ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ποιος και γιατί κρύβει τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή;

= ΤΕΤΑΡΤΗ 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Μία κωμικοτραγική ιστορία διεξήχθη πρόσφατα στον Λόφο. Κάποιοι που την άκουσαν εξακολουθούν να είναι ακόμα σοκαρισμένοι και κάποιοι άλλοι την έκαναν... ανέκδοτο.

Η υπόθεση, όπως έγκυρα πληροφορούμαι από πηγή μου που γνωρίζει, αφορά τέως υψηλόβαθμο στέλεχος σε νευραλγική υπηρεσία του κράτους την οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ύστερα από αυστηρές υποδείξεις του ίδιου του Νίκαρου. Ο εν λόγω αξιωματούχος μάλιστα έφερε σε δύσκολη θέση τον Νίκαρο σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο που αφορούσε την υπηρεσία του γι’ αυτό και οδηγήθηκε εσπευσμένα στην έξοδο. Σαν να μην αρκούσε η ταραχή που προκάλεσε στον Νίκαρο με τη συμπεριφορά του, είχε και το θράσος, σύμφωνα με την πηγή μου να τον επισκεφθεί και να του ζητήσει τι; Ούτε λίγο, ούτε πολύ να τον διορίσει πρέσβη! Όταν τον άκουσε ο Νίκαρος δεν πίστευε στ’ αυτιά του και στην αρχή του φάνηκε πως επρόκειτο για αστείο. Στην ερώτησή μου «πώς αντέδρασε τελικά ο Νίκαρος;» η απάντηση που πήρα ήταν: «ήθελε να παιχτεί!».

Πάντως ο τέως αξιωματούχος έγινε viral στον Λόφο και βρήκε μια καλή θέση στα πιο σπαρταριστά ανέκδοτα. Ωστόσο δεν... ησύχασε. Και άρχισε να ξεθυμαίνει μέσω των σόσιαλ μίντια σχολιάζοντας δηκτικά και σε ορισμένες φορές επιδεικτικά και επιλεκτικά κάποιες εξελίξεις.

Την τιμητική μου είχα χθες από τον Οδυσσέα Τσακ-Νόρις. Ο Γενικός Ελεγκτής αποφάσισε να απαντήσει στη χθεσινή μου στήλη στη διαδικτυακή έκδοση αλλά επέλεξε μόνο το θέμα του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή. Το πιο ανώδυνο για να πούμε την αλήθεια και χωρίς να απαντά στην ουσία του σχολιασμού. Ούτε τις αναφορές και απορίες μας για όσα διαμείφθηκαν μεταξύ του και του Άντρου Κυπριανού διάβασε, ούτε τους φόβους που διατύπωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού για το ενδεχόμενο πολιτικού εκβιασμού παραμονές εκλογών είδε, ούτε και την αναφορά του για τις εξουσίες και την ευχέρεια που έχει να δρα κατά το δοκούν ένας διορισμένος και όχι εκλεγμένος αξιωματούχος χωρίς να υφίσταται ουσιαστικά ο ίδιος έλεγχο.

Στην ανάρτηση που έκανε ο Οδυσσέας Τσακ-Νόρις στο Twitter παρέθεσε τον πίνακα με το οργανόγραμμα της Υπηρεσίας «του» σημειώνοντας επί λέξει: «Η @Kathimerini_Cy που έχει απορία για τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή θα μπορούσε εύκολα να δει στην ιστοσελίδα μας ότι έχει υπό την ευθύνη του τα θέματα ενέργειας, εμπορίου, βιομηχανίας, μεταφορών και έργων».

Μα τα καθήκοντα του κ. Κυριάκου τα γνώριζα αγαπητέ κύριε Γενικέ. Όπως και τα προσόντα του που καταγράφονται στο βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Από εκεί έμαθα ότι ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας έχοντας εξασφαλίσει πλήρη υποτροφία και μετά τη στρατιωτική του θητεία σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ επίσης με πλήρη υποτροφία της Κοινοπολιτείας και ότι στη συνέχεια εργάστηκε σε ζηλευτές θέσεις και απέκτησε εξειδίκευση στον έλεγχο των τραπεζών κλπ.

Για να είμαι ειλικρινής, όταν διάβασα όλα αυτά τα προσόντα του κ. Κυριάκου, διερωτήθηκα ξανά ποιος είναι ο λόγος που ούτε τον ακούμε, ούτε τον βλέπουμε να μιλά για τα καθήκοντα που του «έχουν ανατεθεί» και για τα θέματα με τα οποία ασχολείται. Γιατί άραγε; Και επαναλαμβάνω τα χθεσινά ερωτήματα: το αποφεύγει ο ίδιος; του το απαγορεύει κάποιος; Πού βρίσκεται τελος πάντων ο άνθρωπος του Θεού με τόσα προσόντα και τόσα καθήκοντα που ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής διαφημίζει; Δεν έχει λόγο για το έργο που επιτελεί;

Πάντως, για να σας πω την αλήθεια, τις προάλλες άκουγα από νομικό να αναφέρει πως στο Σύνταγμα ο Γενικός Ελεγκτής και ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή θεωρούνται ισότιμοι σε θέματα εξουσιών. Και για να διαπιστώσω του λόγου το αληθές έψαξα το Σύνταγμα το οποίο σαφέστατα αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο 117:

1. Ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή έχει την εξουσία και εκτελεί τις υπηρεσίες και τα καθήκοντα, τα οποία κανονικά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του αξιώματός του. Επίσης, ο ίδιος μπορεί, υποκείμενος στις οδηγίες του Γενικού Ελεγκτή, να ασκεί κάθε εξουσία και να εκτελεί κάθε καθήκον ή υπηρεσία, τα οποία έχουν ανατεθεί στον Γενικό Ελεγκτή δυνάμει του Συντάγματος ή του Νόμου.

2. Ο Βοηθός Γενικού Ελεγκτή αναπληρώνει τον Γενικό Ελεγκτή, στην ενάσκηση των καθηκόντων του, σε περίπτωση απουσίας ή πρόσκαιρου κωλύματός του.

Ποιος και γιατί μας κρύβει λοιπόν τον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή; Κι αν όντως μπορεί «να ασκεί κάθε εξουσία και να εκτελεί κάθε καθήκον ή υπηρεσία τα οποία έχουν ανατεθεί στον Γενικό Ελεγκτή δυνάμει του Συντάγματος ή του Νόμου», θα έπρεπε να βρίσκεται σε πλήρη αφάνεια για τόσα χρόνια; Ή μήπως κάτι άλλο συμβαίνει; Μήπως μια γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή να ξεκαθαρίσει το τοπίο και τις αρμοδιότητες για εμάς τους αδαείς;

ΚΟΥΙΖ: Ποια βουλευτίνα ανησυχεί πολύ για την έρευνα που αναμένεται να αρχίσει για τα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων; Όπως τουλάχιστον αποκάλυψε συνάδελφός της;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση