ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι μπορεί να συμβεί όταν οι γονείς δημοσιεύουν στιγμές των παιδιών τους στα social media

Τι κρύβεται πίσω από το sharenting

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αν και αρκετοί γονείς είναι αντίθετοι στο να δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους στα social media, ουκ ολίγοι επιλέγουν να το κάνουν.

Μέσα από διάφορους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα μάς παρέχεται η ευκαιρία να θαυμάσουμε την χαριτωμένα πολλών μικρών παιδιών και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη τους - αφού οι γονείς τους φροντίζουν να μάς παρέχουν εικόνες από το πρώτο κιόλας λεπτό της ζωής τους, την πρώτη τους μέρα στο νηπιαγωγείο, την βόλτα τους στον παιχνιδότοπο και πάει λέγοντας.

Και ενώ σίγουρα αντιλαμβανόμαστε πως οι περισσότεροι γονείς που μοιράζονται εικόνες των παιδιών τους στα κοινωνικά δίκτυα το κάνουν για λόγους περηφάνιας, καλό είναι να έχουν επίγνωση των πράξεων τους και πριν δημοσιεύσουν ένα στιγμιότυπο να σκέφτονται αν όντως είναι ok να το δημοσιεύσουν ή αν είναι καλύτερα να το κρατήσουν για τον εαυτό τους. Την ίδια στιγμή πρέπει να αναρωτηθούν αν γνωρίζουν τι είναι στην ουσία το sharenting και τι κρύβεται πίσω από αυτό.

Ας δούμε για αρχή τι είναι το «Sharenting». Πρόκειται για έναν όρο που πλέον υπάρχει στο αγγλικό λεξικό του Collins και αποτελεί τη σύζευξη των λέξεων «share» (μοιράζομαι) και «parenting» (γονιός). Τώρα, ας δούμε πώς η υπερέκθεση των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα μπορεί να επηρεάσει την ζωή τους. Αν και μάλλον δεν χρειάζεται ανάλυση, ας το πούμε. Δεν υπάρχει τρόπος που μπορούμε να ελέγξουμε τις εικόνες που βρίσκονται στο διαδίκτυο και μερικά στιγμιότυπα που μπορεί ως γονείς να θεωρήσουμε cute να στιγματίσουν το παιδί μας στο σχολείο ή στην ζωή του ως ενήλικας.

Μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα, η Claire Bessant Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Northumbria Law School τονίζει ότι «Τη σημερινή εποχή είναι πιο δύσκολο να επαναπροσδιορίσεις τον εαυτό σου ή να κάνεις μια φρέσκια αρχή, όταν για παράδειγμα πας στο Πανεπιστήμιο, καθώς όλα είναι ήδη εκεί έξω». Την ίδια στιγμή, ο Tony Anscombe, πρώην υπάλληλος της AVG και νυν της ESET, τονίζει: «Η προσωπικότητα ενός παιδιού διαμορφώνεται και από το γεγονός ότι έχουν προσωπικά δεδομένα που πρέπει να παραμένουν προσωπικά. Αυτό έχει αρχίσει να θολώνει με τα social media. Το γεγονός ότι πλέον δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το δημόσιο από το προσωπικό νομίζω ότι είναι πολύ επικίνδυνο».

Φυσικά, για να είμαστε αντικειμενικοί και ειλικρινείς, το να μοιράζεται ένας γονιός μερικές εικόνες με το παιδί του δεν είναι καθόλου κακό. Όπως αναφέρει η Caroline Knorr, senior parenting editor στο Common Sense Media στο NBC «Δεν είναι λάθος να μοιράζεσαι φωτογραφίες των παιδιών σου και νέα της οικογένειάς σου, αλλά οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτική και να το κάνουν με σύνεση. Να σκέφτεστε πριν ποστάρετε. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την καταλληλότητα του ποστ μην το ανεβάζετε». Την ίδια στιγμή, καλό είναι πριν δημοσιευτούν εικόνες με παιδιά να γίνεται σωστή επιλογή των hashtags και να αποφεύγονται τα εξής: #BathTime, #NakedKids και #ToiletTraining.

Πηγή: Must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση