

Του Βασίλη Νέδου
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για έναν εξοπλιστικό σχεδιασμό με μακροπρόθεσμη εξέλιξη (12 + 8 έτη) και εξασφαλισμένο προϋπολογισμό της τάξης των συνολικά 28 δισ. ευρώ (με τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργεί η ρήτρα διαφυγής) έχουν προκαλέσει το εύλογο ενδιαφέρον εγχώριων και διεθνών εταιρειών για τη συμμετοχή στα προγράμματα που αναμένεται να υλοποιηθούν. Αυτή ήταν και η βασική συζήτηση στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo όπου πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο τριήμερο η 3η έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA, με 436 εκθέτες από 37 χώρες. Στην έκθεση λειτούργησαν, επίσης, 18 εθνικά περίπτερα, μεταξύ άλλων της Ινδίας, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Σαουδικής Αραβίας.
Η λεπτομερής αναφορά στο σύνολο των εκθετών είναι πρακτικά αδύνατη, ωστόσο εκπροσωπήθηκαν εταιρείες που αναπτύσσουν όλων των ειδών τα συστήματα, τα οποία αφορούν επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα. Στη διάρκεια της έκθεσης ανακοινώθηκαν κάποιες συμφωνίες, όπως αυτή ανάμεσα στην ΕΑΒ και την ισραηλινή ΙΑΙ για την πιθανή κατασκευή του μη επανδρωμένου υποβρυχίου (UUV) Blue Whale. Η ελληνική εταιρεία Metlen παρουσίασε μαζί με τη γαλλική KNDS France το νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης Philoctetes. Στην ίδια έκθεση ανακοινώθηκε ότι η γαλλική Naval Group υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική εταιρεία Altus, για την ενσωμάτωση στα πλοία της ενός μη επανδρωμένου αεροχήματος, του ATLAS 8, που είναι διαμορφωμένο για να εκτελεί αποστολές μεταφοράς φορτίων.
Αυτές είναι κάποιες από τις συνεργασίες που ανακοινώθηκαν, ενώ στην έκθεση συμμετείχαν και άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες όπως η EFA Group, η οποία υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Acromove για την ανάπτυξη και παραγωγή ολοκληρωμένων λύσεων επικοινωνίας, αξιοποιώντας το λογισμικό τακτικών δεδομένων της –επίσης ελληνικής– SCYTALYS.
Προτάσεις
Οπως ήταν αναμενόμενο, για τις προτάσεις τους στις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ενημέρωναν και μεγάλες εταιρείες όπως η Lockheed Martin (ΗΠΑ), με την οποία η Αθήνα συζητάει για μια σειρά από προγράμματα, με πλέον εμβληματικό το F-35, το οποίο τα επόμενα χρόνια θα εξελίσσεται. Ή η Thales (Γαλλία) η οποία προτείνει μια σειρά από λύσεις που αφορούν την υπό ανάπτυξη πολυστρωματική και πολυεπίπεδη αντιαεροπορική, αντιβαλλιστική και ανθυποβρυχιακή ομπρέλα, την «Ασπίδα του Αχιλλέα». Επίσης, παρούσες ήταν και μεγάλες γερμανικές εταιρείες, Rheinmetall, Hensoldt, TKMS και Diehl.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης έγιναν αρκετές συζητήσεις σε διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις, που είχαν στο επίκεντρό τους, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας κατά τουλάχιστον 25% στα εξοπλιστικά των επόμενων ετών, αλλά και η καινοτομία. Ανάμεσα σε πολλούς από τους κατασκευαστές επικράτησε η άποψη ότι αν και το 25% αποτελεί μια καλή αρχή, οι εγχώριες εταιρείες θα πρέπει να προσανατολιστούν στη δημιουργία προϊόντος και να μην έχουν ως μοναδικό στόχο τις συνεργασίες ή τις συνέργειες με μεγαλύτερες ξένες εταιρείες ή τη δημιουργία ενός καλού προφίλ που θα επιτρέψει την πώλησή τους (αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο στην περίπτωση των startups).
Στην έκθεση υπήρχε και περίπτερο του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και σειρά ελληνικών εταιρειών που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία και συμμετέχουν σε προκηρύξεις για έργα καινοτομίας που έχουν ανακοινωθεί ή πρόκειται να συμμετάσχουν.