ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Συναγερμός εγγυητής του μέλλοντος της Κύπρου

Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΡΙΔΗ

Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη της οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος αλλά και ο πλανήτης μας γενικότερα αντιμετωπίζουν τουλάχιστον πέντε σοβαρές προκλήσεις, καθότι η καθεμιά από αυτές ξεχωριστά μπορεί να ανατρέψει ισορροπίες δεκαετιών ή ακόμη και αιώνων.

Ξεκινώντας από τη μετατόπιση της διεθνούς ισχύος από τη Δύση στην Ανατολή που φέρνει γεωπολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν τα πάντα από τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς μέχρι τις επενδύσεις στην τεχνολογία και την υγεία. Συνεχίζοντας την ίδια ώρα διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι πιο διχασμένες από ποτέ με την κοινωνία τους να βλέπει συνταγματικά κεκτημένα και ανθρώπινα δικαιώματα να τίθενται υπό νομική αμφισβήτηση. Τρίτον, η ενεργειακή κρίση φέρνει ακρίβεια και πανικό στις χρηματαγορές, κάνοντας την ατμομηχανή των εξαγωγών (Γερμανία) να παρουσιάζει έλλειμμα στο ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια – προβλέπεται ένας χειμώνας κατά τον οποίο η Ευρώπη θα κρυώσει και θα πεινάσει. Τέταρτον, η υγειονομική κρίση σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλάζουν τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς πολυεθνικών εταιρειών και δημιουργούν συνθήκες για μια επισιτιστική κρίση στις φτωχότερες χώρες.

Η κλιματική κρίση, τέλος, θα προκαλέσει κατάρρευση του περιβάλλοντος όπως το γνωρίζαμε τους τελευταίους αιώνες, με τις δυνατότητες αντίδρασής μας να μειώνονται συνεχώς. Πρόκειται για διεθνείς κρίσεις σε διάφορα επίπεδα που έρχονται μετά από μια οικονομική και υγειονομική κρίση. Η ακρίβεια, η ενεργειακή ανασφάλεια και φτώχια, η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας και το Κυπριακό συνθέτουν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο η πατρίδα μας πρέπει αφενός να επιβιώσει αφετέρου να δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας για τους πολίτες της. Η Κύπρος χρειάζεται ρεαλιστικές λύσεις, αποτελεσματικούς χειρισμούς και διεθνή στήριξη.

Η απάντηση σε όλα τα πιο πάνω είναι μόνο μία. Είναι η παράταξη του πατριωτικού ρεαλισμού που έχει συνδεθεί με τις μεγάλες κατακτήσεις και επιτυχίες της Κύπρου και που αποτελεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Είναι η παράταξη που θα εξακολουθήσει να είναι δυνατή, ενωμένη και αποτελεσματική, ιδιαίτερα αν ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι ο νικητής στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η υποψηφιότητα του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι υποψηφιότητα νίκης, με προοπτικές αύξησης του κύρους και της στήριξης που απολαμβάνει η Κύπρος στο εξωτερικό. Οι πρόσφατες συναντήσεις του με ηγέτες της κεντροδεξιάς σε διεθνές επίπεδο αποδεικνύουν τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η χώρα. Παράλληλα, η αποτελεσματικότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου στο εσωτερικό της χώρας αποτελεί εγγύηση συνέχειας του κράτους και διαρκούς βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη. Είναι η δοκιμασμένη – και πετυχημένη – λύση. Μια τέτοια λύση έχει ανάγκη η πατρίδα μας για να μπορέσει να χτίσει το νέο παραγωγικό πρότυπο, να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην οικονομία και να βρίσκει συνεχώς διεξόδους για την ανάπτυξη. Οι επερχόμενες εκλογές θα πρέπει να γίνουν με αντιπαράθεση πάνω σε προγραμματικές θέσεις, με διαλογική συζήτηση (debate) πάνω στις προτεινόμενες λύσεις σε όσα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και με κοινό παρονομαστή την ικανότητα διακυβέρνησης. Στις εκλογές διακυβεύεται όχι μόνο το μέλλον της Κύπρου, αλλά και αυτή ταύτη η ύπαρξή της. Με τις σωστές επιλογές έχουμε να κερδίσουμε πολλά αλλά με λανθασμένες επιλογές έχουμε να χάσουμε πολύ περισσότερα ακόμα και την ύπαρξη αυτής ταύτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό, οι Κύπριοι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν ψύχραιμα, συνειδητά και όχι με βάση τις προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες. Η επιλογή είναι μία. Το χάος παραμονεύει. Τα ερωτήματα είναι σαφή: Ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την επόμενη ημέρα; Ποιος έχει την απαραίτητη εμπειρία να λειτουργήσει στο εσωτερικό και το εξωτερικό; Ποιος έχει καταθέσει εχέγγυα σταθερότητας και ικανότητας στη μέχρι σήμερα σταδιοδρομία του;

Η πρόσφατη ιστορία επιλογής πολιτικών που αρέσκονται να μην τσαλακώνονται και να προστατεύουν την εικόνα τους, αποφεύγοντας τις δύσκολες μάχες έχει αποδείξει ότι μόνο κακό προκαλεί. Ο λαϊκισμός και η πλειοδοσία αποδείχθηκαν επικίνδυνα πειράματα που κατέληξαν να έχουν άσχημα αποτελέσματα. Μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό οι μεσογειακοί λαοί της Ε.Ε.

Εισηγούμαι τον Αβέρωφ Νεοφύτου όχι επειδή απλά τυγχάνει να είναι πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι ο άνθρωπος που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Γνώρισα τον Αβέρωφ όταν ακόμα ήταν πρωτόπειρος πολιτικός και ήταν δήμαρχος της Πόλεως Χρυσοχούς. Έκτοτε τον παρακολουθώ και θαυμάζω την πορεία του – είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του όταν διετέλεσε υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων αλλά και γενικότερα σε όλη του την πολιτική καριέρα. Είναι άνθρωπος οξυδερκής με σταθερές θέσεις στα διάφορα θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, ξέρει να εργάζεται σκληρά και να βρίσκει συναινετικές λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα αλλά πάνω απ’ όλα είναι ανθρώπινος και ειλικρινής. Σίγουρα τον προτείνω σε όλο τον κυπριακό λαό με υπευθυνότητα και σιγουριά για ένα ακόμα πιο λαμπρό μέλλον. Για το καλό της πατρίδας μας και των παιδιών μας.

Η επομένη των εκλογών θα βρει την Κύπρο καλύτερη, την παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού ισχυρότερη και δικαιωμένη, για ακόμη μία φορά, για τις επιλογές της ηγεσίας μας και τον αγώνα των μελών μας.

Ο κ. Κώστας Τσιρίδης είναι νομικός – Ιδρυτής Κώστας Τσιρίδης & Σία Δ.Ε.Π.Ε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση