ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χιονίστρες: Οι παγίδες του χειμώνα

Η θερμοκρασία έχει πέσει και αν δεν προσέξουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το κρύο μπορεί να πέσουμε σε παγίδες

Newsroom K

Εμφανίζονται με το κρύο και την υγρασία σε χέρια, πόδια, αφτιά και μύτη.Οι χιονίστρες είναι, στην ουσία, φλεγμονή στα μικρά αιμοφόρα αγγεία που αιματώνουν το δέρμα, και η οποία συνήθως προκύπτει μετά από παρατεταμένη έκθεση στο κρύο. Oφείλονται κυρίως σε διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος και στην ευαισθησία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι στο κρύο. Συνήθως χρειάζονται 1-3 εβδομάδες για να φύγουν, μετά από σωστή θεραπεία.

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΧΙΟΝΙΣΤΡΕΣ;

Οι χιονίστρες μπορεί να οφείλονται στη μη φυσιολογική ανταπόκριση του οργανισμού στην απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, αν έχετε εκτεθεί στον κρύο και ύστερα πάτε άμεσα στη ζέστη βάζοντας τα χέρια κοντά στο καλοριφέρ, τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που υπάρχουν κάτω από το δέρμα διαστέλλονται γρηγορότερα από τα μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό οδηγεί στη συμφόρηση της κυκλοφορίας του αίματος με αποτέλεσμα να ξεχύνεται στους διπλανούς ιστούς. Ως εκ του αποτελέσματος, μπορούν να εμφανιστούν φουσκάλες, πληγές, οίδημα και πόνος.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Για να προλάβετε τις χιονίστρες αρχικά αποφύγετε την έκθεση στο κρύο. Επιπλέον, καλό θα ήταν να ντύνεστε σε στρώσεις και επιλέξτε χαλαρά ζεστά ρούχα και παπούτσια που να μην αφήνουν το νερό να περάσει. Φροντίστε ακόμη τα χέρια και τα πόδια σας να παραμένουν στεγνά. Εάν το δέρμα σας εκτεθεί στο κρύο θα πρέπει να το ζεστάνετε σταδιακά, διότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να αυξηθούν οι πιθανότητες να εμφανίσετε χιονίστρες ή εάν ήδη τις έχετε εμφανίσει, θα μπορούσαν να χειροτερέψουν.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συνήθως οι χιονίστρες φεύγουν σε 1-3 εβδομάδες από τη στιγμή που παρουσιάστηκαν.

Για να κάνετε τα συμπτώματα πιο ήπια:

- Προσπαθήστε να ζεστάνετε την περιοχή σταδιακά και με ήπιο τρόπο χωρίς να την τρίψετε και χωρίς να τοποθετήσετε πάνω της απευθείας θερμότητα.
- Αποφεύγετε την έκθεση στο κρύο όσο γίνεται και να διατηρείτε τις περιοχές του δέρματός σας που εμφάνισαν χιονίστρες ζεστές και στεγνές, αλλά μακριά από πηγές θερμότητας, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ισοθερμικά ενδύματα, γάντια ή κάλτσες.
- Εφαρμόστε κάποια ενυδατική λοσιόν για παράδειγμα με αλόη, προκειμένου να ανακουφιστείτε από τη φαγούρα.
- Σε περίπτωση που οι χιονίστρες είναι βαθιές και έχουν προκληθεί πληγές, θα πρέπει να αποστειρώνετε το δέρμα σας με ένα αντισηπτικό και να τοποθετείτε μια γάζα προς αποφυγήν κάποιας επιμόλυνσης.

Πηγή: Must

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση