ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

#PoliticsBlog Ο Ρώσος ολιγάρχης, το ΑΚΕΛ και ο φίλος μας ο Λαβρόφ

= ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Ντροπή, Ελένη μου, ντροπή

Τα έργα και οι ημέρες ενός Ρώσου ολιγάρχη, συμπατριώτη μας, κατόχου κυπριακού διαβατηρίου, απασχολούν έντονα τις τελευταίες ημέρες τον παγκόσμιο Τύπο. Με ιδιαίτερες βέβαια αναφορές στην Κύπρο. Το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας έχει θορυβηθεί για την αγορά ενός νησιού στρατηγικής σημασίας, στα ανατολικά της χώρας και στα σύνορα με τη Ρωσία από τον Ρώσο ολιγάρχη Igor Kesaevo, ο οποίος κατηγορείται για διασυνδέσεις με τη ρωσική μαφία και το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο επιφανής συμπατριώτης μας ελέγχει το 70% της αγοράς του καπνού στη Ρωσία και είναι έμπορος όπλων.

Από στοιχεία που δημοσιοποίησε το Wikileaks πριν από μερικά χρόνια φάνηκε ότι οι διασυνδέσεις του Kesaevο φτάνουν μέχρι τις μυστικές υπηρεσίες της Μόσχας. Έγινε ακόμα γνωστό ότι η περιουσία του ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο και βρίσκεται στην 727η θέση της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους του πλανήτη. Χρησιμοποιώντας το κυπριακό-ευρωπαϊκό του διαβατήριο φέρεται να παρέκαμψε τις διαδικασίες της φινλανδικής κυβέρνησης για την αγορά στρατηγικής σημασίας γη στη Φινλανδία στην οποία κατασκεύασε εκτός σχεδίων ελικοδρόμιο και κατοικία.

Μόλις έγινε γνωστό το θέμα στην Κύπρο, τα ΜΜΕ έσπευσαν να επικρίνουν την ούτως ή άλλως μπλεγμένη βαθιά στο θέμα των διαβατηρίων, κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ιδιαίτερα τα ΜΜΕ του ΑΚΕΛ, αλλά και κάποιοι αξιωματούχοι του κόμματος που έτρεξαν, όποιος προλάβει πρώτος με πύρινες δηλώσεις να κατακεραυνώσουν την παραχώρηση διαβατηρίου στον Igor Kesaevο.

Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ. Σχεδόν ούτε μία μέρα. Γιατί στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι το διαβατήριο το έδωσε στον Ρώσο η κυβέρνηση Χριστόφια. Όπως μάλιστα έχω μάθει, την πρόταση για να εγκριθεί το διαβατήριο την πήρε στο Υπουργικό η τότε υπ. Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, νυν διευθύντρια της «Χαραυγής» και εκτελεστικός πρόεδρος του συγκροτήματος Dialogos. Το δε διαβατήριο δόθηκε με έγκριση του Υπουργικού ύστερα από επιμονή του τότε ΥΠΟΙΚ Βάσου Σιαρλή και με την αιτιολογία «για λόγους δημοσίου συμφέροντος». 

Θυμίζω ότι τον Αύγουστο του 2020, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με το βίντεο του Al Jazeera, η Ελένη Μαύρου εμφανίστηκε στο βίντεο δηλώνοντας: «Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε το πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια ήταν προφανώς μια διαδικασία που επέτρεπε υποθέσεις για τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ντρέπεται».

Τι θα βγει από τη συνάντηση με τον Λαβρόφ;  

Και ξαφνικά μπαίνει για τα καλά στο κάδρο της κυβέρνησης η Ρωσία. Οι σχέσεις Λευκωσίας-Μόσχας που τα τελευταία χρόνια μπαινοβγαίνουν στην κατάψυξη παίρνουν αυτή τη βδομάδα τα πάνω τους (για λίγο;) με την επίσκεψη Χριστοδουλίδη στον «σταθερό» φίλο μας Λαβρόφ. Οι κακές γλώσσες λένε πάντως πως αποφάσισε ο μικρός Νίκος να αφήσει το whatsapp και να ασχοληθεί και λίγο με τη δουλειά του ως ΥΠΕΞ υπό τη σκιά της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του στις Προεδρικές.

Για αυτό λοιπόν τα συνεχή ταξίδια και το ντεμαράζ συναντήσεων και επαφών που θύμισαν για λίγο τον Sir Kas, o οποίος ο καημένος δεν καθόταν ούτε λεπτό Κύπρο (ταξιδεύοντας και economy). Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα έγραψε στο Twitter ότι οι συνομιλίες Χριστοδουλίδη-Λαβρόφ θα δώσουν έμφαση στη διευθέτηση του Κυπριακού. Χμ... Όταν ακούω και Κυπριακό και Ρωσία θυμάμαι για κάποιον λόγο ένα τηλεφώνημα στον Χριστόφια το 2004. Σημείωσε μάλιστα ότι αναμένεται να υπογραφεί αριθμός διμερών εγγράφων. Σε ερώτησή μου εάν υπάρχει κίνδυνος να αντιδράσουν οι Αμερικανοί στη νέα κυπρο-ρωσική προσέγγιση, μου λέχθηκε «πως για να μη συμβεί αυτό έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά η διπλωματία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο». Η πηγή μου δεν θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες για το θέμα. Εκείνο που τώρα μένει είναι να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.  

Πάντως, η εντυπωσιακή Ζαχάροβα έκανε και μία πολύ σημαντική δήλωση την Πέμπτη. Χαρακτήρισε μυθεύματα τις αναφορές στα ΜΜΕ για υποτιθέμενη ταυτόχρονη αναγνώριση από την Τουρκία της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και του ψευδοκράτους από τη ρωσική πλευρά. Όχι μόνο επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας για λύση ΔΔΟ βασισμένη στα ψηφίσματα του Σ.Α. και εντός του διεθνούς δικαίου αλλά δήλωσε και με νόημα: «Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια αυξημένη δραστηριότητα, που στοχεύει στη διεθνή αναγνώριση του παράνομου κρατικού μορφώματος στη Βόρεια Κύπρο και καλούμε να αποφευχθούν βήματα, που είναι ικανά να προκαλέσουν αύξηση της έντασης μεταξύ των κοινοτήτων. Καλούμε να αποφευχθεί καθετί, που μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της κατάστασης στη νήσο».

KOYIZ: Αντιδράσεις ετοιμάζονται για τη δήλωση του Οδυσσέα-Τσακ Νόρις ότι στη δημόσια υπηρεσία υπάρχουν διευθυντές κάτω του μετρίου. Όπως άκουσα η ΠΑΣΥΔΥ ήταν ή είναι έτοιμη ακόμα και να εκδώσει ανακοίνωση για τον στιγματισμό λειτουργών του Δημοσίου από τον γενικό ελεγκτή που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει. Χωρίς να σημαίνει πως αυτό δεν ισχύει, η τακτική του ξεπεσμένου, εσχάτως, Οδυσσέα να «ρίχνει ντομάτες στον ανεμιστήρα απλά έχει κουράσει». Μου είπε απαρηγόρητη μια αστή πρώην φαν του Τσακ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση