ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μια ατέλειωτη κουραστική προεκλογική περίοδος

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Οταν πριν από ένα περίπου μήνα πάρθηκε η απόφαση για αναβολή των δημοτικών εκλογών κανείς δεν πείστηκε πως ο λόγος ήταν η μεταρρύθμιση για την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πίσω μέρος του μυαλού όλων είναι οι προεδρικές εκλογές.

Στον ΔΗΣΥ δεν έχουν καμιά διάθεση να ρισκάρουν τυχόν εκλογικές απώλειες σε μια νέα εκλογική μάχη και να χάσουν το μομέντουμ που έχουν αποκτήσει από την επιτυχία των βουλευτικών εκλογών. Από την άλλη, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ μπροστά στον κίνδυνο μιας νέας εκλογικής πανωλεθρίας συμφώνησαν για την αναβολή των εκλογών για να μπορέσουν να ανασυνταχθούν ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Έχουμε μπει ξανά σε προεκλογική περίοδο και ας έχουμε ακόμα 15 μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές. Η αίσθηση που έχει ο μέσος Κύπριος πολίτης είναι πως ζει σε μια συνεχόμενη προεκλογική περίοδο χωρίς τέλος. Αρκετοί αποδίδουν το συγκεκριμένο φαινόμενο στο γεγονός πως έχουμε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά μέσο όρο κάθε δυόμισι χρόνια περίπου έχουμε εκλογές. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, το πρόβλημα είναι η συμπεριφορά των ίδιων των πολιτικών. Οι ίδιοι οι πολιτικοί συμπεριφέρονται με αυτή τη λογική ακόμα και αν απέχουμε πολύ από τις επόμενες εκλογές. Δεν υπάρχει παραγωγή πολιτικού λόγου αλλά μια λογική μάρκετινγκ και επικοινωνίας.

Ακόμη και ο τρόπος που εργαλειοποιούνται οι εκάστοτε εκλογές είναι προβληματικός. Καταλήξαμε στο να έχουν μετατραπεί σε ένα εργαλείο μέτρησης δυνάμεων και απόκτησης εξουσίας από το πολιτικό σύστημα, ενώ ο πραγματικός του ρόλος του θα έπρεπε να είναι ο έλεγχος και η αξιολόγηση των πολιτικών. Όταν όμως δεν είναι συμφέρουσα η διεξαγωγή εκλογών αυτές αναβάλλονται χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Αυτό είναι κάτι που βλέπουμε συνήθως σε ελλειμματικές Δημοκρατίες και όχι σε μια χώρα που όπως η δική μας που θέλει να ονομάζεται σύγχρονη. Τα πολιτικά κόμματα δεν βλέπουν τους πολίτες ως ψηφοφόρους αλλά σαν πελάτες και όπως κάθε καλός διαφημιστής ξέρουν καλά τους πελάτες τους. Οι πολιτικές δυνάμεις στρέφονται προς αυτούς που πάνε να ψηφίσουν και η πλειοψηφία αυτών είναι το σκληρό κομματικό ακροατήριο. Ο λόγος τους απευθύνεται στους σκληρούς κομματικούς πυρήνες, που θα προσέλθουν ούτως ή άλλως στις κάλπες, καθώς γνωρίζουν πως έχουν χάσει το παιχνίδι μ’ ένα μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος που επιλέγει την αποχή από τις εκλογές.

Η αποχή είναι μεγάλος κίνδυνος για τις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά κανένας δεν προβληματίζεται γι’ αυτό. Η απαξίωση μεγάλης μερίδας των πολιτών δεν φαίνεται να ενοχλεί ουσιαστικά το πολιτικό σύστημα παρά την αντίθετη ρητορική που αναπτύσσεται κατά διαστήματα. Για αυτόν τον λόγο παρατηρείται η όξυνση του πολιτικού λόγου, ο λαϊκισμός και η πόλωση καθώς με αυτούς τους τρόπους θα ικανοποιηθούν οι πελάτες – ψηφοφόροι των κομμάτων.

Την ώρα που οι πολίτες βλέπουν τη μία κρίση να έρχεται μετά την άλλη και περιμένουν από αυτούς που έχουν στα χέρια τους τις τύχες του τόπου να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση, για τους περισσότερους οι έγνοια τους είναι οι προεδρικές εκλογές. Κυριολεκτικά το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι ανούσιες πολιτικές αντιπαραθέσεις με φόντο τις προεδρικές εκλογές. Αν και κάποιοι ράβουν προεδρικό κοστούμι εδώ και χρόνια, αυτό δεν είναι η προτεραιότητα για τους πολίτες. Προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας. Η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του κρατικού μηχανισμού. Η πάταξη της διαφθοράς που μας έχει μετατρέψει σε περίγελο ολόκληρης της υφηλίου. Η κλιματική αλλαγή που μας επηρεάζει και εμάς ασχέτως πως θεωρούμε πως θα την γλιτώσουμε, όπως νομίζαμε και με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το τελματωμένο Κυπριακό όπου βρισκόμαστε στο και πέντε της διχοτόμησης.

Αυτή η νοοτροπία να συμπεριφέρονται οι πολιτικοί λες και βρισκόμαστε συνεχώς σε προεκλογική περίοδο έχει κουράσει. Είναι ένας και από τους λόγους για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι από αυτές τις συμπεριφορές και αν δεν το καταλάβουν γρήγορα και να αλλάξουν τρόπο σκέψης, ίσως κληθούμε να διαχειριστούμε δυσάρεστες καταστάσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την Δημοκρατία.

Ο κ. Χρίστος Κυπριανού κατέχει Ba Κοινωνιολογίας και Μa New Media And Society

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Προσωπικότητες στην ''Κ'': Τελευταία Ενημέρωση