ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ένας σπάνιος θησαυρός

Το Metaxa Angels’ Treasure είναι ένα ξεχωριστό ποτό

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗΣ

Τον περασμένο Απρίλιο παρουσιάστηκε επίσημα σε γνωστό ξενοδοχείο στη Λεμεσό το εξαιρετικό ποτό Metaxa Angels’ Treasure, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε ο Όμιλος Όθων Γαλανός, αντιπρόσωπος του Οίκου Μεταξά στην Κύπρο. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη δημιουργία του Metaxa Master, Κωνσταντίνου Ράπτη, ένα ποτό που χαρακτηρίζεται από μοναδική συμπύκνωση, διακριτική απαλότητα και αρωματική ένταση, δημιουργία πιστή στο στυλ του Οίκου.

Ο Οίκος Μεταξά γεννήθηκε το 1888 από έναν οραματιστή, τον Σπύρο Μεταξά, που είχε στόχο να δημιουργήσει ένα ποτό μοναδικής γευστικής απαλότητας. Ο Σπύρος Μεταξάς έφυγε από τη ζωή το 1909 και τον διαδέχτηκε η γυναίκα του Δέσποινα. Όταν οι τρεις γιοι του ενηλικιώθηκαν, πήραν τα ηνία της εταιρείας. Η τρίτη γενιά Μεταξά, ο Σπύρος και ο Ηλίας, ήταν εκείνοι που έδωσαν τη μεγάλη ώθηση στον Οίκο κατά τη δεκαετία του '60 και '70, κάνοντάς τον διεθνή, με μεγάλες πωλήσεις τόσο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όσο και στο παγκόσμιο duty free, έναν χώρο στον οποίο ακόμη και σήμερα το «Μetaxa» διατηρεί ηγετική θέση. Το 1989, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας, η οικογένεια αποχώρησε. Πούλησε τον Οίκο Μεταξά στην ΙDV, ενώ από το 2000 ανήκει στον γαλλικό οικογενειακό όμιλο της Remy Cointreau.

Ο θησαυρός των αγγέλων
Το Metaxa Angels’ Treasure αγκαλιάζεται από μία όμορφη φιάλη, με καμπύλες που θυμίζουν φτερά αγγέλων, ενώ το ξεχωριστό πώμα του αναπαριστά μία σταγόνα από το πολύτιμο υγρό. Η κομψή συσκευασία έχει ήδη κερδίσει αναγνώριση, καθώς και το υπέροχο, κεχριμπαρένιο ποτό που περικλείει, λαμβάνοντας Χρυσό Μετάλλιο στα Packaging Innovation Awards, Αργυρό Μετάλλιο στον διαγωνισμό Spirits Business Master και Χάλκινα Μετάλλια στο International Spirits Challenge, στο International Wine & Spirit Competition (IWSC) και στο Pentawards.

Η συνηθισμένη πρακτική των ποτοποιών σε όλο τον κόσμο είναι να χρησιμοποιούν ζάχαρη ή κάποιο είδος σιροπιού για να δώσουν στρογγυλότητα και μαλακότητα στα σκούρα ποτά, όπως τα μπράντι και τα κονιάκ. Από την αρχή της ίδρυσης του Οίκου, o Σπύρος Μεταξάς σκέφτηκε ότι θα ήταν ίσως πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιήσει γλυκό μοσχάτο κρασί Σάμου, που αποδείχθηκε άσος στο μανίκι, προσδίδοντάς του αυτό το μοναδικό απαλό και σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα στα ποτά του Οίκου.

«Δημιουργώ το Metaxa Angels’ Treasure με εκλεκτά αποστάγματα, παλαιωμένα επί δεκαετίες σε μικρά δρύινα βαρέλια, τα οποία μεγιστοποιούν το φαινόμενο της εξάτμισης του νερού. Παντρεύω τα αποστάγματα με επιλεγμένα μοσχάτα, αποκλειστικά από τη Σάμο, συνεχίζοντας την παλαίωση του blend σε μεγαλύτερα, δρύινα βαρέλια, όπου το φαινόμενο εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς» τόνισε στην παρουσίαση ο Metaxa Master Κωνσταντίνος Ράπτης, πέμπτος στην ιστορία του Οίκου, που εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες είναι η «μύτη» και το «μυαλό» που κρύβεται πίσω από το ποτό. Το blend που έχει αφήσει πίσω του το Metaxa Angels’ Treasure έχει έναν σημαντικά υψηλότερο αλκοολικό βαθμό από αυτόν που είχε όταν τοποθετήθηκε στο βαρέλι. Αυτό το blend είναι ένα μοναδικό στο είδος του, παλαιωμένο ποτό, διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο. Το κεχριμπαρένιο υγρό έχει εμπλουτιστεί με άρωμα φλούδας νεραντζιού, αποξηραμένων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών, σοκολάτας, δρυός, καραμέλας, βανίλιας Bourbon, μαρμελάδας δαμάσκηνου και άνθους ελίχρυσου. Η γεύση του είναι βελούδινη, μεταξένια και πολύπλοκη. Το φινίρισμά του είναι έντονο, με βαθιά, μακριά επίγευση. Αυτό το ποτό δεν είναι ένα απλό δώρο των αγγέλων, είναι ένας σπάνιος θησαυρός!

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Σε όλες τις καλές κάβες ποτών. Διάθεση στην Κύπρο από τον Όμιλο Όθων Γαλανός.

Γαστρονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X