ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Τα δώρα του Αβέρωφ στο ΑΚΕΛ και οι προτάσεις στην Μέρκελ

= ΠΕΜΠΤΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τα δώρα του ΔΗΣΥ στο ΑΚΕΛ

Δύο σημαντικές εξελίξεις θα έχουμε σήμερα με ευθεία αναφορά στο Κυπριακό. Η μία θα είναι η συνάντηση του Αβέρωφ με τον Άντρο και η άλλη η τηλεδιάσκεψη Αναστασιάδη με την Μέρκελ. Η πρώτη, παρά τον καπνό και την τσίκνα που θα αναδύεται λόγω ημέρας, ενδέχεται να σφραγίσει την άτυπη συνεργασία των δύο κομμάτων στις αρχές. Απ' όσα άκουσα ο Αβέρωφ θα πάει στην Εζεκία Παπαϊωάννου με δώρα. «Όχι κατ' ανάγκη πολιτικά αλλά με κάτι που να ταιριάζει στην ημέρα ως τσικνοπέμπτη», όπως μου ανέφερε η Μάνταμ του Φούλη. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα... δώσει ο Άντρος, αφού ο Αβέρωφ για μέρες τώρα διαμηνύει προς όλους, ακόμα και στους Τουρκοκύπριους με τους οποίους συναντήθηκε χθες ότι ο ΔΗΣΥ παραμένει σταθερός και αμετακίνητος στην ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, κατάργηση των εγγυήσεων και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού. Υπονοώντας επιστροφή της Αμμοχώστου και της Μόρφου.Το μεγάλο ερώτημα της ημέρας σε σχέση με τη συνάντηση Αβέρωφ-Άντρου είναι: Θα τολμήσει ο Άντρος να προχωρήσει σε μια πολιτική συνεργασία με τον ΔΗΣΥ για το Κυπριακό, αφού έχουν ταυτόσημες απόψεις; Θα αφήσει κατά μέρος την κατά μέτωπο πολεμική κατά της κυβέρνησης και τις όποιες συμμαχίες με το ΔΗΚΟ και άλλους με τους οποίους έχει αντίθετη φιλοσοφία στο Κυπριακό και θα συγκατανεύσει στα ανοίγματα και τα κελεύσματα του Αβέρωφ;

Οι απαντήσεις αναμένονται από τις δηλώσεις που θα γίνουν στο τέλος της σημερινής συνάντησης αλλά και στις ημέρες που θα ακολουθήσουν. Ενώ θεωρείται σίγουρη η συνέχιση της εντατικής αντιπολίτευσης από το ΑΚΕΛ, αναμένονται με αγωνία οι τοποθετήσεις του στο Κυπριακό και κυρίως ο διαχωρισμός του Κυπριακού και η πρόθεση για επανάληψη της στήριξης στην κυβέρνηση, τουλάχιστον εν όψει της πενταμερούς. Από πηγή μου που γνωρίζει, θα θεωρηθεί ικανοποιητική παραχώρηση από τον Άντρο ο τερματισμός της παρεμπόδισης του Τουμάζου Τσελεπή για συμμετοχή στη διαπραγματευτική ομάδα. 

Η περιοδεία Αβέρωφ και οι παρενέργειες

Πάντως η χθεσινή περιοδεία του προέδρου του ΔΗΣΥ στην κατεχόμενη Λευκωσία και οι συναντήσεις του με Τουρκοκύπριους πολιτικούς πρόσθεσαν αρκετούς πόντους στο κόμμα, ιδιαίτερα σε απογοητευμένους ψηφοφόρους που για καιρό μουρμουρούσαν για την έλλειψη πρωτοβουλιών από το κυβερνών (ή συγκυβερνών) κόμμα. Κάποιος από την Πινδάρου σχολίασε χθες πως ο Αβέρωφ έβαλε γυαλιά ακόμα και στο ΑΚΕΛ με την προσέγγιση που έκανε στους Τουρκοκύπριους και τις συναντήσεις που έκλεισε στο τσακ-μπαμ με τους Ερχιουρμάν, Οζερσάι και Ταλάτ. Αντιθέτως το ΕΛΑΜ έβγαλε ξανά νύχια κατά του ΔΗΣΥ, ύστερα από καιρό, κατηγορώντας τον Αβέρωφ ότι πήγε στα κατεχόμενα ως τουρίστας την ημέρα της θυσίας του Αυξεντίου για να συζητήσει με παράνομα κόμματα την άνευ όρων παράδοσης της Κύπρου σε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών. Έκανε μάλιστα και επίκαιρες αντιστοιχίες αναφέροντας ότι η επίσκεψη Αβέρωφ στα κατεχόμενα «δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις ανθελληνικές πολιτικές του ΑΚΕΛ». Η απάντηση του ΔΗΣΥ ήταν πως η η ελευθερία της Κύπρου εξαρτάται από την απαλλαγή μας από την κατοχή και γι’ αυτό το σκοπό εργάζεται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι «είναι προτιμότερο να τιμούμε τις θυσίες των ηρώων με πράξεις αντί από την άνεση του γραφείου μας». Το ΕΛΑΜ δεν ανταπάντησε. 

Ο Αναστασιάδης με δύο προτάσεις προς την Μέρκελ

Το απόγευμα ο Νίκος Αναστασιάδης και η Άγκελ Μέρκελ θα τα πουν για την πενταμερή σε τηλεδιάσκεψη. Αν και η πενταμερής θα είναι το κύριο θέμα της συζήτησης δεν θα είναι το μόνο. Θα συζητηθεί και η σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 25 και 26 Μαρτίου με τον Αναστασιάδη να επιμένει στον αυστηρό έλεγχο της Τουρκίας από την ΕΕ στη βάση των συμφωνηθέντων μεταξύ των ηγετών. Πηγή μου που γνωρίζει μου έλεγε χθες ότι ο Αναστασιάδης θα συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη με δύο πολύ συγκεκριμένες προτάσεις προς την Μέρκελ και θα την φέρει προ των ευθυνών και υποσχέσεων της. Περισσότερα εν ευθέτω χρόνω…Σε κάθε περίπτωση η τηλεδιάσκεψη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και από το ξεκαθάρισμα της ευρωπαϊκής στάσης όχι τόσο απέναντι στην πενταμερή όσο απέναντι στην Τουρκία.

*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση

X