ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Tι θα πει ο Ερντογάν και τι δεν είπε ο Αβέρωφ

= ΤΡΙΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Τι μας έχει φυλάξει για σήμερα ο Ερντογάν;

Όλα τα μάτια και τα αυτιά είναι στραμμένα στα κατεχόμενα, εν αναμονή των νέων εξαγγελιών του νεοσουλτάνου, ανήμερα της επετείου της εισβολής. Είναι αλήθεια ότι χθες ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στο Βαρώσι, κάτι που σίγουρα θα κάνει σήμερα και όλοι αναμένουν να ακούσουν τι θα πει. Τι θα εξαγγείλει και αν θα ανοίξει την περίκλειστη περιοχή και θα καλέσει τους Βαρωσιώτες να επιστρέψουν υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους. Περισσότερο βέβαια μας νοιάζει τι θα πουν οι δικοί μας. Ποια θα είναι η απάντηση και της κυβέρνησης και των κομμάτων και των ίδιων των Βαρωσιωτών εάν τεθεί από τον νεοσουλτάνο το… δίλημμα.

Ο Αναστασιάδης απέφυγε να τοποθετηθεί δηλώνοντας ότι θα περιμένει πρώτα να φύγει ο Ερντογάν και η κουστωδία του για να μιλήσει. Προφανώς θα εννοούσε ότι θέλει πρώτα να ακούσει όσα έχει να πει ο εισβολέας και μετά να τοποθετηθεί και βεβαίως να αποκαλύψει τα επόμενα βήματα.

Ο δε Ερντογάν που όλοι ανέμεναν να εξαγγείλει από την ψευδοβουλή τα χαρμόσυνα νέα προς όλο τον κόσμο την είδε ξαφνικά… μέγας αρχιτέκτονας. Και αντί για το άνοιγμα του Βαρωσιού εξήγγειλε παλάτια. Υποσχέθηκε νέο «προεδρικό μέγαρο» με θαυμαστό κήπο να το περιβάλλει αλλά και νέα «βουλή» αντάξια ενός τουρκικού, έστω και ψευδοκράτους, μιας και τα υφιστάμενα τα έκρινε παντελώς ακατάλληλα.

Σήμερα αναμένονται τα νεότερα από τον νεοσουλτάνο ο οποίος γνωρίζει ότι παρακολουθείται και από τους συνεταίρους του στην Τουρκία και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ και από τον ΟΗΕ. Είναι βεβαίως και οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι που επιθυμούν βιώσιμη λύση και παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις αλλά αυτούς δεν τους έλαβε ποτέ υπόψη. Από την ψευδοβουλή απουσίαζαν 15 βουλευτές της αντιπολίτευσης και οι πρώην ηγέτες των Τουρκοκυπρίων Ταλάτ και Ακιντζί. Από δε το οδόφραγμα της Δερύνειας χθες βράδυ απουσίασαν μερικές δεκάδες χιλιάδες Αμμοχωστιανών και άλλων.

Στου ΣΙΓΜΑ την ολόμαυρη ράχη

Όλοι σχεδόν οι πολιτικοί αρχηγοί, περιλαμβανομένου και του Αναστασιάδη που τον περίμενε ψυχρολουσία από τον Χατζηκωστή, πέρασαν χθες από το ΣΙΓΜΑ για να δουν τα σπασμένα. Και να δηλώσουν την υποστήριξή τους και στο ΣΙΓΜΑ και στην ελευθεροτυπία και στην πολυφωνία. Εκ των υστέρων…

Μεταξύ των πολιτικών που πήγαν για φωτογραφίες στου ΣΙΓΜΑ την ολόμαυρη ράχη ήταν και κάποιοι που διακρίθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν στην στήριξη των περιθωριακών ομάδων που διαμαρτύρονταν χωρίς όριο κατά του ολοκληρωτισμού του «καθεστώτος Αναστασιάδη». Ξαφνικά όλοι διαπίστωσαν ότι μεταξύ αυτών των περιθωριακών ομάδων βρίσκονται πραγματικοί εγκληματίες του ποινικού δικαίου και όχι αγνοί πατριώτες, αγωνιστές και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτε καν ψηφοφόροι, αφού στις πρόσφατες εκλογές έφτυσαν ακόμα και τα κόμματα και τους υποψήφιους που των οποίων είχαν κερδίσει, προεκλογικά, την ανοχή...

Μια ηχηρή απουσία

Μια σημαντική απουσία σημειώθηκε την Κυριακή από όσους βγήκαν μέσω Twitter να καταδικάσουν την οχλαγωγία και τις επιθέσεις στο ΣΙΓΜΑ και έξω από το Προεδρικό, την επίθεση κατά της ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας και τον τραυματισμό εργαζομένων και αστυνομικών και την καταστροφή περιουσίας από τους τραμπούκους. Πρόκειται για τον Αβέρωφ Νεοφύτου που πολλοί ανέμεναν να τον δουν πρώτο να βγαίνει να γράφει κάτι, όπως έπραξε σε πάμπολλες άλλες περιπτώσεις. Δεν βγήκε όμως. Ούτε πρώτος, ούτε δεύτερος, ούτε τρίτος. Στο Twitter του βρίσκονται αναρτημένα μόνο δύο Retweet, το ένα είναι μια σύντομη αναφορά του ΔΗΣΥ και το άλλο όσα έγραψε ο Χάρης Γεωργιάδης ο οποίος και επισκέφθηκε το ΣΙΓΜΑ.

Ευτυχώς για τον ΔΗΣΥ, έγκαιρα ο εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου έσωσε την κατάσταση γράφοντας: «Σήμερα πληγώνεται η Δημοκρατία. Άλλο η ειρηνική διαμαρτυρία και άλλο η μολότοφ. Η επίθεση στο συγκρότημα Δίας είναι επίθεση στην Δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. Ο ορθολογισμός δυστυχώς ηττάται, η πυξίδα χάλασε.»

Από τον Αβέρωφ όμως τίποτα δεν είδαμε ακόμα. Ακόμα κι αν βρίσκεται εκτός Κύπρου θα μπορούσε να βρει μια λέξη να πει για τους τραυματίες, για την επίθεση κατά της δημοκρατίας, για την αδυναμία αντίδρασης της αστυνομίας για τους τραμπούκους που διέλυσαν μέσα σε λίγα λεπτά το κράτος δικαίου.
Το Twitter δεν κοιμάται ποτέ και δεν είναι εύκαιρο μόνο για να προβάλλουμε το μάζεμα κερασιών.

--------------
*Στο νοητό σταυροδρόμι της εξουσίας της Κύπρου ο Πρόεδρος ξεκινά την ανάβασή του από τον πάτο του πηγαδιού των τειχών στην οδό Ομήρου που διαπερνά τον πολιτικό μας βουλευτικό πολιτισμό εντός του παρηκμασμένου πολυπολιτισμικού κήπου, για να ανέβει με κακουχίες ιερομάρτυρα τον Λόφο της Σεβέρη, ξαποσταίνοντας για λίγο από τα πολεμικά παίγνια υπό το θλιμμένο βλέμμα του υπό απόκρυψη τις νύχτες Κυριάκου Μάτση. Όταν όμως ο λόφος καταληφθεί, είτε συγκυριακά είτε από τακτική μαεστρία, τα λάφυρα είναι μεθυστικά. Τον κατήφορο της επιστροφής στην οδό Ομήρου δεν τον επέλεξε ποτέ κανείς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση