
Partner Content
Η ποιότητα είναι το πάθος. Είναι η αγάπη για αυτό που κάνουμε, η φροντίδα για κάθε λεπτομέρεια, οι ατελείωτες ώρες που ξοδεύουμε σκεπτόμενοι το εστιατόριο και πώς να το βελτιώσουμε.
Η σταθερότητα όμως είναι το δύσκολο μέρος. Είναι η ενέργεια, η πειθαρχία και η δύναμη να επαναλαμβάνεις την ίδια εργασία ξανά και ξανά με την ίδια προσοχή. Δεν φέρνει πάντα χειροκρότημα ή εντυπωσιακές στιγμές, αλλά είναι η κρυφή δύναμη πίσω από κάθε επιτυχημένο εστιατόριο — και κάθε επιχείρηση γενικότερα.
Η σταθερότητα είναι αυτή που εγγυάται τη μακροζωία. Όλοι έχουμε δει προϊόντα «σταθερά μέτρια» να κυριαρχούν στην αγορά, όχι επειδή είναι εξαιρετικά, αλλά επειδή οι άνθρωποι τα εμπιστεύονται. Ξέρουν ότι το burger θα έχει την ίδια γεύση κάθε φορά, και αυτή η σιγουριά — ότι γνωρίζεις τι θα πάρεις — είναι αρκετή για να σε κάνει να επιστρέψεις ξανά.
Στον χώρο της υψηλής γαστρονομίας, φυσικά, χρειάζεσαι και τα δύο. Οι επισκέπτες περιμένουν να εκπλαγούν, να συγκινηθούν, να δοκιμάσουν κάτι που ξεπερνά τις προσδοκίες τους — και απαιτούν αυτήν την εμπειρία κάθε φορά. Όπως λέει και η γνωστή φράση:
«Είσαι τόσο καλός όσο το τελευταίο πιάτο που σέρβιρες».
Όμως, αν έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στα δύο, η σταθερότητα κερδίζει. Αρκεί να δούμε τις αλυσίδες fast food που κυριαρχούν παγκοσμίως. Δεν το πέτυχαν χάρη στην εξαιρετική ποιότητα, αλλά χάρη σε μια αδιαπραγμάτευτη υπόσχεση: το ίδιο προϊόν, κάθε φορά.
Αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύει η σταθερότητα — ειλικρίνεια. Την υπόσχεση ότι, όποιο επίπεδο ποιότητας κι αν έχεις θέσει, ο επισκέπτης σου θα το βρει ξανά και την επόμενη φορά που θα σε επισκεφθεί.
Αυτή είναι και η δική μου φιλοσοφία· με το ίδιο πάθος και την ίδια ειλικρίνεια, η αξία κρύβεται στη συνέπεια. Η ίδια εμπειρία — ξανά και ξανά.
*Γιώργος Χειμωνίδης, CEO of Chimonides Bros
Salt & Fire, COR Gastronomy, BIGA, Ο Τατάς