά σε μικροπολιτικές θέτοντας σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία και την ενότητα;
Σημαντική είναι η σημερινή ημέρα σήμερα για τον Νίκο Δένδια ο οποίος μεταβαίνει στην Αίγυπτο με τεχνική ομάδα του ΥΠΕΞ με στόχο «μια καλή συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου».
Πρόκειται για μια δύσκολη αποστολή η εξέλιξη της οποίας θα εξαρτηθεί από τη διάθεση του Σίσι να αντιπαρατεθεί ή και να συγκρουστεί ανοιχτά με τον Ερντογάν. Όπως μαθαίνω από πηγή μου στην Αθήνα ακόμα και μία «ενδιάμεση συμφωνία για μερική οριοθέτηση αφήνοντας εκτός το «πολύπλοκο» σύμπλεγμα του Καστελόριζου θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία».
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.